Danmark skal sættes i front på bæredygtigt byggeri

Danmark skal sættes i front på bæredygtigt byggeri

@Redaktionen

Byggeriet skal digitaliseres hurtigere og blive mere bæredygtigt. Det skal branchens fælles udviklingsplatform, ConTech Lab, bidrage til, og med en ny bevilling på 30 mio. fra Industriens Fond og Realdania accelereres omstillingen nu yderligere.

Byggeriet skal digitaliseres hurtigere og blive mere bæredygtigt. Det skal branchens fælles udviklingsplatform, ConTech Lab, bidrage til, og med en ny bevilling på 30 mio. fra Industriens Fond og Realdania accelereres omstillingen nu yderligere.

Artiklen er lavet i samarbejde med ‘Contech Lab’ – en partnerne, som har gjort magasinet ‘Tech for the Planet 2021’ muligt. Du kan læse hele magasinet online her.


Hvis Danmark skal nå i mål med de ambitiøse klimamål om reducering af CO2, spiller byggeriet en vigtig rolle, fordi branchen står for omkring 30% af de samlede udledninger.

En af nøglerne til at mindske udledningerne og sikre et bæredygtigt byggeri er et øget fokus på øget digitalisering og mere brug af teknologi. Det mener Industriens Fond, Realdania og Molio, som står bag ConTech Lab, der er byggebranchens fælles udviklingsplatform. Et samlingspunkt hvor byggeriets virksomheder sammen kan udvikle og eksperimentere med nye måder at benytte data, digitalisering og teknologi på for at skabe fremtidens byggeri – et mere bæredygtigt og produktivt byggeri.

Digitalisering skal øge bæredygtighed

Byggeriet står som branche overfor en stor opgave med at sikre den fremtidige konkurrenceevne, og her er den digitale omstilling central. Hvis vi skal kunne øge bæredygtigheden, så er det helt afgørende, at vi kan udbrede digitale værktøjer, som gavner de hundredevis af SMV’er i byggebranchen, som ikke selv har ressourcerne til at sætte gang i omstillingen.

ConTech Labs anvendelsesbaserede tilgang sikrer afprøvning af teknologi og digitale arbejdsmetoder i praksis for herefter at omsætte resultaterne til skalerbare løsninger til gavn for den brede branche

Praksisnære pionerprojekter i samarbejde med hele byggebranchen

ConTech Lab har det seneste år skabt de første stærke resultater med en bred involvering af byggeriets virksomheder. Noget af det, der er blevet arbejdet med er bl.a. den bæredygtige byggeplads.

Vi ved fx at 6% af det samlede energiforbrug kommer fra byggeprocessen på verdensplan og 14% af al spild samme sted fra. Emner som er højaktuelle i forbindelse med ‘Den frivillige bæredygtighedsklasse’, hvor der stilles krav til ressourceforbruget på byggepladsen.

Indtil videre er det, som det fremgår af ordningens navn, frivilligt at dokumentere disse krav, men fra 2023, bliver ordningen obligatorisk for alle nybyggerier på mere end 1.000 kvm.

Det er et vigtigt skridt i den grønne dagsorden, men udfordringen er, at der ikke er én fælles ramme for at dokumentere, at man lever op til kravene – det er en af de ting ConTech Lab sat sig for at gøre noget ved.

Den bæredygtige byggeplads – et eksempel på et pionerprojekt

En af nøglerne til at mindske udledningerne og sikre et bæredygtigt byggeri er et øget fokus på digitalisering, der mere præcist kan måle forbrug og aktivitet ved hjælp af digitale sensorer koblet til internettet – også betegnet IoT.

På byggepladsen, som vi kender den i dag, er det stort set umuligt at identificere, hvilke aktører der bruger hvor meget strøm. Pionerprojektet fokuserer på ressourceforbrug på byggepladsen og dokumentationskrav i et samarbejde med Sensohive. Der er sat sensorer op på tre byggepladser drevet af CG Jensen, Pihl& Søn og 5E med formålet at skabe præcedens for, hvordan data vedr. strømforbrug i udførelsesfasen opsamles, lagres og analyseres. For det er igennem de analyserede data, at vi kan begynde at ændre adfærd og nedbring CO2 udledningen. Og metoden hertil ønsker ConTech Lab at komme nærmere, så den deles og det kommer hele branchen til gode.

Nu ser folkene bag ConTech Labs dataindsamling frem til – gennem flere praksisnære projekter og i samarbejde med hele byggebranchen – at få nedbrudt de barrierer, der har stået i vejen for at skabe en digital og fremtidssikret byggebranche. En dansk byggebranche der er frontløber indenfor bæredygtigt byggeri.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY