You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Den grønne agenda buldrer. Nyt råd skal sikre, at sociale impact-startups får samme adgang til risikovillige investormillioner

Der er brug for investeringer i nye velfærdsløsninger. Det nye råd Invest for Impact Denmark har til formål at hjælpe de sociale impact-investeringer på vej.

Impact-investeringer findes allerede, men de skal hurtigt op i størrelse, særligt inden for velfærdsområdet, som er underudviklet i forhold til grønne impact-investeringer. Sådan lyder det fra det nye råd Invest for Impact Denmark, som har en række store aktører i ryggen.

Impact-investeringer findes allerede, men de skal hurtigt op i størrelse, særligt inden for velfærdsområdet, som er underudviklet i forhold til grønne impact-investeringer. Sådan lyder det fra det nye råd Invest for Impact Denmark, som har en række store aktører i ryggen.

For bare ti år siden ville et startup hurtigt blive stemplet som en velgørende organisation i forklædning, hvis de brugte ret meget taletid på at snakke om impact. Siden er markedet for impact-forretninger og impact-investeringer modnet markant, så der i dag er en forståelse af, at impact også kan være en god økonomisk investering.

”Der sker noget op gennem 10’erne og ind i 20’erne. Fra at blive set som den lidt glade spelt-hippie, så bliver det mainstream at tale om impact. Det bliver anerkendt, at vi kan skabe både forandring og forretning, hvis vi bruger vores kapital i samfundet på en kløgtig måde,” fortæller Birgitte Frost Mathiesen.

“Fra at blive set som den lidt glade spelt-hippie, så bliver det mainstream”

Den samme udvikling mener hun, at den sociale del af impact-området lige nu står overfor, og som direktør i det nye råd, Invest for Impact Denmark, skal hun nu være med til at hjælpe forandringen på vej.

”Lige nu trænger vi til at sætte turbo under den sociale impact-agenda. Den er der, hvor den grønne impact-agenda var for 7-9 år siden. Vi skal kunne give investorerne tryghed for, at en investering i vores velfærdssamfund, i vores sociale impact startups, i vores socialt ansvarlige virksomheder kan ske med samme tryghed og afkast som i energi- og klima impact – og i investeringer generelt,” siger hun.

Store aktører i ryggen

Det er Den Sociale Kapitalfond, der sammen med TrygFonden, Sparekassen Sjælland-Fyn,  Landsbyggefonden samt Dansk Industri står bag etableringen af det nye råd.

”Tanken bag initiativet har været der længe, vi har arbejdet på området i mere end 10 år, og vi har opnået konkrete erfaringer og positive resultater både investeringsmæssigt og for vores velfærdssamfund. Nu tager vi skridtet fuldt ud og etablerer et nationalt råd for impact-investeringer sammen med gode engagerede partnere,” siger Peter Engberg Jensen, forperson for bestyrelsen i Den Sociale Kapitalfond.

Rådet vil blandt andet arbejde for bred opbakning, forbedrede rammevilkår og øget finansiel interesse for investeringer på velfærdsområdet, ligesom det allerede sker på energi- og klimaområdet. Ved at lave analyser, hente og dele viden fra ind- og udland, udbrede guidelines og standarder samt samle det danske impact-økosystem, vil rådet arbejde for at få sociale impact-investeringer op i større skala og bane vejen for, at flere aktører investerer mere og bredere for at opnå både socialt og økonomisk afkast. 

”Ligesom vi allerede ser det for den grønne omstilling, kan et øget fokus på impact-investeringer, der skaber velfærd og social forandring, være med til at adressere fremtidens udfordringer med at holde vores velfærdssystem robust. Målet er at accelerere en bevægelse, der kan gøre en stor forskel. Derfor vil vi arbejde for at få alle kræfter med, der ser impact som vejen til at bygge vores fælles fremtid. Det gælder både inden for social og grøn impact,” siger Rolf Kjærgaard, tidligere direktør i Vækstfonden, der som bestyrelsesleder vil lede rådets udviklingsarbejde. 

Flere penge til startups

Invest for Impact Denmark er en almennyttig forening, dedikeret til at mobilisere kapital og forbinde impact aktører på tværs af sektorer. Og Birgitte Frost Mathiesen oplever allerede, at investeringsvilligheden mod social impact findes – den skal bare hjælpes på vej.

”Vores velfærd er ved at knække. Vi har masser af uløste og komplicere problemer. Der et et kæmpe kapitaludbud, men det kan ikke bindes sammen med efterspørgslen lige nu. Vi skal finde ud af, hvad det er det for rammevilkår, vaner og usikkerheder der kan være til hinder for, at kapitaludbydere må putte penge ind i det sociale impact-område,” siger hun.

”Vi er meget fokuserede på startup, for de kommer med innovative løsninger på mange af de problemer, vi har på det her felt.”

Invest for Impact Denmark skal ikke selv drive fond eller investere penge i gode forretninger med gode formel. Alligevel håber Birgitte Forst Mathiesen, at arbejdet blandt andet kommer til at sikre mere risikovillig kapital til startups på området.

”Vi er meget fokuserede på startup, for de kommer med innovative løsninger på mange af de problemer, vi har på det her felt. Derfor skal vi have kanaliseret så mange penge som muligt ud i den agenda.”

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY