Alle gode gange tre. Det er tredje dag i træk at vi kondenserer (over)floden af internationale og lokale tech-nyheder til en tæt og nærende nyhedssuppe i vores techbrief. I dag skal vi en tur igennem dødens dal med Elon Musk, diskutere om datasikkerhed skal have samme status som ytringsfriheden, følge dansk esports rejse mod toppen med RFRESH og så har Lunar Way været på et problematisk spaophold.
Elon Musk efter tur gennem dødens dal: Absurd at Tesla er i live
Elon Musk røg hash med Joe Rogan og tweetede sig til en mistanke om kursmanipulation. Presset fra omverden har været til at tage og føle på, men nu kommer der gode Tesla-nyheder fra manden der vil kolonisere Mars.
Kan 140 karakterer på twitter påvirke en aktiekurs? Når afsenderen er Elon Musk – eller Kylie Jenner – er svaret ja. Førstnævnte har markeret sig uheldigt i mediebilledet, men med sin deltagelse i tech-podcasten Recode Decode malede han et nyt billede det skriver Finans.
»Indtil omkring september stod vi konstant med ting, hvor vi tænkte “Vi må løse det her, ellers dør vi.” Jeg føler, at vi ikke længere er i en situation, hvor vi stirrer døden i øjnene,« forklarer Musk i podcasten ifølge Finans.
“Som nyetableret bilproducent er det meget vanskeligere at få succes, end hvis man er etableret. Det er absurd, at Tesla er i live,” siger Elon Musk ifølge Finans.
Tesla-aktien har haft et ustabilt år, hvor den startede på 320 dollars, og siden da har ligget mellem 250 og 380 dollars. Fredag lukkede aktien på 346 dollars efter en kvartalsrapport, der viste, at Tesla havde sorte tal på bundlinjen for første gang i de to sidste år.
Microsofts CEO: Databeskyttelse bør være en menneskeret
Kontroversen omkring Cambridge Analytica symboliserer en ny normal. Dataskandaler bliver større og flere. Derfor fokuserede tech-gigantens CEOCEO betyder Chief Executive Officer og er den øverste leder i en virksomhed, ansvarlig for den overordnede strategi og ledelse. CEO’en rapporterer normalt ti More på datasikkerhed- og etik ved virksomhedens udvikler konference i Seattle.
Uber, Google, T-Mobile, Reddit og – selvfølgelig – Facebook. Virksomheder, der har adgang til vores allerhelligste datagemakker og hver og en har haft en dataskandale på halsen i 2018.
Derfor falder teknologitilliden. Microsofts CEO Satya Nadella fokuserede på den tabte tillidsforbindelse.
“Vi kan ikke nøjes med, at spørge os selv om, hvad computere kan, men vi skal også spørge, hvad computer bør gøre,” sagde Satya Nadella ifølge Cnet, “Vi har et ansvar for at skabe tillid til teknologien som tech industri.”
Det som GDPR gør for datasikkerhed imponerer Nadella, der ifølge IBT mener, at digitalt privatliv bør være en rettighed på højde med ytringsfrihed.
“Vi (red. tech-industrien) er nødt til at behandle privatliv som en menneskerettighed i de digitale oplevelser, som vi skaber,” sagde Nadella ifølge IBT.
Dansk esport rækker ud mod Formel 1-status
Esport i Danmark er blevet betting folkeeje, og manden bag det danske esportsbrand RFRSH mener at der er potentiale til at skabe et brand i samme liga som formel 1.
I lørdags fyldte mere end 12.000 sportsfanatikere den nybyggede Royal Arena for at høre lyden af kalashnikov-skud og bombebip til den tredje udgave af Blast Pro Series. Eventet arrangeres af RFRSH, der også ejer majoriteten af esportsholdet Astralis.
“Vores fokus bliver nu at gøre Blast til det samme for e-sport, som Formel 1 er for motorsport,” siger Nikolaj Nyholm, serieiværksætter og manden bag RFRESH, til Berlingske og fortsætter: “Vores kernemission er at få introduceret den her fantastiske verden af e-sport ind i det, der er mainstream”
Danskerne giver ikke kun deres opmærksomhed til den hastigt voksende sportsgren. Betting på Esport hos Danske Spil er steget fra 30 millioner i 2016 til 140 millioner i 2018 indtil videre. Det viser en ny analyse fra Dansk Erhverv. For CS:GO specifikt er der sket en syvdobling i samme periode.
”E-sporten er et indlysende eksempel på de betydelige økonomiske potentialer, der ligger i den digitale udvikling, og som vi i Danmark skal have fokus på at udnytte maksimalt. Når vores e-sportshold har succes, skaber det kendskab og en positiv brandingeffekt for Danmark,” siger analysechef i Dansk Erhverv, Malthe Munkøe.
Dansk fintech i influencer-uvejr efter betalt spaophold
Lunarway inviterede i januar en række bloggere en tur i en Københavnsk spa. De unge influencere slog senere opslag uden at mærke dem som reklame, det har pustet til diskussionen om, hvor grænsen mellem skjult reklame og pressemøde med pindemadder går.
Betalte rejser – de såkaldte luderture – goodiebags eller en god morgenmad er alle veje, der, traditionelt set, har ledt brands til mediernes spalter. Men da Lunarway inviterede 11 bloggere en tur i et Københavnsk spa var det over grænsen ifølge Forbrugerrådet Tænk. Det skriver Finanswatch.
“Forbrugere har paraderne nede og forholder sig ikke lige så kritisk over for personer, som de har tillid til, som de eventuelt ville gøre over for en traditionel reklame, som de ved kommer fra en virksomhed,” siger Paula Brammann, juridisk konsulent for politik og kampagner i Forbrugerrådet Tænk til Finanswatch.
Forbrugerombudsmanden udtaler sig ikke om konkrete sager, men Andreas Weidemann kontorchef ved selvsamme instans, udtalte følgende omkring retningslinjerne for influencermarketing til Finanswatch:
”Man skal oplyse, hvis der er kommercielle interesser bag et opslag. Hvis en influencer bliver inviteret til et event på et ophold, gælder det også. Opholdet i sig selv kan være en værdi.”
Lunarway mener ikke at, der er tale om decideret reklame, men de har sidenhen bedt de to bloggere, der lavede opslag til fra eventet om at markere dem som sponsoreret indhold, så det fremgår tydeligt at kuropholdet var betalt af fintech-virksomheden.
“Vores samarbejde med influencere er en helt central del af vores markedsføring, og vi forsøger derfor hele tiden at holde os opdateret på markedsføringsloven og forbrugerombudsmandens anbefalinger for at sikre, at vi følger reglerne i de samarbejder, vi indgår i med influencere,” skriver selskabet i en mail til Finanswatch.