Det danske startup Skovkortet.dk har udviklet en SaaS-platform til at digitalisere et ældgammelt skoverhvervet og på sigt sikre mere bæredygtighed og bedre biodiversitet i de danske skove. Nu drømmer folkene bag om at blive de største i verden.
En liden gnist kan antænde en hel skov, lyder et gammelt ordsprog.
Det håber folkene bag et nyt dansk startup er sandt. For med en SaaS-platform, der gør det muligt for skovejere og -forvaltere at få et overblik over skovarealet, ajourføre bevoksningslister over træsorterne og koordinere udvinding af tømmer. Målet er at digitalisere et ældgammelt erhverv og på sigt sikre både mere bæredygtigt skovforbrug og bedre biodiversitet i de danske skove.
”Skovejere- og forvaltere bruger vores platform til at få et billede af, hvordan skoven er sammensat. Hvilke træsorter der er og hvor de står, hvordan de skal passes og plejes, hvor hurtigt de vil vokse og hvilke områder, der skal tages særlige hensyn til, når det gælder f.eks. biodiversitet,” forklarer Jens Isbak, medstifter og adm. direktør i Skovkortet.dk
Brugerne råder som regel over skovområder på alt mellem nogle få hektar til flere tusind. Med løsningen kan man digitalisere processerne omkring driftsplaner, certificeringer og bevoksningens historik; informationer der i mange tilfælde tidligere har været opbevaret i gamle, fysiske ringbind.
“Med vores platform i hånden er det hele kortlagt”
”Det er enormt vigtigt at have et overblik over skovarealet. Med vores platform i hånden er det hele kortlagt, man kan notere digitalt, når man fx fælder eller få prognoser for, hvornår en specifik træsort på området bør reguleres. Det er et værktøj til både at kigge tilbage i historikken og til at planlægge driften fremadrettet,” siger Isbak.
I praksis betyder det, at skovfolk mere effektivt kan fælde og skære ned på en bæredygtig måde, se hvor meget CO2, skoven binder og optimere processen mht. at certificere skovområdet.
Idéen
Med et specialiseret nicheområde skulle man tro, at de to stiftere, Jens Isbak og Rasmus Pedersen, havde mange års erfaring fra skovbrug, da de valgte at stifte virksomheden. Men det havde de ikke, fortæller Jens Isbak.
”Lidt ud af den blå luft kom vi til at snakke om skov”
”Rasmus og jeg arbejdede begge for Nilfisk og vidste, at vi gerne ville lave noget sammen. Lidt ud af den blå luft kom vi til at snakke om skov. Vi vidste ikke noget som helst om det, men vi syntes begge to, at det var et rigtig spændende område. Så vi spurgte os selv, hvor kunne man sætte ind henne.”
Efter en masse research gik det op for de to iværksættere, at digitaliseringsbølgen ikke endnu var nået til professionel skovforvatlning, hvor tusindvis af gamle dokumenter, driftsplaner, historiske bevoksningsdokumenter og vækstmodeller stadig blevet opbevaret i fysiske ringbind. Det måtte kunne gøres bedre.
Så i oktober 2019 lancerede de Skovkortet.dk.
”Platformens helt store styrke er at distribuere viden til de rigtige folk på det rigtige tidspunkt. Det ene øjeblik skal skovejeren formidle en instruktion til skovforvalteren, der så måske skal kommunikere til en entreprenør og det andet øjeblik skal entreprenøren rapportere tilbage, hvad der er foregået i skoven. Senere igen har du auditøren, der skal vurdere området ift. en eventuel certificering. Der er mange bevægelige elementer i skovforvaltning,” siger Jens Isbak.
Investor fik stilling i virksomheden
Siden grundlæggelsen af virksomheden er det gået solidt fremad. I dag bruger 2.300 Skovkortet.dk og platformen har kortlagt mere end 25% af det samlede danske skovareal som den klart største private udbyder af bevoksningsdata i Danmark.
Men sammen med den organiske vækst har der også været finansiering udefra. Bl.a. fra Henrik Neergaard-Petersen, der indledningsvis var privat investor og bruger af platformen, men som senere hen blev virksomhedens CFOCFO betyder Chief Financial Officer og er den øverste ansvarlige for en virksomheds økonomi og finansielle strategier. CFO’en spiller en central rolle i vir... More.
”Han syntes, produktet var så fedt, at han endte med at investere i os. Derfra gik der ikke lang tid, inden han også var blevet en del af organisationen,” smiler Isbak.
I 2021 fik Skovkortet.dk en InnoBooster. Halvtår. Dernæst en InnoFounder. Tilsammen har folkene bag rejst omkring 2 millioner kroner. Men på sigt skal der mere kapital til at sætte strøm til vækstrejsen.
“Der er ingen tvivl om, at når vi rigtig skal i gang med at skalere, skal vi have nogle erfarne investorer ind”
”Vi har selvfølgelig en god indtægt som giver et solidt fundament. Men derfor skal vi stadig ud at rejse flere penge. Der er ingen tvivl om, at når vi rigtig skal i gang med at skalere, skal vi have nogle erfarne investorer ind,” forklarer iværksætteren.
Globale ambitioner
Potentialet for platformen er ikke til at tage fejl af, mener Jens Isbak.
”Alene i USA er der 10 millioner skovejere, så der er tale om nogle store markeder. Det der er vigtigst for os er at finde ud, hvilket teknologistadie de forskellige lande er på og hvilke dynamikker ejerne og skovforvalter har i mellem sig. Vi skal indledningsvis ind i lande, der ligner Danmark lidt.”
Pt. kigger iværksættere meget på Skotland og Sydamerika som potentielle markeder, når de i efteråret regner med at lancere en international, skalerbar version af platformen. Men ambitionerne er globale.
”Den helt store plan er, at vi skal blive de allerstørste inden for teknologier til en effektiv og bæredygtig forvaltning af natur- og skovarealer. Det kommer selvfølgelig til at tage noget tid, men vi tror på det,” siger Skovkortet.dk-stifteren.