You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Danske WARM rejser 9,3 mio. kroner til sin radiodata-robot for musikere

27.000 radiostationer bliver konstant overvåget af danske WARMs algoritme, og nu har startuppet fået en stor millioninvestering til for alvor at få vind i sejlene.

27.000 radiostationer bliver konstant overvåget af danske WARMs algoritme, og nu har startuppet fået en stor millioninvestering til for alvor at få vind i sejlene.

Et robot-øre udviklet af det danske startup WARM lytter automatisk med på 27.000 radiostationer fra 131 lande over hele verden – alle døgnets timer året rundt. Lytning som robotten bruger til at indsamle et kæmpe datasæt om, hvilke musik-numre der bliver spillet rundt omkring på kloden.

Mens det omfattende lyttearbejde har dannet grundlag for en ny og mere præcis hitliste i Europa, har virksomheden også ambitioner om at komme til at spille en mere central rolle for hele musikindustrien med sin unikke radiodata. Og nu har WARM rejst 9,3 millioner kroner fra eksisterende investorer samt elektronik-giganten Sony til for alvor at gøre væsen af sig.

Jesper Skibsby stifter og CEO i Warm

”Vi vokser i øjeblikket ret stabilt, og vi har en lang række produkter i pipelinen. Så med de her penge, er der nogle muligheder for at trykke endnu mere på speederen, så vi forhåbentlig kan udvikle væksten til en hockeystick,” siger Jesper Skibsby, CEO og stifter af WARM.

Et datalag til musikerne

Det unikke i løsningen fra WARM – som står for World Airplay Radio Monitor – er deres ”MusicDNA”-algoritme, som bruges til at lave unikke lyd-ID til sange. Kombineret med teknologi til musikgenkendelse kan robotten på den måde selv afgøre præcis hvor, hvornår og hvor lang tid et nummer er blevet spillet på radiostationer i hele verden.

Dataen sælger de gennem en platform, som bruges af pladeselskaber, managers, bands og andre musikfolk til at blive klogere på, hvordan deres musik bliver afspillet.

”Størstedelen af brugerne bruger dataen til real-time aspekter, så de kan tage meget bedre beslutninger ud fra, hvor lytterne er, finde nye radioer til at promovere sig mod, og hvor de skal tage på turne – det er et ekstra data-lag på deres musik,” siger Jesper Skibsby.

Sony så lyset i løsningen

Med løsningen kan WARM tilbyde en præcision og hastighed, som ikke tidligere har været mulig i musikbranchen. Radiodata fra ældre og mindre tekniske konkurrenter er som regel dyr og begrænset til de store radiostation. Derfor har data tidligere været forbeholdt de store pladeselskaber, mens WARM’s platform er økonomisk tilgængelig for alle i musikbranchen og globalt dækkende – selv på meget små og nichede radiostationer.

Læs også: Warm lytter til 25.000 radiostationer for at hjælpe upcoming musikere

Den innovative tilgang til musikbranchen fik da også WARM udtaget til Sonys acceleratorprogram, da det for første gang kom til Europa efter mange år i Asien. Og som en af de eneste af de 10 deltagere fik WARM efter forløbet en investering fra elektronikgiganten – endda på deres maksimale investeringsstørrelse på 80.000 euro.

Det betyder også, at det danske startup har fået åbnet døren til Sony musikdivision, men det ændrer ikke på stifteren mission med tjenesten.

”Jeg sætter primært min lid til den lange række af mindre labels og promotorer. Er der nogle store labels, som gerne vil være med, er det fantastisk, men jeg sætter ikke min lid til, at Sony skal være hele vores forretning,” siger Jesper Skibsby.

Nye produkter til et voksende musik-marked

Mens kundeantallet på WARM’s dataplatform vokser støt, arbejder startuppet på nye produkter, som kan udstille deres unikke data på nye måder. Fx en kunstig intelligens, der skal hjælpe managers og pladeselskaber med at finde frem til de radiostationer ude omkring i verden, som har en musik-profil, der passer lige til dét band, de gerne vil promovere.

”Vi bruger vores algoritme og forskellige parametre i vores lyd-fingerprints til at finde ud af, hvilke radiostationer der spiller lignende musik. Ideen er, at vi kan lave en radio-promoter, så man kan finde frem til de radiostationer, der er størst chance for vil spille deres musik,” siger Jesper Skibsby.

”Der er et kæmpe potentiale i at gå efter det her “long tail” marked med millioner af artister og pladeselskaber.”

Derudover arbejder virksomheden også på en ’Royalty Calculator’, som kan hjælpe musikerne med at udregne, hvor mange rettigheds-penge – altså royalties – de kan tjene på at blive spillet på radioer rundt omkring i verden – et område med særlige regnemodeller og aktører i hvert land, som i dag er umuligt for rettighedshaverne at navigere i.

Selvom det alt sammen kan lyde meget niche-agtigt, er hele datasættet målrettet et marked i voldsom vækst. Den digitale bølge har nemlig gjort det så nemt at udgive musik, at 100.000 nye sange bliver udgivet på Spotify om ugen. Og med WARM får de uafhængige artister og pladeskaber nu adgang til en meget større og mere præcis datamængde, end de største pladeselskaber har adgang til.

”Der er et kæmpe potentiale i at gå efter det her “long tail” marked med millioner af artister og pladeselskaber, som kan bruge dataen til rigtig meget optimering – men som bare ikke har muligheden for selv at indsamle den,” siger Jesper Skibsby.

UGENS STARTUP: