This post is also available in: English
I midten af november samledes verdens førende biodiversitetsforskere i Rio de Janeiro til den prestigefyldt konkurrence XPRIZE Rainforest. Blandt deltagerne var et forskerhold med bidrag fra Aarhus Universitet. Her spillede ingeniørdocent Claus Melvad fra Institut for Mekanik og Produktion og professor Toke Thomas Høye fra Institut for Ecoscience nemlig en nøglerolle sammen med deres kolleger i projektet ETH BiodivX.
Da priserne blev til XPRIZE blev uddelt i Rio de Janeiro, modtog det danske hold en pris på 250.000 dollars – omkring 1 million kroner. Selvom de ikke vandt førstepræmien, blev deres opfindelse anerkendt.
“Trækronerne er en blind vinkel for os biodiversitetsforskere. Det er svært for os at klatre derop, så vi ved faktisk meget lidt om, hvad der lever oppe i bladhænget. Derfor har vi udviklet denne løsning,” siger Toke Thomas Høye på Aarhus Universitets hjemmeside.
Opdagede 40 nye insektarter
Holdet har udviklet en avanceret teknologi, der kan bringes ind i Amazonas med droner og placeres i trækronernes højder. Her kan apparatet optage video, registrere lyde og måle dyrelivet i området. Løsningen gør det muligt at kortlægge de mange arter, der lever i de svært tilgængelige trækroner – herunder adskillige uopdagede arter.
“Apparatet måtte ikke være for tungt, for det skulle kunne flyves ind med drone og sættes forsigtigt i trækronerne. Heller ikke for let, for så ville det blæse væk. Vi designede det derfor til at skulle slås ud som en net-paraply med en stang ned i kronen,” siger Claus Melvad.
Behovet for teknologien er stort, da regnskoven forsvinder med alarmerende hastighed, og det haster med at registrere biodiversiteten, inden det er for sent. Apparatet har allerede givet resultater. Under konkurrencen blev der opdaget 40 nye insektarter alene i de trækroner, hvor teknologien blev testet. Med præmiepengene kan forskergruppen fortsætte deres arbejde, og interessen for opfindelsen er allerede betydelig.