You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danmark dårligst i Norden – skjult kønsbias skader konkurrenceevnen

En analyse af det nordiske finansieringslandskab giver for første gang et kvalificeret indblik i kønsdiversiteten – eller manglen på samme – i summerne af investeringskapital, der går til nordiske startups. Knap en ud af otte investeringer på tværs af Norden gik sidste år til startups med minimum en kvinde i founder-teamet, men med danske briller er resultatet endnu værre.

En analyse af det nordiske finansieringslandskab giver for første gang et kvalificeret indblik i kønsdiversiteten – eller manglen på samme – i summerne af investeringskapital, der går til nordiske startups. Knap en ud af otte investeringer på tværs af Norden gik sidste år til startups med minimum en kvinde i founder-teamet, men med danske briller er resultatet endnu værre.

I Norden bryster vi os ofte med en høj grad af ligestilling mellem kønnene – at mænd og kvinder har samme muligheder. Men en ny undersøgelse af The Nordic Web og Danske Bank sætter blus under debatten om, hvorvidt mandlige og kvindelige iværksættere har samme forudsætninger for at tiltrække venturekapital fra det nordiske startup økosystem.

Konklusionerne fra en undersøgelsen, A report on investment gender diversity in the Nordic, indikerer, at der er en skævvridning mellem kønnene på tværs af de nordiske lande. Og sammenligner man resultatet på tværs af de nordiske lande, så skraber Danmark bunden. Herhjemme havde kun hver tolvte startup, der sidste år kunne pode virksomheden med ekstern kapital, en kvinde i founder-teamet.

På nordisk plan landede 103 startups, med minimum en kvinde i founder-teamet, en investering fra enten en venturefond eller business angels i løbet af 2017. Det repræsenterer svarer til cirka en en ottendedel.

Analysen viser, at der kun har været én investering i et dansk founder-team, der udelukkende består af kvinder. I Sverige var der 17 investeringer og fire i både Finland og Norge.

Skader konkurrenceevnen

Det er første gang, der forelægger en kvalificeret undersøgelse og derfor er det også vanskeligt at sige noget om hvorvidt pilen peger i den ene eller anden retning. Men med undersøgelsen er der nu et status quo at tage afsæt fra. Og ifølge Thea Messel fra Growth & Impact i Danske Bank, er det vigtigt at der kommer øget fokus på emnet og det er i alles interesse at udligne skævvridningen.

”Tallene indikerer, at vi ikke udnytter det fulde potentiale blandt de kvindelige foundere. Der er ingen tvivl om at de teams der generelt – det gælder også i større virksomheder og på direktionsgangene – har en høj grad af diversitet, er de mest succesfulde. Det gælder for antallet af kvinder, etnicitet og alder,” siger Thea Messel

Hun er ikke er i tvivl om hvad det nordiske økosystem risikerer ved at investorer forbigår founder-teams med kvinder iblandt.

”Det er i sidste ende et spørgsmål at være konkurrencedygtig. I Danmark risikerer vi at tabe terræn til de nordiske nationer og på nordisk plan vil den manglende diversitet hæmme os på sigt i på det globale marked,” siger Thea Messel.

Thea Messel henviser til en rapport fra den californiske venturefond First Round Capital, der har offentliggjort at deres porteføljevirksomheder med kvindelige founder skaber bedre resultater end deres mandlige ditto.

“ (…) companies with a female founder performed 63% better than our investments with all-male founding teams. (…) three of the ten best performing teams have at least one female founder – far outpacing the percentage of female tech founders in general”, står der I rapporten.

På trods af at de kvindelige founders klarer sig bedre i USA, så modtager kvinderne fra guds eget land faktisk langt færre investeringer end både de danske og de nordiske kvinder, hvor kun to procent af alle VC-dollars gik til kvinder i 2017.

Kvinder skal ikke ændre sig

Helle Neergaard forsker til daglig i entreprenørskab ved Aarhus Universitet og har især fokus på kvindelige entreprenører. Hun bakker op om undersøgelsen foretaget af First Round Capital. Hun mener, investorer og rådgivere skal der mere fokus på den rådgivning, iværksætterkvinder modtager.

