You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Deres flyvende vindmølle slog ikke igennem. Nu vil Ugens Startup revolutionere husstandsmøllen

Der kom aldrig luft under vingerne på den flyvende vindmølle. Derfor har KiteX skiftet retning og forsøger nu at gøre husstandsmøller mainstream – med et særligt letvægtsdesign som hemmeligt våben.

Drømmen var at sende en ny type drone op, som med et snoretræk til jorden kunne høste energien fra vinden på en effektiv måde. Potentialet var enormt, og DTU-startuppet KiteX havde også god medvind i udviklingen.

Christoffer Sigshøj, medstifter af KiteX.

Men i starten af 2020, hvor virksomheden stod overfor at skulle rejse endnu en funding-runde til udvikling, ramte to store problemer samtidig:

”Vi lærte en hel masse om kontrolsystemer, og hvordan man laver konstruktioner. Vi var nået langt, men så ramte corona. Samtidig trak Google stikket på et lignende projekt kaldet Makani, de havde investeret i, fordi en af deres flyvende møller faldt i vandet. Vi skulle lukke en stor funding-runde for at komme videre, men kunne godt se, at det nok ikke kom til at gå i dét klima,” fortæller Christoffer Sigshøj, medstifter af KiteX.

Og hvad gør man så? KiteX gik i dvale i en periode, mens de overvejede, hvordan virksomhedens erfaringer og teknologier kunne bruges et nyt sted. Og svaret blev en ny type vindmølle på jorden, som er meget lettere og ressourcebesparende end konventionelle møller.

Camping-vindmøller

Selvom KiteX i dag har flyttet sin vindmølle ned på jorden, er den stadig markant anderledes at se på, end de møller, vi kender. Startuppet har nemlig udviklet en konstruktion baseret på snoretræk – inspireret af deres erfaringer med drone-møllen. Det betyder, at de kan lave en mølle, som er meget lettere og kræver langt færre materialer at producere.

”Vi vidste, at det var en skide god ide at lægge alle kræfterne i snoretrækket. Det var der, det store potentiale lå i dronen, og det er det samme, vi har gjort med vindmøllen: Det er derfor, vi kan gøre den så let,” siger Christoffer Sigshøj.

Den første model af den nye type vindmølle er målrettet campister, som har brug for strøm til deres autocamper, når de er på farten. KiteX rejse godt 700.000 kroner til møllen på Kickstarer sidste år, og har netop leveret de første eksemplarer til kunderne. Og selvom camping-møllerne kan blive en god forretning i sig selv, er det bare første skridt mod et større mål: At gøre en større husstandsmølle af samme type mainstream.

Snorretrækket betyder, at møllerne fra KiteX ikke behøver et fundament. Det gør dem særligt portable, og dermed gode kandidater til midlertidige energibehov – fx i katastrofeområder eller flytningslejre.

Vind til alle

KiteX vil konkurrere i vindmølleindustrien, som ellers er domineret af enorme spillere som Vestas. Men de vil gøre det, på deres eget område.

”Vestas er pisse gode til det de laver, og de laver mega meget strøm – men det er også bare mega-projekter hver gang. Det har efterladt en hel underskov af mennesker, som bare gerne vil have deres egen mølle til at producere strøm,” siger Christoffer Sigshøj.

Etablerede mølleproducenter konkurrerer om at opnå den højeste effektivitet ved optimale vindforhold. KiteX har i stedet valgt et design, hvor møllen klarer sig bedre i mere varierende vindforhold, så den kan klare sig i så forskellige forhold som muligt. Samtidig er den billigere at producere, takket være det lave materialeforbrug, og nemmere at installere, fordi den ikke kræver et støbt fundament. Og det gør det nemt for KiteX at sende møllen ud til hele verden.

”Vores nuværende mølle kan sendes med et normalt postbud, så den er nem at få ud i verden. Samme tankegang har vi om husstandsmøllerne – her er det bare i en 20-fods container, så de er nemme at få ud i verden, og kan installeres uden at skulle støbe fundament eller bruge en kran,” siger Christoffer Sigshøj.

En million møller

KiteX solgte de første 75 mini-møller under sin Kickstarter-kampagne. I 2024 vil de gerne sælge 1000 af de små møller, og regner derfra hurtigt med at nå op på 40.000 små møller om året.

Det kan i sig selv blive en rigtig god forretning. Men kan KiteX samtidig bevise konceptet som husstandsmølle, kan det blive meget større. Her forventer de nemlig at kunne ramme en pris på 150.000 kroner i stedet for de 600.000 kroner, som de mest populære husstandsmøller koster i dag.

”Der er et gigantisk marked for husstandsmøller i fremtiden. Hvis vores mølle er fire gange billigere end konkurrenterne, tror vi på, at vi kan tage 20 procent af markedet – og så skal vi lave 1 million møller om året,” siger Christoffer Sigshøj.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: