Ny bog hylder de spil, der formår at forbedre forretningen. Med i det fine selskab er et dansk innovationsspil, som er stærkt inspireret af det vejlensiske iværksættermiljø, det er opfundet i.
Gamification har nået de øverste led i virksomhederne, hvor de tunge drenge sætter sig om et bord, for at spille brætspil. Det mener forfatterne bag bogen ”Gamification for Business”, som for nyligt blev udgivet under en canadisk gamification-konference.
”I det 21 århundrede er forretningsspil accelereret til at være en vital ingrediens i forfølgelsen af innovations- og forandringsprocesser,” skriver forfatterne i forordet til bogen, som fremviser og hylder de bedste spil, som virksomheder kan bruge til mere end bare underholdning af medarbejderne.
Det danske ”Innovationsdiamantspillet” har sneget sig med i oversigten, og udviklerne bag mener, at en stor del af forklaring på spillets udformning, skal findes i iværksættermiljøet Spinderihallerne i Vejle, hvor det er udviklet.
Hyggespil eller benhård teori?
Brætspillet er baseret på innovationsdiamanten, som den danske innovationsforsker Lotte Darsø udviklede som en forståelsesramme for dynamiske innovationsprocesser i 2003.
”Vi har taget udgangspunkt i den tusinde sider lange ph.d.-rapport, og forsøgt at gøre den til noget konkret man kan gøre operationelt ude i virksomhederne i samarbejde med Lotte. For der er jo stor forskel på teorien og at bruge den i praksis,” siger Lars Henrik Nielsen, der ud over at være en af udviklerne bag spillet er virksomhedspsykolog og ansat som konsulent i Vejle Kommunes innovationsafdeling.
På chefgangen kan et brætspil hurtigt blive afskrevet som unyttigt tidsfordriv. Men et godt brætspillet kan bruges som et værktøj til at gøre den tunge teori operationel på en engagerende måde, mener Lars Henrik Nielsen.
”Fordommen er, at man ikke nødvendigvis skal have så meget fagligt i spil – vi skal bare hygge os lidt. Men i en af vores testgrupper sagde de, at det var det første spil, hvor de havde en fornemmelse af, at de skulle være ædru, når de spillede,” siger han med et grin.
”Alle vil gerne have innovation, men hvordan innoverer man i praksis? Med spillet får deltagerne trænet de fire mindsets, som Lotte beskriver i sin innovationsteori – og de bliver klar over, at det er vigtigt at kunne mestre dem alle for at lykkes med innovation.”
Alvorligt værktøj med plads til sjov
Hvad kommer før innovation? Lotte Darsøes forskning handler i høj grad om “prejekt”-fasen, der kommer inden selve innovationsprocessen. Og her kan Innovationsdiamantspillet måske være svaret.
Spillet er nemlig ikke et traditionelt brætspil med en lineær oplevelse og vindere og tabere. Det er et sandkassespil, som kan engagere og udfordre innovationsteamet på det, de tror de ved om et forestående projekt.
”Vi er gode til at putte energi ind i kick-off og efteruddannelse, men hvad gør man, hvis man gerne vil booste sin innovationsmuskel? Hvis man beslutter sig for at lave en app, så er meget af konceptet stukket ud fra start. Spillet lærer deltagerne om de innovative processer, og udforsker deres viden og ikke-viden,” fortæller Lars Henrik Nielsen.
Derfor mener han også, at spillet er oplagt at have liggende på hylderne, så man kan blive ved med at hive det frem inden nye projekter startes – og som sidegevinst kan startes med sænkede skuldre og grin.
”Det har været voldsomt berigende at spille med folk der sidder i innovationsprocesser, som ikke nødvendigvis er særligt sjove – de er pressede på deadline eller af konkurrenter. Spillet gør det til et fælles projekt, og det er jo det, gamification kan: Man glemmer alt om tid og sted.”
Miljø giver modet til at udfordre
Mens teorien er hentet fra Lotte Darsøe, er en stor del af inspirationen til spillet kommet fra iværksættermiljøet Spinderihallerne i Vejle, hvor Lars Henrik Nielsen sidder til daglig.
”Spillet rummer på mange måder hele konceptet omkring Spinderihallerne. Her i miljøet bliver der også taget folk ind, som har en viden, der bliver udfordret på deres ikke-viden. Miljøet bygger på at etablere relationer og skabe prototyper. Det skaber et sted, der er mega inspirerende og fedt at være i, og det har vi på mange måder brugt i spillet,” siger Lars Henrik Nielsen.
Spillet har da også vist sig at være en stærk kombination med iværksættermiljøet. Store virksomheder som Danske Bank har nemlig allerede taget imod tilbuddet om en innovationsdag i miljøet, hvor de spiller spillet og Lars Henrik Nielsen faciliterer.
”Jeg tror da helt sikkert, at vi både har været dygtige og heldige med, at Danske Bank synes, det er interessant. Men deres interesse forstærkes af, at vi er i Spinderihallerne, hvor spillets teori langt hen ad vejen er praksis. Det giver modet til at gå lidt længere ud mod ikke-viden,” siger han.