You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danmark får sit første maker-akademi i samarbejde med MIT

Næste år bliver det muligt at gå på Fab Academy i Danmark – et maker-forløb for teknologitossede pilfingre, som udbydes i samarbejde med det anerkendte universitet MIT.

Laseren suser præcist rundt og skærer sirlige papstykker ud, som skal være skelettet i en maskine Birkir Þór er ved at bygge. Delene, han er ved at sætte sammen under et besøg i Fablab i Spinderihallerne i Vejle, skal blive til en lightpainting-maskine, der kan programmeres til at tegne mønstre med en LED-pære.

“Der findes en masse nye teknologier til produktion, og det har været fantastisk at arbejde med dem. Jeg har indset, at jeg ikke behøver at købe en masse nye ting – jeg kan bare lave dem selv,” siger Birkir Þór, som er 20 år og kommer fra Island.

Lightpainting-maskinen har nok ikke det store kommercielle potentiale, men det er heller ikke meningen. Den er nemlig bygget som en del af maker-forløbet Fab Academy, som Birkir Þór er i gang med sammen med 300 andre studerende fra hele verden.

MIT-undervisning i Vejle

Birkir Þór er med på det niende hold af Fab Academy, som er et forløb der én gang om året udbydes af Fablab-makerspaces over hele kloden i samarbejde med undervisere fra det anerkendte tekniske universitet MIT.

Der findes allerede en håndfuld danske makere som har fuldført Fab Academy, men når Spinderihallerne næste år åbner for forløbet i Vejle, bliver det første gang med et akademi forankret i Danmark.

”Al undervisning foregår online og er obligatorisk. Vi mødes online én gang om ugen, hvor man lærer noget nyt, og så løser man en opgave til ugen efter. Og forløbet er altså en videns-indsprøjning fra nogle hardcore undervisere, som kan være alt fra postdocs på MIT til kunstneren Olafur Eliasson,” siger Ana Catarina Cabral, Fableder i Spinderihallerne, Vejle.

Der er ingen krav til de studerendes kvalifikationer for at være med i forløbet, men de skal være tilknyttet et lokalt Fablab-makerspace, så de har adgang til en instruktør og de maskiner, der kræves for at løse de løbende opgaver under uddannelsen.

Et globalt værkstedsfællesskab

I praksis betyder standardiseringen af maskinparker i Fablabs rundt omkring på kloden, at det design Birkir Þór sidder og laver på sin computer i Island, kan sendes som en fil til Vejle, hvor de kan skære designet på deres laserskærer – og det er præcis, hvad de har gjort.

“Ved at bruge det samme udstyr, kan vi dele viden og lære af hinanden – fra hele kloden. Samtidig udgiver vi alt det vi laver undervejs som open source, og det er med til at demokratisere brugen af de nye teknologier,” siger Ana Catarina Cabral.

Læs også: Danske skoler i front på Makerbevægelsen: Redefinerer, hvad succes kan være

Ana Catarina Cabral bliver den lokale instruktør i Vejle, og selvom akademiet først åbner næste år, har hun allerede store forventninger til, hvad forløbet kan være med til at sætte i gang.

”Jeg håber, at deltagerne både bliver unge, nysgerrige mennesker som Birkir, der har en interesse for produktion og teknologi, men også personer fra kreative startups og medarbejdere i større virkomheder, der skal lære den nye teknologi at kende – så der internt på holdet kan blive et stærkt netværk med forskellige udfordringer at løse med teknologien,” siger hun.

Drømmen om at blive professionel maker

Som den yngste på 2017-udgaven af Fab Academy, var Birkir Þór lidt nervøs for, om han nu kunne følge med, når de medstuderende foldede sig ud.

“Det er virkelig mærkelig, for jeg er bare en normal fyr fra en lille by på Island, og der er en masse mennesker med, som er højtuddannede ingeniører og iværksættere. Men det er lige meget, hvor du kommer fra – du kan altid få hjælp. Det er som én stor familie fra hele kloden,” fortæller han.

Læs også: Mindthefuture sælger innovation og entreprenørskab til folkeskolen

Selvom han kun har været I gang med forløbet i 10 uger, har det allerede været med til at pege ham I retning af, hvad han skal I fremtiden.

“Jeg tænker stadig over det, men jeg har en drøm om at starte en lille virksomhed, hvor jeg bare bygger ting. Det kan også være, at ét af projekterne fra forløbet, kan gøres til en forretning. Der har i hvert fald åbnet sig en masse døre, og det er egentlig bare op til mig, hvad jeg gerne vil,” siger Birkir Þór.

Fab Academy in Spinderihallerne, Vejle.
Birkir har tidligere været på fire dages Arduino kursus og haft programmering som valgfag i folkeskolen Han har lært sig selv at bruge enkelte af teknologierne på besøg i åbne Fablab Her arbejder han på sit projekt til Fab Academy i Spinderihallerne Vejle Foto Henrik Kastenskov
UGENS STARTUP: