Vækst, værdi og venture kapitalister, dagens techbrief har fundet plads til det, der vokser sig stort ude i startupland: Nystartede, danske virksomheder sætter aftryk på nationaløkonomien, 10 byer dominerer venture kapital-markedet, immigranter spiller vigtig rolle i amerikas unicorn-økonomi og så kan det betale sig at lade virksomheden blive i familien.
Unge virksomheder står for halvdelen af værdiskabelsen i Danmark
Nye virksomheder er helt essentielt, hvis vi også i fremtiden skal vækste: Ny rapport viser, at virksomheder, der er under 20 år gamle, tegner sig for 50 procent af værdiskabelsen i Danmark i 2014.
I de første år leverer nye iværksættere ikke stort til bruttonationalproduktet. Virksomheder startet mellem 2010 og 2014 stod kun for 10 procent af den samlede, private værditilvækst i Danmark i 2014.
Men når virksomhederne modnes, bliver deres bidrag til fælleskassern helt afgørende: Halvdelen af den samlede værditilvækst i 2014 kom fra virksomheder startet i de foregående 20 år. De viser en ny analyse fra Dansk Industri.
Derfor er det helt afgørende, at Danmark hele tiden får nye virksomheder, som kan vokse sig store og stærke. Analysen viser nemlig også, at det efter fem år kun er omkring halvdelen af de nystartede virksomheder, der er overlevet.
Analysen viser også, at eksport i sig selv ikke er nok til at sikre høj vækst, men at der er en tendens til at eksportvirksomheder kan fortsætte høje vækstrater over længere tid.
Top 10 byer med flest VC-runder over 100 millioner dollars i år
Virksomheder, der rejser mere end 100 millioner dollars i en enkelt venture kapital-runde er ikke længere en anormalitet. USA vinder på antal runder, men Kina er alligevel størst.
Gigantiske VC-runder på 100 millioner dollars er ikke længere uhørt. De store beløb samler sig – mere eller mindre – i det, som Techcrunch kalder, superklynger rent geografisk.
Kampen om de fleste superrunder står mellem Kina og USA, hvor førstnævnte må tage til takke med andenpladsen for 160 runder i år mod 168 amerikanske runder.
Det er imidlertid kun i forhold til antal. De amerikanske superrunder udgør tilsammen 38,4 milliarder dollars, men det er næsten halvdelen af de kinesiskes sum på 69 milliarder dollars, der især bliver kørt op af payment-fintechet, Ant Financials, Serie C-runde på 14 milliarder dollars.
Overordnet set er 2018 endnu et rekordår for venture funding på verdensplan. Startups rejste cirka 220 milliarder dollars i 2017. Det tal er allerede blevet overgået med 55 milliarder dollars nu, og der er stadig et par måneder tilbage af 2018.
Immigranter spiller central rolle i den amerikanske unicorn-økonomi
55 procent af USAs startups, der har passeret den magiske værdiansættelseVærdiansættelse betyder at fastsætte værdien af en virksomhed, et aktiv eller en investering og kan også omtales som "valuation" på engelsk. I en dansk ko More på en milliard dollars, har mindst en immigrant blandt dets hold stiftere. Det skriver Forbes.
Men immigranter bidrager ikke kun med store værdiansættelser. De skaber jobs. Undersøgelsen fandt at de immigrant-stiftede virksomheder i gennemsnit havde mere end 1.200 ansatte.
“Nye og unge virksomheder er den primære kilde til jobskabelse i den amerikanske økonomi,” siger Ewing Marion Kauffmann Foundation. “Men ikke kun det, disse virksomheder er også med til at skabe økonomisk dynamik ved at skabe konkurrencedygtige markeder og innovation.”
Garrett Camp, en immigrant fra Canada kom, ikke på ideen til Uber fordi han ville skabe jobs, det var et bidrodukt af det at nytænke en industri. “Jeg skabte Uber fordi jeg ikke kunne få en taxa. Og nu er der en masse mennesker, der bruger servicen,” siger Garrett Camp til Forbes.
Danske familievirksomheder har højere vækst end globale
Otte ud af ti danske, familievirksomheder har vokset omsætningen de seneste regnskabsår, og mere end halvdelen har haft tocifrede vækstrater – hvilket er markant højere end familievirksomheder på globalt plan.
I en tid hvor store investering til venture-startups løber med alt opmærksomheden beviser virksomhederne, der formår at holde ejerskabet i familien, at de klarer sig rigtig godt på vækstparametret. Særligt i Danmark.
Otte ud af ti har haft fremgang i omsætningen seneste regnskabsår, og mere end halvdelen har haft tocifrede vækstrater. På globalt er det henholdvis syv ud af ti og hver tredje. Tallene er fra PwC Family Business Survey 2018.
Mikkel Sthyr, partner og leder af Middle Market i PwC: “I en verden med skærpet konkurrence og markeder i konstant forandring evner danske familievirksomheder i højere grad at skabe vækst end familievirksomheder globalt, der også klarer det godt. Det skyldes blandt andet, at de i højere grad har et globalt udsyn, i højere grad inddrager udefrakommende ledere samt har fælles værdier højt på agendaen.”
Rapporten viser, at de største udfordringer for danske, familieejede virksomheder er at finde de rette kompetencer, innovation og digitalisering.