Anyware Solutions blev som det eneste IoT-startup - og det eneste startup fra Danmark - optaget i Ikea's acceleratorprogram, foran 1300 andre startup fra hele verden. Her ses de to stiftere af virksomheden Morten Bremild (t.v.) og Jan H. Christiansen.

Dansk IoT-startup: “Vi vil gøre Smart Home mainstream, nemt og vedkommende”

@sebastian

Efter to års udvikling er Anyware Solutions “Smart Adaptor”, der kan gøre lamper til IoT-devices, endelig på markedet. Allerede inden lanceringen har startuppet både vundet priser og været optaget i prestigefulde acceleratorprogrammer. Målet er nu at knække koden til at gøre Smart Home allemandseje.

En adaptor, der sættes i fatningen mellem el-pæren og lampen, som kan styre lys, måle temperatur, luftfugtig og lyd og styres via en app. Og så services ovenpå den data, man kan opsamle med adaptoren.

Den opgave satte det danske IoT-startup Anyware Solutions sig for at løse, da de stiftede virksomheden for to år siden. I sommeren 2016 blev ideen finansieret gennem crowdfunding-platformen Indiegogo, men alligevel var det først i november sidste år, de kunne begynde at sælge de første adaptorer.

”Hardware is hard – det kan vi godt skrive under på. Vi tænkte egentlig forretningen før produktet, men der fandtes ikke et produkt, der opsamlede den data, vi havde brug for. Så vi måtte selv lave det. For at have 100 procent fokus på forretningen i opbygningsfasen har vi i høj grad outsourcet udviklingen af både hardware og software til konsulenter. Hele formålet med forretningen er at få indsigt og bruge den til noget fornuftigt for både forbrugere og vores partnere,” forklarer Jan H. Christiansen, medstifter af Anyware Solutions.

Noget tyder på, at den strategi har virket: I slutningen af sidste år vandt de en CES 2018 Innovation Honoree Award for deres løsning, og Hardware.info udråbte dem som en af de 10 bedste løsninger på elektronikmessen – der er verdens største. Derudover har de både været eneste danske startup i Ikea’s accelerator blandt 1300 ansøgere, vundet et acceleratorforløb i Finland og – nåh ja – vundet TechBubbles fra TechSavvy.media.

Hypen har altså fulgt dem et stykke tid. Og nu hvor de første 2000 adaptorer er i markedet rundt omkring i verden, gør de sig klar til indfri løftet om, at Smart Homes ikke længere kun skal være for de allermest techsavvy.

Satser på at knække Smart Home-koden

Det er efterhånden længe siden, vi begyndte at tale om IoT-enheder, som skulle give os alle sammen et mere intelligent hjem. Men selvom der findes mange smarte dimser derude, har det ikke for alvor fået sit tag i den bredde befolkning.

”Mange Smart Home-systemer er alt for dyre og besværlige at installere og koster månedlige abonnementer. Og det hæmmer bare adoptionen,” mener Jan H. Christiansen.

Derfor koster Anyware Solutions adaptor 599 kroner per styk, ingenting i abonnement og så er den lige så nem at installere som en el-pære.

”I enhver population er der early adopters, men vi tænker videre end early adopter-segment. Vi vil gerne levere løsninger til dem, der ikke er ude aktivt og shoppe efter en løsning, men som finder den interessant, hvis de bliver præsenteret for den – for eksempel af deres forsikringsselskab eller energiselskab,” forklarer Jan H. Christiansen.

Læs også: Dansk islæt når ti startups begynder i IKEAs nye accelerator

Derfor mener han i bund og grund heller ikke, at hardwaren er så vigtig. Det er udelukkende et middel, der skal give dem den data, de har brug for, for at gøre hjemmet smartere.

”Vi er ikke i markedet for udelukkende at rulle en masse hardware ud. Vi vil hellere bygge meningsfulde services, som forbrugere er villige til at betale for,” siger han.

Han forklarer, at med de sensorer, der allerede er i adaptoren, kan Anyware Solutions tilbyde en indbrudsalarm baseret på lydniveau, en alarm mod dårligt indeklima og hjælpe brugerne med at spare på energien.

Skal de for alvor få succes kræver det dog, at den bredde befolkning opdager produktet og de medfølgende services.

Partnerskaber skal bane vejen

Løsningen kan i dag købes direkte på blandt andet Anyware’s egen hjemmeside og på Amazon.com, men strategien for det store gennembrud er at sælge adaptoren gennem partnerskaber.

Mens tilbuddet til forbrugeren er et smartere hjem, vil startuppet lande partnerskaber – her har de særligt fokus på energiforsynings- og forsikringsselskaber – ved at tilbyde dem et tættere forhold til deres kunder.

”Hånden på hjertet er der ikke mange forbrugere, der interesserer sig ret meget for deres forsikringspolice eller elregning, og det sætter sig i den interaktion, selskaberne har med deres kunder. Med indsigten fra vores Smart Home-løsning kan vi berige relationen mellem selskaberne og den enkelte kunde med relevant information. Det har været vores budskab hele vejen igennem,” siger Jan H. Christiansen.

Læs også: Smart-startup i samarbejde med Tryg

Dialogen med de store selskaber tager tid at bygge op, men Anyware Solutions har allerede et offentligt støttet Markedsmodningsfond projekt i gang med forsikringsselskabet Tryg i Danmark og flere projekter er undervejs i ind- og udland.

”Volumenpotentiale i samarbejdsaftalerne i Danmark, Tyskland, Australien og USA spænder fra fra tusindvis til millioner af kunder. Vi er i dialog med et stort tysk energiselskab og alene i Tyskland har de 23 millioner kunder. Kan vi bare komme ind til en brøkdel af dem, så er det fantastisk,” siger Jan H. Christiansen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY