Rekordlange ventetider vil få danskere til at vælge psykologhjælp over nettet, mener startuppet We.Care. Virksomheden har selv udviklet en løsning men erkender også, at der er nogle barrierer, som skal overvindes, hvis online psykologhjælp skal blive lige så populært som i Sverige og USA.

Psykiatrien har gennem valgkampen været en varm kartoffel, som de fleste partier var enige om trængte til flere penge. Og også ventetiden til psykologhjælp med tilskud bliver ved med at slå rekorder i lange ventetider – seneste var den oppe på 11,5 uger.

Ifølge den nystartede psykologvirksomhed We.Care vil den slags problemer fremover få danskerne til at tage nye metoder i brug. Derfor har Linisha Palm, der er direktør for We.Care, udviklet et værktøj, hvor danskere inden for 24 timer kan tale med en autoriseret psykolog over en krypteret videoforbindelse eller skriftlige beskeder på, tablet eller computer.

”Lige nu er det alt for besværligt at komme til at tale med en psykolog. Hvis man står i sit livs krise og kæmper med angst eller stress, giver det jo ingen mening, at man skal belemres med 11 ugers ventetid eller kæmpe sig igennem trafikken for at finde den rigtige psykolog. Der bliver vi nødt til at anvende teknologi på en smart måde for at gøre det nemmere for danskerne at få hjælp i tide,” siger Linisha Palm, direktør for We.Care.

Virksomheden er en blanding af erhvervsfolk og et team af psykologer, så We.Care både kan udvikle softwaren og tilbyde psykologhjælp gennem chat og video på en krypteret platform. Samtidig tilbydes softwaren til psykologer med egen praksis, som kan bruge værktøjet til onlinebehandling af egne klienter.

Onlinehjælp kræver tillid

I en Gallup-undersøgelse foretaget for WeCare er danskerne glade for bekvemmelige i onlinebehandling. Men skal de begynde at tage online psykologhjælp til sig, er der dog ét problem, virksomheder som We.Care skal overvinde. I samme undersøgelse peger et stort flertal nemlig på, at der går en række facetter tabt, når man afholder en samtale med sin psykolog online.

”Mange danskere har den naturlige fordom, at en online samtale er dårligere end en traditionel samtale med en psykolog. Men faktisk viser den seneste forskning, at online psykologhjælp har lige så stor effekt på behandlingen af de mest gængse lidelser som stress og angst. Vi er derfor overbeviste om, at online psykologhjælp vil blive lige så naturligt, som det er blevet at benytte Skype til møder,” siger Linisha Palm.

Danskerne er da også så småt begyndt at tage den teknologiske psykologhjælp til sig, for siden 2013 har man hos det offentlige – i Region Syddanmark – kørt Telepsykiatrisk Center med så stor succes, at muligheden i 2018 blev udvidet til en landsdækkende løsning for borgere med angst og depression.

Det betyder, at 120.000 danskere allerede har fået online psykologbehandling, ifølge undersøgelsen fra Gallup. Og i samme undersøgelse siger næsten hver tredje, at de er positivt indstillede over for online psykologhjælp.

Siden marts i år har WeCare tilbudt psykologhjælp på sine krypterede onlineplatform
Siden marts i år har WeCare tilbudt psykologhjælp på sine krypterede onlineplatform

Investorer satser millioner på dansk gennembrud

Noget tyder altså på, at danskerne så småt er klar til at tage online psykologhjælp til sig. Og tendesen buldrer da også allerede i USA, hvor aktører som Talkspace og BetterHelp allerede er blevet milliard-virksomheder med mere end én million klienter.

Derfor har investeringsfonden KickAss Capital også investeret et millionbeløb i We.Care, da virksomheden blev stiftet sidste år.

”Vi investerer helst i virksomheder, hvor teknologi er med til at forbedre folks tilværelser, og i lande som Sverige, UK og USA har online psykologhjælp allerede gjort en forskel for millioner af mennesker. Danskerne har godt nok endnu ikke helt har taget konceptet til sig, men ifølge vores analyse vil det ske inden for de næste par år,” siger Nikolai Johnsen, partner i KickAss Capital.