På Freemis platform udveksler de 135.000 brugere forbrugsting uden at tjene en øre. Startuppet har altså fundet et product-market-fit, også uden for landets grænser. Men forretningsmodellen skal skærpes, før den matcher de miljøbevidste stifteres ambitioner.

Selv den mest forhærdede klimafornægter, må da efterhånden være ved at have indset, at tiden rinder ud, i takt med at karbonbudgetter verden over bruges op. De der mangler det sidste skub, kan med rette bruge tiden på at læse FNs seneste klimarapport.

Vi skal med andre ord ændre vores adfærd markant indenfor de næste 11 år. Og mens CO2-syndere som flyture, lange bade og oksekød langsomt er blevet en del af den kollektive dårlige samvittighed, så har en stor synder gemt sig i dagligstuen.

“Københavnerne smider omkring 20.000 tons storskrald ud om året. 70 procent af det ryger direkte på forbrændingen. Det er her Freemi kommer ind i billedet. Selvom dine ting ikke længere har værdi for dig, så kan det godt være, at de har det for andre,” siger Jamie Neubert Pedersen, CTO i Freemi.

Og selvom din udtjente sofa fra IKEA måske kan synes som en lille CO2-udgift mod verdens flyindustri, så er der faktisk store besparelser at hente ved at give den gratis videre på Freemis platform. 80 procent af de ting brugerne lægger op, finder et nyt hjem.

Det er allerede gået op for mere end 125.000 danskere, der har oprettet en profil på den gratis tjeneste. Og nu også 10.000 hollændere.

Fra gadeplan til global makrotrend

Freemi blev grundlagt i 2016, da de tre stiftere stadig læste på DTU. Som de fleste ved, så rækker SU sjældent længere end til en københavnsk husleje og – ja, det er faktisk det. Så da platformen blev lanceret, var der ikke penge til kampagner på sociale medier.

“Så vi fandt ting ved os selv, venner, familie og genbrugsstationer, der kunne undværes. Og så stod vi selv nede på gaden og gav dem væk. Det første år stod vi på gaden, næsten hver aften, og gav ting væk. Det var nødvendigt, at der var noget på platformen,” siger Jamie Neubert Pedersen.

Siden fulgte et besøg i og investering fra Løvens Hule, og så kunne de tre stiftere fokusere på at vækste forretningen fra et noget varmere kontor, hvorfra de med et marketingbudget på 50.000 kroner har indtaget Holland på kun otte uger.

“Vores brugere tjener ikke penge på vores platform, så de kommer altså for at gøre en forskel for miljøet og andre. Klimabevidsthed og bæredygtighed er globale makrotrends. Og det tror vi har været stærkt medvirkende til, at Freemi er blevet så godt taget imod i Holland,” siger Jamie Neubert Pedersen.

“Nu skal vi gøre gratis til en god forretning”

Den gennemsnitlige bruger af Freemi bruger appen en til to gange om ugen, og dermed får de altså ikke topkarakter i deres investor, Christian Stadils, famøse tandbørstetestMen det har Jamie Neubert Pedersen det fint med.

“Det kommer jo an på, hvad man er for en service. En tandbørste bruger man jo to gange om dagen, og sådan bruger vores brugere ikke vores service. Vi vil hellere være en brugbar service, i stedet for at holde brugerne på vores platform i længere tid end nødvendigt,” siger Jamie Neubert Pedersen.

Den mission kan komme under pres, når ens konkurrenter er opmærksomhedskøbmænd som Den Blå Avis og Facebook, der veksler brugernes opmærksomhed til reklameindtjening. Og lige nu er annoncering også det eneste ben, Freemis forretning står på. Men Jamie Neubert Pedersen fastholder, at startuppet ikke er til salg for billige annoncekroner.

“Vi har kun annoncører, der tilbyder gratis eller bæredygtige produkter. Det er vigtigt, at de matcher vores DNA. Men indtil videre er det ikke en brandgod forretning. Det er også derfor, vi er med i Innofounder-forløbet. Nu skal vi gøre gratis til en god forretning,” siger Jamie Neubert Pedersen.

Freemi-drengene arbejder netop nu på en bredere forretningsmodel, der skal skabe en ny bevidsthed omkring det at forbruge og genbruge. Det vil de opnå med det såkaldte upcycling. Så hvis den sofa, man får gratis, er lidt slidt, vil man kunne få tilbud på diverse materiale eller ombetrækning og lignende fra lokale håndværkere.

“Vi gør op med den nuværende måde at forbruge på. Det er hul i hovedet at lade ressourcer gå til spilde, som stadig har værdi. Det er nødvendigt, at vi som samfund omlægger vores forbrugsvaner, og den udvikling vil vi gerne skubbe i Freemi,” siger Jamie Neubert Pedersen.

Derudover arbejder de på et premium-abonnement, hvor brugerne mod en månedlig betaling får adgang til automatiske søgeagenter, der sender en notifikation, når nye gamle ting bliver sat på platformen i deres nærområde.