You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Fuuzo

Dansk startup vil selvstændiggøre arbejdsløse i ulande

@simone

Bag navnet Fuuzo gemmer sig en dansk virksomhed, der med en crowdsourcing platform til levering af varer og pakker, søger at selvstændiggøre arbejdsløse i ulande. Det sociale aspekt går gennem hele virksomhedens opbygning og har sikret dem en plads ved den globale Get in the Ring-konkurrence.

De sidste ti år har stifteren af Fuuzo boet i udlandet; i Mellemøsten, Sydamerika og senest hos vores norske naboer i Stavanger. På hans rejser undrede manglen på infrastruktur ham, for gik der ikke et kæmpe potentiale tabt for virksomhederne, når deres varer ikke kunne blive leveret effektivt? Det samme oplevede han, når han også privat ville sende pakker hjem til Danmark. Et lille frø var sået, og af det voksede Fuuzo.

En åben prisstruktur og et socialt koncept

Fuuzo er en crowsourcing platform for levering af pakker og varer, som har lanceret deres betaversion i Kenya. Det er der som sådan ikke noget revolutionerende i, men grunden til, at Fuuzo vandt den kenyanske version af Get in The Ring, fik en 2. plads i den panafrikanske finale og kvalificerede sig til finalen Get in The Ring Global i Singapore til maj, er blandt andet deres sociale forretningskoncept.

“Der er to ting, der adskiller os fra lignende platforme; ét, at vi har en åben prisstruktur, hvor vi anbefaler en fair pris baseret på distance og størrelse af varen, men kunden bestemmer, så prisstrukturen justeres af markedet, og to at vi har en social add on, som er gennemgående for vores koncept; Fuuzo Empowerment,” fortæller stifter Teit W. Knudsen og forklarer, at Fuuzo Empowerment efterlader et positivt aftryk i de lande, hvor Fuuzo arbejder:

“Vores platform er en oplagt mulighed for at hjælpe folk i arbejde. Det er noget af det, vi arbejder målrettet frem mod, den sociale dimension. Vi vil ikke “bare” hjælpe verden. Det handler om empowerment.”

“Man kan godt tjene penge og efterlade et positivt aftryk”

Gennem samarbejder med NGO’er og teleselskaber finder de såkaldte drivers til platformen, som henter og bringer pakker for kunderne. Det er typisk folk, der ikke har meget. Men så længe de har viljen og en smartphone, er de velkomne til at melde sig til platformen. Her kan de også få en cykel eller et lån til en motorcykel, og lånet betaler de så tilbage til Fuuzo.

“Devisen er, at ved at hjælpe dem, kan de hjælpe mig. Tanken er baseret på de såkaldte mikrolån, så de tjener penge til platformen og sig selv. Vi er ikke frelste, vi skal også tjene penge, men vi tror på, at man godt kan tjene penge og efterlade et positivt aftryk,” siger Teit. W. Knudsen.

Pengene, som det danske firma tjener i Kenya, bliver derfor også beskattet i Kenya. Her har de oprettet et selskab og ansat fire folk til at styre den afdeling.

“Vi vil ikke være en del af skattekarusellen, som nogle af de store spillere inden for deleøkonomi. Vi opretter et selskab i landet, vi arbejder i, og her bliver vi beskattet. Det sociale aspekt er tænkt ind i hele vores mission og vision,” siger Teit W. Knudsen.

mPesa lagde fundamentet for Fuuzo

I stedet for at starte Fuuzo op i Norge, hvor han dengang boede, før han flyttede tilbage til Danmark, valgte de at se mod nye markeder, markeder, som Teit W. Knudsen synes, ofte er oversete.

“Mange startups ser mod vores nabolande og USA. Men der ligger rigtig mange muligheder ved at tænke syd- og østover. Markedet er mættet, konkurrencen er hård, så hvorfor ikke gå til de markeder, hvor der er enorm befolkningstilvækst, mange unge og stor fokus på adoption af nye teknologier?” spørger han.

Det er også i disse dele af verden – Sydøstasien, Sydamerika, landene syd for Sahara – at der ofte er udfordringer med infrastrukturen, et ikke-fungerende postvæsen og ingen adresser.

“Derfor er der både behov og efterspørgsel for kurerservice, når onlinesalget samtidig stiger i udviklingslandene,” siger Teit W. Knudsen.

Gennem grundig research faldt valget på Kenya, hvor betaversionen blev lanceret 1. november, og siden har teamet fået god feedback. Der er mange, der gerne vil være drivers – både fuldtid og ved siden af deres andre job eller jobs i flertal. Planen er at gå live 1. maj og gøre klar til at starte op i Tanzania og Uganda.

“I Kenya er de enormt langt fremme, hvad angår mobilbetaling. For ni år siden opstod mPesa her, forgængeren for mange af de kendte mobile payments-løsninger, som eksempelvis MobilePay. Her har alle mobiltelefoner, langt de fleste smartphones, og faktisk er de ofte early adopters af ny teknologi og meget med på beatet i forhold til, hvad den stereotypiske forestilling er,” siger Teit W. Knudsen.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY