Danske edtech-startups på skolebænken i Brasilien

@jakob

I takt med at flere privatskoler får bedre digital infrastruktur har den grundlæggende uddannelse i Brasilien forbedret sig meget i de seneste par årtier. I november sidste år var to danske edtech-startups i landets største by São Paulo, for at prøve kræfter med det brasilianske marked – og i dag har de begge en fod indenfor.

I takt med at flere privatskoler får bedre digital infrastruktur har den grundlæggende uddannelse i Brasilien forbedret sig meget i de seneste par årtier. I november sidste år var to danske edtech-startups i landets største by São Paulo, for at prøve kræfter med det brasilianske marked – og i dag har de begge en fod indenfor.

Read article in English here.

I Brasilien har teknologien bredt sig hurtigt og effektivt, efter teleoperatører i starten af dette årtusinde rullede netværk ud i hele landet. Fra det frodige men tyndt befolkede Amazonas til udkantsområder i nord og vest.

Teknologien har også fundet vej ind i den daglige undervisning i brasilianske klasseværelser. I dag kan man ikke snakke om læring uden at forholde sig til informationsteknologier, og en ny generation af brasilianere tager teknologien til sig i en ung alder.

“Brasilianerne er meget modtagelige overfor ny teknologi, og udbredelsen af smartphones med hurtige forbindelser forandrer det brasilianske samfund og marked kraftigt i øjeblikket. I internationale sammenligninger er brasilianerne blandt de mennesker i verden, der bruger mest tid på mobilt internet om dagen,” siger Eva Bisgaard Pedersen, Generalkonsul og chef for Innovation Centre Denmark i São Paulo.

Marked med potentiale for startups

Landets voksende middelklasse stiller krav til kvalitet i læringen, og især i byområder vokser antallet af private uddannelsesinstitutioner. I den velhavende region São Paulo er de private aktører købestærke og innovationstørstige. Det kan skabe gode muligheder for danske startups.

”Private skoler i São Paulo har fået finansielle muskler, nu hvor den voksende middelklasse investerer i deres børns uddannelse. Hvis det lykkes en dansk virksomhed at lande en aftale med én skole, er der et stort potentielt marked, der åbner sig i resten af landet,” siger Eva Bisgaard Pedersen.

Hos Innovationscenteret ser de et stort potentiale i netop uddannelsessektoren, og i november måned sidste år prøvede danske startups kræfter med det brasilianske edtech-marked i Innovation Centre Denmarks netværk af privatskoler. Her tre måneder efter har to danske virksomheder fået en fod inden for på det brasilianske marked.

”Vi skal ind på markedet, mens det vokser”

En af de danske virksomheder, der vil prøve kræfter med det brasilianske marked, er EduLab. De vil gøre børn i hele verden bedre til matematik, og til det har de lanceret platformen MatematikFessor, der dagligt bruges af mere end 75.000 børn.

”Vi vil gerne fortælle historien om EduLab i Brasilien og blive klogere på vores eget potentiale og konkurrenter på et af verdens største markeder,” siger Shân Mari Linnet Nissen, der er forretningsudvikler hos EduLab.

Ifølge EduLab, der har fulgt den brasilianske udvikling i et stykke tid, er det ikke alene eleverne, der er motiveret, men også lærerne er meget længere fremme end for få år siden. I dag kan de se værdien i at bruge digitale læringsmidler.

”De kender værdien i et teknologisk produkt og er ikke bange for at tage teknologien med ind i klasseværelset. Brasilianerne er et andet sted i udviklingen af digitale læremidler end i Danmark. De er gået direkte fra analogt materiale til udvikling af robotter og 3D-printere. Derfor er de klar til at tilføre undervisningen digitale læremidler, der reelt set giver dem et grundlæggende kendskab til fag med de fordele, digitale læremidler tilbyder eleverne,” siger Shân Mari Linnet Nissen.

”Vi skal være på markedet mens det vokser, fra den spæde start, hvor vi er nu,” tilføjer hun.

”Al mulig grund til at udforske potentialet yderligere”

Det københavnske startup Peergrade var også med edtech-delegation til São Paolo.
Med en vilde vækst i bagagen tog Peergrade turen til São Paulo for at undersøge markedet og afprøve et intensivt format, hvor de dagligt mødte nye potentielle kunder på privatskoler. Og de kom ikke tomhændede hjem.

“I forhold til hvor stort et potentielt marked Brasilien er, så har vi relativt få brugere. Så vi var interesserede i at finde ud af, om det er tilfældigt, eller om der er en særlig grund til, at vi ikke har så mange brugere i Brasilien. På privatskolerne var der en stor interesse for vores produkt, og generelt fik vi gode tilbagemeldinger. Forhandlinger i vores branche tager lang tid, så der er al mulig grund til at udforske potentialet i Brasilien yderligere,” siger David Wind Kofoed og fortsætter:

”Gennem Innovationscenteret mødte vi en potentiel partner, der kan hjælpe med at sælge Peergrade til institutioner i Saõ Paulo. Vi arbejder nu sammen med partneren for at se, om der er reelle muligheder for at introducere Peergrade i Brasilien,” siger David Kofoed Wind.

Også EduLab skabte gode relationer på det intensive forløb.

”Vi har stadig varme leads, og især ét lead er interessant, da vi fik en henvendelse efter vores tur til Brasilien. Så det breder sig så småt, og det er rart at vide, at vores dialoger stadig summer derovre. Og Innovationscenteret hjælper os med at holde relationerne relevante. Det kunne godt blive det første skridt over Atlanten,” siger Shân Mari Linnet Nissen.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY