For de fleste er Roskilde Festival lig med musik og fadøl. Men for danske startups er det blevet en gylden mulighed for at få ærlig feedback fra glade og åbne festivalgængere.
Over 40 grønne og bæredygtige startups og iværksættere er igen i år udvalgt til iværksætterinitiativet, Det Cirkulære Laboratorium, som Roskilde Festival og Tuborgfondet står bag. Her får de mulighed for at interagere med gæsterne og for at få indsigt i alt fra brugeradfærd, behov og udfordringer.
Det er blandt andet tilfælde for det danske foodtech-startup Hakko, der udvikler nye fødevareprodukter- og ingredienser ud af overskydende råvarer fra fødevareindustrien.
“Drinken, der holder 6,5 procent alkohol, er bl.a. lavet af overskydende bolsjebeder, limeskræller og urter, som ellers var røget i skraldespanden. Det vi gerne vil teste er, hvordan gæsterne reagerer, når de får en ny type bæredygtig drink i hånden, som er svær at placere i det kendte drinkunivers,“ fortæller stifteren af Hakko, Philip Bindesbøll.
Iværksætteren tager blandt andet på Roskilde Festival for at finde ud af, hvordan de skal prissætte og brande deres nye, bæredygtige drink, Bacana.
”Vi er nysgerrige på, hvad folk ville betale for drinken, hvis den nu blev solgt her på festivalen og på det navn, vi har givet drinken; ‘Bacana’, der er portugisisk slang for noget, der er lækkert eller fantastisk,” fortæller stifteren.
Det Cirkulære Laboratorium
- Tuborgfondet har bevilliget i alt 7.565.000 kroner til et partnerskab mellem fondet og Det Cirkulære Laboratorium.
- Målet er at give næste generation af unge iværksættere mulighed for at skubbe til den grønne udvikling samt danskernes klimaadfærd.
- I alt deltager 40 startups hos Det Cirkulære Laboratorium i år.
- Ambitionen er, at over 200 startups over de næste fem år skal i gennem Det Cirkulære Laboratorium.
- Koncepterne skal blandt andet bidrage til konkrete løsninger Roskilde Festival for at gøre begivenheden mere bæredygtig
Hvem kan slå hårdest?
En anden af de udvalgte virksomheder er DTU-startuppet Perma Padel, som er i færd med at udvikle en ny generation af bæredygtige og genanvendelige padelbat.
Det danske sportstech-startup har planlagt en ”smash-bane” med en fartmåler og et net, hvor festivalgængerne kan konkurrere om, hvem der kan slå hårdest. Tanken bag er er at få et bedre indblik i, hvorfor nogle vælger ét bat over et andet.
”Vi stiller en masse forskellige bat til rådighed – inklusiv vores eget. Og så håber vi på at få lokket en masse folk hen til en snak om, hvad der er et fedt padelbat og hvad de tænker om vores. Derudover får vi jo stresstestet vores bat i et nådesløst miljø. Det bliver spændende at se, om det kan tage alle de slag, som fulde festivalgæster kan præstere!” Fortæller Gustav Staxen Lind, medstifter og CTOCTO betyder Chief Technology Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds teknologiske strategi og udvikling. CTO’en leder teknologiteamet og sikr... More i Perma Padel.
Selvom Roskilde Festival ikke umiddelbart rimer på padeltennis, er der masser af værdi i at møde de mange forskellige typer brugere, mener iværksætterne bag virksomheden.
”Der kommer alle slags mennesker på Roskilde Festival, det er virkelig et bredt publikum. Derfor giver det god mening for os at være tilstede. For det er et sted, hvor folk har tid til at sludre lidt længere og gå i dybden med deres indtryk,” siger Gustav Staxen Lind.
”Man får ikke samme succes ved at stille sig ned på Strøget,” fortsætter han.
Den vurdering genkender Kristine Barenholdt Bruun. Hun er leder af Det Cirkulære Laboratorium og mener, at styrken ved Roskilde Festival som testmiljø netop er afbrækket fra dagligdagen.
”Vi har haft iværksættere i gennem, som også har prøvet at stå at teste nede i hovedgaden. Og der er det ofte svært, fordi folk ikke har tid eller lyst til at tale. Men på festivalen har folk ikke nær så travlt, og det gør, at de ofte er mere åbne,” fortæller hun.