Digitale optagelser af menneskelige bevægelser er blevet en handelsvare, og det danske startup Rokoko lancerer nu markedspladsen ‘Motion Library’ i partnerskab med giganten Autodesk.

Uanset om man skal have animeret et cirkelspark til en reklamefilm eller bare vil have figuren i et computerspil til at gå realistisk, er de menneskelige bevægelser altid en tidskrævende affære.

‘Håndanimation’ er en kunstform i sig selv, og vil man optage bevægelserne digitalt fra et rigtigt menneske – såkaldt motion capture – har der været en stejl barriere for at komme igang.

Det danske startup Rokoko har dog gjort det både nemmere og billigere med sin Smartsuit Pro, og nu tager de næste skridt på demokratiseringens vej: En markedsplads kaldet “Motion Library”, hvor alle kan købe menneskelige bevægelser udviklet af Hollywood-studier og store spiludviklere, og trække dem direkte over i deres eget projekt.

Jakob Balslev stifter og CEO af Rokoko

“Vores mål med Motion Library-markedspladsen er at skabe en central hub og ressource for mocap-brugere og -skabere. Motion capture skal ikke være noget eksklusivt for virksomheder med store budgetter, det skal være tilgængeligt for alle,” siger Jakob Balslev, stifter og CEO i Rokoko.

På den måde kan alle få adgang til gode animationer uden at skulle investere i dyre animatorer eller en motion caputre-dragt. Og markedspladsen, der netop er gjort tilgængelig for alle, er samtidig med lanceringen blevet indbygget i 3D-programmet ‘Maya’ fra giganten Autodesk.

“Hos Autodesk kigger vi altid på måder at gøre de svære dele af produktionen mere glat for vores kunder. Gennem partnerskabet med Rokoko gør vi et skridt, som normalt er dyrt og tidskrævende, nemmere end nogensinde før,” siger Todd John Galda, senior product line manager hos Autodesk.

“Motion Library”-markedspladsen har ved lancering allerede tusindvis af bevægelser at vælge imellem til priser på højest 6 dollars pr. animation. Og når først man har købt en bevægelse, må man bruge det flere gange på tværs af projekter.

Markedspladsen åbnes for alle

Rokoko har egentlig haft en bevægelses-markedsplads siden september 2018, men indtil nu har den været eksklusiv for brugere af spilsoftwaren fra Unity.

Jakob Balslev vil ikke komme med konkrete tal på, hvor stor en succes samarbejdet har været, men lidt kan han alligevel afsløre:

“Jeg kan sige, at der er super meget aktivitet, og det er tydeligt, at der er rigtig mange, spiludviklere, der normalt hverken har adgang til motion capture – pga. pris og teknisk ekspertise – eller evnerne til at håndanimere, som pludselig kan løfte deres content til helt nye højder, fordi de kan tilgå Motion Library,” siger han.

Læs også: Det danske startup Rokoko indgår omfattende partnerskab med giganten Unity

Derfor har han også store forventninger til den nye åbne markedsplads samt integrationen i Maya fra AutoDesk, fordi han forventer, at de kommer til at efterspørge en anden slags animationer end Unity-brugerne.

“Unity-brugere har klart nogle mere simple behov end vi forventer, at Maya-brugere har. Maya er jo Hollywoods ‘main engine’, og brugerne har et helt andet teknisk niveau og er vant til at animere meget komplekse sekvenser. Vi kan allerede nu efter et par dage se nogle tidlige tegn på, at der er meget mere salg i de mere komplekse bevægelser fra Maya-brugerne,” siger Jakob Balslev.

For at fejre lanceringen af de nye markedsplads har Rokoko og Autodesk slået sig sammen med stuntmanden Eric Jacobus fra SuperAlloy Interactive, som har lagt bevægelser til spilhittet ‘God of War’. Samarbejdet betyder, at nye brugere får adgang til 50 gratis bevægelser fra mocap-stjernen.

Netværkseffekt mod ny hovedforretning

Rokoko er skabt ud fra et stykke hardware til at optage bevægelser digitalt. Men med den nye, åbne markedsplads, hvor alle kan købe og sælge bevægelser, forventer Rokoko at få et nyt, væsentligt forretningsben.

“Markedspladsen er en nøgledel going forward. Vi har flere motion capture-systemer ude i marken end nogen andre firmaer, men vi er i gang med at skabe et økosystem omkring arbejde med 3D-animation, hvor alle arbejder på samme platform og med de samme standarder. Vores Smartsuit er et af de værktøjer, du kan bruge til at skabe bevægelser, men vi kommer til at åbne vores Rokoko Studio-software op for alle andre systemer på sigt,” siger Jakob Balslev.

Derfor mener han også, at 2020 bliver året, hvor software kommer til at overtage hovedfokuset fra hardware. Både gennem den åbne bevægelses-markedsplads, men også som et værktøj firmaer som Netflix, EA og Unisoft kan bruge til internt at holde styr på deres digitale assets.

“Det hele går selvfølgelig hånd i hånd. Flere solgte dragter betyder flere assets på Motion Library, hvilket gør platformen mere attraktiv for nye publishers, som så kommer med endnu flere assets osv. Det er den netværkseffekt, vi allerede ser ske,” siger Jakob Balslev.