You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Den store, risikovillige pengetank når raketten for alvor skal sendes afsted

@Redaktionen

Startups henvender sig til venturekapitalfonde, når den perfekte opskrift på vækst er fundet, og det eneste der mangler er kapital til at sætte fart på væksten.

Startups henvender sig til venturekapitalfonde, når den perfekte opskrift på vækst er fundet, og det eneste der mangler er kapital til at sætte fart på væksten.

This post is also available in: English

Venturekapital (VC) er en form for finansiering, der ydes til startups med stort potentiale, som sigter mod hurtig vækst og et betydeligt investeringsafkast. VC-midlerne rejses typisk fra private og institutionelle investorer som f.eks. pensionsfonde, fondsmidler, familiekontorer og velhavende enkeltpersoner, som har mulighed for at investere betydelige summer.

Det danske startupøkosystem har set flere nye VC-fonde i løbet af de seneste år. Desuden er der flere internationale venturekapitalfonde, der kigger mod Danmark og Norden for at indgå aftaler.

Et af de vigtigste kendetegn ved venturekapital er, at det er finansiering med høj risiko. Det betyder, at investorerne forventer et højt afkast af deres investering, men de er også villige til at påtage sig risikoen ved at investere i startups, som måske ikke lykkes.

Forventningen om hurtig vækst ligger dog også et pres på startups for at fokusere på kortsigtede resultater i stedet for at bygge på langsigtet værdi og bæredygtig vækst. Derfor kan det være en god idé for nystartede virksomheder at søge råd hos professionelle, inden de rejser deres første investering.

Ud over at stille finansiering til rådighed yder venturekapitalinvestorer ofte strategisk vejledning og støtte til de startups, som de investerer i. De kan give adgang til et netværk af kontakter, hjælpe med at ansætte nøglepersonale og vejlede om strategiske beslutninger.

Denne tilgang med høj risiko for højt afkast er det, der gør venturekapital til en vigtig finansieringskilde for startups.

Runder i venturekapital:

Pre-seed: Typisk mindre end 1,5 millioner kroner og ofte ydet af venner og familie, engleinvestorer eller venturekapitalvirksomheder i den tidlige fase.

Seed: Typisk mellem 1,5 og 15 mio. kroner. Ydes af engleinvestorer eller venturekapitalvirksomheder.

Serie A: Typisk mellem 15 mio.og 75 mio. kroner, som stilles til rådighed af venturekapitalvirksomheder.

Serie B: Typisk mellem 75 og 200 mio. kroner. Stilles til rådighed af venturekapitalvirksomheder.

Serie C: Typisk mellem 200 og 400 mio. kroner. Ydes af venturekapitalvirksomheder, der specialiserer sig i investeringer i senere faser.

Serie D og derefter: Typisk 400 mio. kroner eller mere, og ydes af venturekapitalvirksomheder, der fokuserer på storekspansion og forberedelse til en børsnotering.

Det er værd at bemærke, at de faktiske beløb, der rejses i de enkelte runder, kan variere meget afhængigt af en række faktorer, herunder industrien, startup-virksomhedens placering, virksomhedens fase og det aktuelle økonomiske klima. Desuden kan nogle startups springe visse runder over eller rejse større eller mindre beløb afhængigt af deres unikke omstændigheder.

Fullscreen Mode

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY