Enhver iværksætter bør undersøge, hvad immaterielle rettigheder kan betyde for dem. Og Patent- og Varemærkestyrelsens eksperter er klar til at hjælpe.
Artiklen er udgivet i samarbejde med Patent- og Varemærkestyrelsen
Som ny iværksætter er der 1.000 ting at forholde sig til, og immaterielle rettigheder (IP) som patent, varemærke og design står sjældent øverst på listen. Men det burde de måske.
Virksomheder med mindst ét patent, registreret design eller varemærke genererer nemlig i gennemsnit 20 procent højere omsætning pr. medarbejder sammenlignet med virksomheder, der ikke ejer IP-rettigheder.
”Det allervigtigste er, at man som iværksætter gør sig klart, at IP-rettigheder findes og kan påvirke forretningen. Man kan bruge rettighederne til at beskytte en idé mod konkurrenter eller til at tiltrække investorer. Men det handler også om, at man skal være opmærksomhed på, at man ikke krænker andres rettigheder,” siger Rune Bjørn Lorentzen, enhedschef for National Politik i Patent- og Varemærkestyrelsen.
Alle bør tage stilling
Det kan være svært at overskue, hvilken rettighed, der er relevant. Derfor afholder Patent- og Varemærkestyrelselsen en række webinarer for iværksættere, hvor der gives en grundlæggende introduktion til de forskellige rettighedstyper. Patent- og Varemærkestyrelsen har også kundeservicekonsulenter, som giver gratis og uforpligtende vejledning.
”Der kan opstå benspænd i processen. Både økonomisk, men også i forhold til hvordan man får adgang til viden på en nem måde, når man har brug for det. De barrierer hjælper vi med at nedbringe,” siger Rune Bjørn Lorentzen.
”Når du har styr på dine IP-rettigheder viser du, at du tager din virksomhed seriøst, og ikke venter til at andre beskytter ideen før dig,” Stine Mølgaard Sørensen, co-founder af Radiobotics og investor
Finder man ud af, at man kan bruge IP-rettigheder, kræver det efterfølgende strategisk arbejde at gøre dem værdiskabende. Man bør fx overveje, om de skal bruges til at finde samarbejdspartnere, i kommunikation med kunder eller overfor investorer.
”Det er jo en rejse. Man skal starte med at finde ud af, at IP eksisterer. Når man ved det, skal man finde ud af, hvad det betyder for virksomheden. Og først derfra, kan man begynde at bruge rettighederne værdiskabende,” siger Rune Lorentzen og tilføjer:
“IP-rettigheder er ikke relevant for alle, men man bør overveje muligheden for beskyttelse. Patent- og Varemærkestyrelsens hjemmeside er i den forbindelse et godt sted at starte. Her kan du fx tage tage en rettighedstest, få generel information om pris og proces og blive inspireret af af andre, der har brugt rettigheder i deres forretning.”
Få hjælp til at komme i gang med IP-rettigheder besøg www.dkpto.dk
Artiklen er en del af magasinet “The Guide – A comprehensive overview of the Danish startup ecosystem”, som er udgivet af Heyfunding og TechSavvy.media.
Læs hele magasinet her: