Bare 74 virksomheder blandt mere end 1.000 ansøgere er blevet udvalgt til den europæiske EIC Accelerator – som ud over sparring fra øverste hylde tilbyder op til 130 mio. kroner i funding.
Drømmen om at udvikle en ny type atomkraft, som er mere sikker og fleksibel, begyndte at tage form blandt en flok danske fysikere, kemikere og ingeniører tilbage i 2014, da virksomheden Seaborg Technologies blev stiftet.
En så stor drøm kræver mange penge at føre ud i livet, så undervejs har virksomheden både rejst millioner fra private investorer såvel som fået store EU-legater, for at finansiere udviklingen af den første prototype, som forventes at stå klar i 2025.
Og nu kan Seaborg Technologies tilføje endnu et præstigefuldt legat til rejsen: Virksomheden er netop udvalgt som den eneste danske blandt 74 udvalgte til ”EIC Accelerator” under Det Europæiske Innovationsråd.
”Vi er taknemmelige for den enorme anderkendelse og støtte fra Europa Kommisionen gennem EIC Accelerator, som vil hjælpe Seaborg med at forstætte arbejdet med at mindske klimaforandringerne, udryde energi-fattigdom og energi-sikkerhed,” siger Troels Schönfeldt, CEO og medstifter af Seaborg Technologies, i en pressemeddelelse.
EIC Accelerator tilbyder startups et legat på 18,6 mio. kroner (2,5 mio. euro) kombineret med en equity-investering på mellem 3,7 og 111 mio. kroner afhængig af virksomhedens behov. Derudover får deltagerne adgang til blandt andet førende eksperter, virksomheder, investorer og øvrige aktører i økosystemet.
Energi-skibe til hele verden
Det Europæiske Innovationsråd (EIC) er Europas flagskib indenfor innovationsprogrammer med et budget på 10,1 milliarder euro (ca. 75 milliarder kroner). Hele formålet er at identificere, udvikle og skalere nye teknologier og banebrydende innovation – og for EIC Accelerator handler det især om projekter, som har høj risiko – men også enormt potentiale, hvis det lykkes.
Med et nyligt samarbejde taler Seaborg Technologies ind i at bygge energi-skibe, som fleksibelt kan levere energi alle steder i verden uden stor CO2-udledning. I førte omgang satser virksomheden på det sydøstasiatiske marked, med EU-parlamentet senere i juli stemmer for at klassificere investeringer i atomenergi som grønne, kan vejen til det Europæsiek marked også pludselig stå åben. Og det afspejler sig i ambitionerne hos det danske atomkraft-startup:
”Bryder vi igennem markedsbarrieren er det sandsynligt, at vi bliver 100 gange så store som Vestas. Jeg står gerne fast ved, at vi rimelig let bliver Europas største virksomhed, hvis vi slår igennem – det er ikke et urealistisk bud,” har Troels Schönfeldt tidligere udtalt til TechSavvy.media.