”Vi skal ikke fokusere på, at kvinder skal handle på den samme måde som mænd. I stedet skal vi se på hvad kvinderne gør og så støtte dem i at blive ved med at gøre det. Kvinder afholder sig måske fra at søge finansiering fordi de ikke bryder sig om at det skal hastes igennem og derfor må investorer accepterer længere horisonter for afkast. De kan godt lide at overveje tingene nærmere,” siger Helle Neergaard og fortsætter:

“Hvis vi vil fremme investeringer i kvinder, så må man også skræddersy tilbud for at få dem med. Der kunne man gøre sig selv den tjeneste at spørge kvinderne, hvad der skal til, for at de søger finansiering og der skal generelt mere fokus på at rådgivere har kønsforståelse. For kvinder vækster anderledes end mænd. De følger de små skridts princip – kvinder vil gerne have, at der er sorte tal på bundlinjen, før de tager det næste skridt. De laver mere bæredygtige vækstmodeller og overvejer tingene grundigere.”

Fonden For Entreprenørskabs iværksætterindblik fra i år viser, at antallet af mænd, der starter egen virksomhed, er dobbelt så højt som antallet af kvinder, der frister tilværelse som selvstændige. Især indenfor it-fager og startups må der antageligvis være endnu større forskel mellem kønnene som følge af at det danske arbejdsmarked generelt er meget segregeret og it-fag generelt er mandsdominerede.

”Kvinder og mænd uddanner sig inden for forskellige områder og det betyder selvfølgelig også noget i forhold til hvilke muligheder de har efterfølgende,” siger Helle Neergaard.

Vi relaterer til mennesker, der ligner os selv

Med det blotte øje ligner vi skandinaver hinanden. Men ifølge Helle Neergard dannes forskellige paradigmer i de sociale konstruktioner, der præger især vores arbejdsliv og professionelle relationer. Der er stor forskel på paradigmer de nordiske lande imellem og de kommer til udtryk i undersøgelsen fra Danske Bank og Nordic Web.

“I Danmark eksisterer et neo-liberalt paradigme til forskel fra Sverige og Finland, hvor et ligestillings-paradigme er styrende, for måden folk taler om kvinder og mænd på arbejdsmarkedet, og hvor der i Norge hersker et empowerment-paradigme. Det neoliberale paradigme er udtryk for, at man i Danmark er mere markedsdrevne. Kvinder er en uudnyttet ressource, og der skal flere kvinder i ledelser og bestyrelser, for kvinder besidder andre kompetencer, som der er brug for,” siger Helle Neergard.

Dermed risikerer man at forcere i kampen for diversitet i stedet for selv at lade kvinderne træffe egne valg på baggrund af rådgivning op oplysning – og med andre ord ud fra de samme forudsætninger som mænd.

Rapporten undersøger også kønsforskellene på den anden side af forhandlingsbordet. 32,8 procent af venturefondene, der investerede i founder-teams med kvindelig medstifter, har en kvindelig partner og af de 14 venturefonde, der har foretaget flere af sådanne investeringer, har 50 procent kvindelige partnere.

Vender man blikket mod business angels er tallet meget lavere. Kun 7,09 procent af nordiske business angels er kvinder og det kan være et problem, når iværksætterkvinder skal finde startkapital.

”Vi kan bedre relatere os til mennesker, der ligner os selv. Derfor vælger vi dem og det er det samme, der sker i bestyrelser og i ledelseslag. Det er ikke et spørgsmål, at mænd ikke kan lide kvinder eller vil holde dem nede, men der er en forskel mellem kønnene, og mænd har svært ved at forstå hvad kvinder vil opnå,” siger Helle Neergaard.

For at flere kvinder skal vælge og blive valgt i startupland, så er det altså også vigtigt at fremhæve dem der klarer det i dag.

“Rollemodeller er en del af løsningen”

I den kommende weekend afholdes der for første gang Wonder Tech Summit. Et event der er sat i verden for at fremhæve de kvinder, der allerede i dag gør en stor forskel i IT og entreprenørskab. Eventets mission er ifølge Thea Messel essentiel.

“Det er vigtigt at øge synligheden af eksisterende rollemodeller – og vores analyse viser at der er masser af dem. 103 spredt over hele norden. De rollemodeller bør vi gøre mere synlige, da de er en stor del af løsningen. Især når det kommer til at øge tilstrømningen af nye kvindelige foundere.”

Men synlighed alene er ikke nok. Der er behov for at der opstår netværk med de foretagsomme kvinder i centrum. Dem er der heldigvis blevet flere af de senere år.

“Det er vigtigt at bygge communities rundt om de kvindelige foundere, investorer og potentielle foundere – heldigvis er der mange initiativer og communities, der kommer til i den nordiske region, som kommer til at skubbe udviklingen i den rigtige retning. For eksempel Women in tech SE og DK, She community, The Baash og Ladies first  for bare at nævne et par stykker,” siger Thea Messel.

UGENS STARTUP: