Deloitte: At rejse kapital er smart. At gøre det uden omtanke er ikke

Deloitte: At rejse kapital er smart. At gøre det uden omtanke er ikke

Benjamin de Leeuw, Senior Consultant i Deloitte (Private Excellence) og Mads Fauerskov, Partner i Deloitte Fast Growing Companies.
@Redaktionen
Uhensigtsmæssige beslutninger kan ende med at hjemsøge virksomheder senere hen på vækstrejsen.

Sponsoreret: Artiklen er udgivet i samarbejde med Deloitte.


Hvilken vej skal vi gå for at skaffe kapital? Skal vi gå til venturefonde eller business angels? og skal vi søge egenkapital eller lånefinansiering? Spørgsmålene melder sig som regel i hobevis, når en vækstvirksomhed skal rejse kapital.

Derfor er det vigtigt at få den rette uvildige rådgivning. Særligt i den kritiske skaleringsfase, hvor dårlig forberedelse og forhastede beslutninger kan sætte sine spor på organisationen flere år efter. Det mener Deloitte, der siden 2017 har gjort en dyd ud af at rådgive vækstvirksomheder på deres vækstrejser.

”Det er ikke det samme at rådgive Mærsk som at rådgive en lille it-virksomhed. Startups og scaleups har i langt højere grad behov for at gå pragmatisk til værks. Det skal man som rådgiver kunne navigere i og få virksomheden til at spørge sig selv: Hvad skal vi som minimum have på plads og hvordan skal vi prioritere alle de gode ideer?” Fortæller Mads Fauerskov, Partner i Deloitte Fast Growing Companies.

Mads Fauerskov, Partner i Deloitte Fast Growing Companies.

Over årene har Deloitte opbygget og specialiseret sig gennem en særlig afdeling for vækstvirksomheder. Her rådgiver i alt 66 eksperter om både regnskab, skat, og opstart på nye markeder. Det er dog i lige så høj grad, når virksomheder skal rejse kapital, at Deloitte skaber værdi.

“Kunderne søger i dag meget mere end bare en revisor og en årsrapport én gang årligt”

”Vi hjælper vores kunder med at bygge finansfunktionen til at understøtte væksten. Det kan være i alt fra opstart på markeder, og warrantprogrammer til rådgivning i kapitalfremskaffelse. Kunderne søger i dag meget mere end bare en revisor og en årsrapport én gang årligt. De vil have en rådgiver der er tæt på og har prøvet det før med specialisering i vækstvirksomheder. Vi forsøger at have alle de nødvendige ydelser, til at understøtte kunden i hele vækstrejsen” forklarer Mads Fauerskov.

Investorernes tillid

Det at rejse kapital er ikke noget, man bør gøre med lukkede øjne. Bliver værdiansættelsen urealistisk eller skyder man forbi på den forventede omsætning, kan det i sidste ende slide på virksomhedens troværdighed.

”Mange kunder kommer med en forestilling om at skulle rejse eksempelvis ti millioner, og når de går herfra, behøver de måske kun at hente otte millioner. Eller omvendt har de behov for at hente mere end oprindeligt tiltænkt. Det er meget vigtigt at få et nøgtern overblik over, hvordan man strukturer kapitalniveauet” siger Mads Fauerskov.

Derfor bygger Deloitte ofte virksomhedens forretningsmodel i Excel. En god excel-model simulerer balance, likviditet, bankgæld, de vigtigste KPI’er , såsom ARR, MRR, CaC, LtV. Selv forskydninger i momsbetalinger bliver medregnet. Alt i alt for at sikre, at alle har et realistisk billede af hvad væksten medfører af kapitalbehov.

“Kommer ejerkredsen til at afgive for mange ejerandele i starten, kan det blive en lænke, man bærer rundt på langt ud i fremtiden”

”En finansiel model er meget vigtig når der rejses kapital, så det præcise kapitalbehov kendes. Næsten hver gang, vi rådgiver, leverer vi én øjenåbner. Kommer ejerkredsen til at afgive for mange ejerandele i starten, kan det blive en lænke, man bærer rundt på langt ud i fremtiden,” siger Fauerskov.

Uvildig rådgivning

Uanset hvem drøfter kapitalfremskaffelsen med, om det er venturefonden, banken, nuværende investorer, har de fleste aktører en egeninteresse eller et håb om et særligt udfald. Så hvem lytter man til?

”Der er det vores fornemmeste opgave at tænke: Hvad er bedst for virksomheden? Det faktum, at vi hverken er dem, der investerer eller rejser kapitalen er det vigtigste argument for vores uvildighed. Vi rådgiver med den hovedregel, at det som er bedst for virksomheden, er bedst for alle.” Forklarer Deloitte-partneren.

Selvom kapitalmarkedet for mange ser svært ud for tiden, er der stadig midler at hente. Men kravene til vækstvirksomhederne er i udvikling.

”Det er blevet essentielt at have en bæredygtig forretningsmodel, der kan leve uden finansiering”

”Det er blevet essentielt at have en bæredygtig forretningsmodel, der kan leve uden finansiering. Virksomhederne skal vise, at de kan klare sig, selv hvis de ikke får ny kapital,” fortæller Mads Fauerskov og fortsætter:

”Særligt derfor er det nødvendigt at have en samarbejdspartner, der tør sige de svære ting. For eksempel at virksomheden ikke skal rejse flere midler fra nuværende investorer eller gældsfaktoren er på rette niveau. Man kan dermed have stor gavn af, at have en rådgiver der kun har for øje, at tingene bliver skruet rigtigt sammen”


Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.

Læs hele magasinet her:

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste