You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danske enhjørninge vokser uden om danske fonde

Det går godt i det danske startupland. Kapitalstrømmen flyder tykkere end nogensinde før og englene flokkes. Men de danske enhjørninge forlader landet for tidligt, og det kan koste vigtige jobs på sigt. 

Formanden for regeringens Iværksætter Panel, Tommy Andersen, har indtaget scenen til TechBBQs pressemøde. Han kigger op på et af hans medbragte slides, der alle fremhæver styrker og udfordringer i det danske startup økosystem.

“Det her er endnu et ‘horror’-slide for den danske regering.”

Just-Eat, Zendesk, Unity, Tradeshift og Sitecore har indenfor de sidste fem år opnået en prisansættelse på den rigtige side af en milliard dollars. Tilsammen udgør de 12 procent af samtlige Europæiske startups, der har brudt gennem den magiske barriere i samme periode. Derudover er både Pleo og Planday potentielle unicorns-to-be, der ikke har danske venture fonde med i ejerkredsen. Mens den første danske venturefinansierede virksomhed meget vel kan blive Trustpilot, der befinder sig lige under den magiske værdigrænse.

Virksomhederne er på den ene side vigtige rollemodeller for morgendagens væksteventyrer, og det er heller ikke her, at Tommy Andersen finder håret i suppen. Det er på den anden side. Det er det faktum, at ingen danske Venturefonde har bidraget med vækstkapital til de fem scaleups.

“I sidste ende betyder det her jo at Danmark mister skatteborgere. De fem virksomheder har skabt mange arbejdspladser, men når de rykker ud over landets grænser for at finde kapital, så følger jobsskabelsen oftest med,” siger Tommy Andersen.

Enhjørninge kan tage over for gamle virksomheder

Fra 2008 til 2014 har C20 indeksets beboere skabt næsten 80.000 jobs. I udlandet. Indenfor landets grænser er udviklingen negativ og der er forsvundet mere end 17.000 jobs i samme periode.

De danske industrigiganter er udfordrede af den omfattende digitalisering, der har ramt på tværs af industrier. I USA er den omstilling gennemført og de otte mest værdifulde amerikanske virksomheder er gennemsnitligt 58 år gamle. I Danmark er det tal 92.

Derfor er det vigtigt at forsøge at holde på de danske startups, også når de vokser sig store. Et af Iværksætter Panelets hovedfokus er derfor at tiltrække endnu flere udenlandske talenter.

Flere talenter, færre problemer

I 2030 kommer Danmark til at mangle små 20.000 medarbejdere indenfor de såkaldte STEM-fag. Det er en udfordring som mange startups allerede mangler i dag. Derfor vil Iværksætter Panelet gøre det lettere for ikke EU-borgere at få arbejdstilladelse.

Men det er ikke kun udenfor landets grænser, fremtidens talenter skal findes.

“Når nyuddannede danskere vælger job, skal det at arbejde for et startup være lige så værdifuldt, som at arbejde for større virksomheder,” siger Tommy Andersen fra scenen.

En af vejene til den mentalitetsændring sker til events som TechBBQ og Techfestival, hvor økosystemet viser sig fra sin bedste side. Derfor håber den nyudnævnte formand at det offentlige vil støtte op om sådanne events, som man har set det i andre lande som for eksempel Slush, som den Finske regering støtter op om.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY