Derfor skal – nogle – startups vælge en IPO

@rasmus

Happy Helper bliver i dag det femte startup på et år, der vælger en børsnotering frem for business angels eller venture kapital. Kapital Partner og Tofte & Company har rådgivet tre af de fem startups i processen. De to corporate finance huse giver her deres bud på, hvilke overvejelser startups bør gøre sig når de vælger mellem offentlig og privat kapital.

Happy Helper bliver i dag det femte startup på et år, der vælger en børsnotering frem for business angels eller venture kapital. Kapital Partner og Tofte & Company har rådgivet tre af de fem startups i processen. De to corporate finance huse giver her deres bud på, hvilke overvejelser startups bør gøre sig når de vælger mellem offentlig og privat kapital.

Sidste år gik Green Mobiilty på First North som det første startup i 10 år. Siden kom Conferize, NPinvestor, Agillic og – i dag – Happy Helper til. De fem startups har sammen været med til at starte en renæssance for vækstbørsen, First North København.

Børsnoteringer handler i sagens natur om at skaffe kapital. Men det handler også om at bevare kontrol ved at undgå venturefonde, om at imitere en svensk mentalitet og eksponering ifølge to af de corporate finance huse, der har været med til at hjælpe Happy Helper, Agillic og Green Mobility med deres noteringer.

“Vi tror på at børsen kan hjælpe med at lukke et hul i finansieringsøkosystemet, men det kræver at der kommer flere succeshistorier. Derfor var det vigtigt at Green Mobility klarede det godt, når det var den første i 10 år.” siger Jesper Ilsøe, partner ved Kapital Partner, der rådgav Green Mobility.

Dansk exit eller svensk verdensherredømme

Ifølge ham er det vigtigt at man som founder gør op med sig selv hvad målet med ens virksomhed er før man vælger finansieringsmetode. Ønsker man en exit eller vil man skabe en international succes.

“Man skal finde ud af hvad ens succeskriterie er. Hvis man går efter en exit så skal man i højere grad søge mod venturekapital. Men det er en meget dansk mentalitet at sigte efter en exit,” siger Jesper Ilsøe og fortsætter.

“Den svenske mentalitet er at man vil bygge noget op og vil stå ved roret i den proces. Det opnår man ved at gå på børsen, så sætter man sigtet imod at skabe noget større, hvor man selv er kaptajn, uden indblanding udefra.”

Den svenske mentalitet går igen ved aktionærerne, og derfor er der også en større underskov af aktionærer, der til stadighed trækker danske startups til det svenske når de skal noteres. 

Information for kontrol

Ønsket om at stå ved roret igennem hele processen og bevare beslutningskraft indenfor startuppets fire vægge var også grunden til at Agillic valgte en børsnotering ifølge Thomas Tofte, fra Tofte & Company, der også har Happy Helper der bliver noteret i dag.

“Agillic valgte venturefonde fra og en børsnotering til fordi de beholder mere kontrol over deres virksomhed på den måde. Hvis man får en venturefond ind så får de governance og vetorettigheder i forhold til beslutninger,” siger Thomas Tofte.

Men kontrol kan koste. Venturefonde sidder i visse tilfælde på vigtig viden og netværk, så en investering ikke kun skaffer kapital, men også de højt skattede kloge penge. Og venturefonde investerer aldrig i offentlige virksomheder, da de ikke kan få kontrol, mener Thomas Tofte.

En børsnotering koster, men kan være det hele værd

En børsnotering stiller store krav og kræver ressourcer. Og rådgivningsfirmaer tager mellem fem og femten procent af den udstedte kapital som betaling. Men Jesper Ilsøe mener at det er prisen værd:

“Det er klart at der er omkostninger, men det er en blåstempling at være børsnoteret i forhold til samarbejdspartnere. Det giver ganske enkelt mere startup-streetcred. Det bliver lettere at udstede warrants til medarbejdere, så det kan bruges til at tiltrække talent.”

Men hvis man kun regner med at lave en enkelt finansieringsrunde er det ikke en oplagt fundingstrategi. Så bør man i stedet optage et lån eller finde en privat investor, mener Jesper Ilsøe.

Synlighed for kunder og opkøb

Både Jesper Ilsøe og Thomas Tofte er begge enige om at den synlighed, der følger med en børsnotering er vigtig. Faktisk så fordoblede Green Mobility’s børsnotering effekten af deres marketing forbrug, det viser en rapport fra Nasdaq.

“En børsnotering er ikke kun et adgangskort til de bonede gulve og risikovillig kapital; det er i høj grad også et værktøj til at øge kendskab i offentligheden,” siger Carsten Borring, noteringschef på Nasdaq Copenhagen og First North.

Det kendskab kan konverteres til flere kunder i butikken, men også et potentielt opkøb ifølge Thomas Tofte.

“Børsnoterede virksomheder kommer på offentlige lister, der er sat ind i forskellige branchekoder og så videre. Det vil sige at hvis, der sidder nogle amerikanere og afsøger marketing automatiseringsbranchen, så kan Agillic komme frem som et muligt target. I den forstand kan en børsnotering være et showcase,” siger Thomas Tofte og fortsætter:

“For B2C-virksomheder som Green Mobility og Happy Helper, kan en børsnotering give god mening. Deres investorer bliver brand-ambassadører, der anbefaler servicen igennem word-of-mouth. Det har helt sikkert en stor værdi.”

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY