Det danske operativsystem for startups er modnet. Men næste opdatering er altid lige om hjørnet.

Stifterne af Teamway (Fra venstre): Søren Nørgaard og Kristian Kongsted. Kristian har tidligere været teknisk chef i Danske Bank, hvor han fik stor indsigt i, hvordan man sammensatte nye teams af konsulenter og freelancere. Søren har brugt en del år i Silicon Valley, som General Manager for en tech startup.
En positiv spiral spinder i det danske startupøkosystem, hvor succes avler succes. Ressoucer og know-how fra veletablerede scaleups danner grobund for nye. Og den velkalibrerede startupfabrik betyder, at den næste disruptor aldrig er langt væk.

Startuppet Teamway gør det samme som tusindvis af andre: Hjælper virksomheder rundt om i verden med at få udviklet IT-løsninger. Alligevel har den unge virksomhed været en vækstraket siden start. Det første regnskabsår omsatte den for et to-cifret millionbeløb, og her i andet år er dén omsætningen allerede overgået flere gange – med prominente virksomheder som Ikea, Better Collective og Gamerpay på kundelisten.

Teamway er nemlig ikke bare endnu en it-konsulent. De har skabt en særlig model for et team-baseret netværk, der tiltrækker de bedste tech-talenter fra hele verden; indtil videre 627 medlemmer fra 59 forskellige lande.

”På almindelige freelancer-markedspladser er talenterne stadig ejet af markedspladsen – ligesom de var ejet af de corporates, de var en del af inden. De bliver ikke belønnet for at bidrage til netværkseffekten på de platforme, og der har vi hele tiden haft en ide om at bygge et netværk på freelancernes præmisser,” forklarer Søren Nørgaard, medstifter og CEO i Teamway og uddyber:

”Vi går fra gig-economy til talent economy. Den model vi bygger op nu går på at flytte freelancere fra at være assets for markedspladsen til at være medejere. Når man kommer ombord hos os, bliver man belønnet med medejerskab for at lave netværksbidrag – man optjener tokens, når man inviterer nye kunder og talenter ombord, screener nye ansøgninger, skriver content, er mentor for andre, arbejder for kunder og så videre. På den måder laver vi en ny model for beskræftigelse, som er mere fair, inkluderende og kraftfuld.”

Som andre freelancer-netværk bygger Teamway værktøjerne, der på den ene side gør det nemt for freelancerne at få arbejde, på den anden side gør det nemt for kunderne at få fat i tech-talent og styre det elastiske, remote-team. Det særlige ligger i ejerskabstrukturen; Alle medlemmerne får ejerskab over netværket via blockchain-tokens. Og det er tilsynelandende populært: Lige nu får Teamway 1.300-1.500 ansøgninger fra tech-talenter om måneden, hvoraf kun fem procent optages i netværket.

”Vi kan tiltrække de bedste, fordi vores vilkår er de bedste. Fees er lave, da alle tager del i at drifte netværket, så medlemmerne får næsten hele beløbet i løn, og man bliver medejer,” siger han.

Den særlige ejerskabsstryktur betyder også, at medlemmerne er med til at bestemme i virksomheden. Core-teamet bag Teamway kan ikke bare hæve platforms-gebyret for at tjene flere penge. Gebyr-satsen er nemlig dikteret af en smart-contract på blockchainen.

”Vi kan ikke bare ændre spillereglerne udenom vores community. Centrale punkter som gebyrer bliver styret med smartcontracts, som kun kan ændres, hvis majoriteten af medlemmerne stemmer for det. Så vi går fra ”don’t be evil” til ”can’t be evil”,” siger Søren Nørgaard.

Et økosystem i vækst

Teamways er stiftet under corona, så har været fuldt remote fra dag ét. Talenterne sidder i hele verden og selv core-teamet er spredt over hele Europa. Søren Nørgaard har endda en fortid i Silicon Valley. Alligevel har de valgt at Teamway skal være hjemmehørende i Danmark. Og det er der måske gode grunde til. For ifølge Nicolaj Christensen, Interim CEO i Digital Hub Denmark, har Danmark et godt operativsystem for startups.

”Vi har en højt digitaliseret offentlig sektor, som gør processerne smidige – det tager minutter at starte en virksomhed – og så har vi overordnet set et meget digitaliseret samfund. Vi tager nemt nye teknologier til os, og der er en tillid i samfundet. Det gør Danmark interessant som testbed for nye virksomheder,” siger han.

Samtidig peger han på, at økosystemet er en andedam, hvor alle kender alle, og med gode økosystemsprojekter som TechBBQ og StartupAarhus, er der ikke langt rundt i netværket, hvilket giver gode muligheder for nye aktører til at åbne døre. Derfor har de gode erfaringer fra succesfulde iværksættere og spredt sig effektivt.

Nicolaj Christensen, Interim CEO i Digital Hub Denmark.

”Der var en generation af founders, som tog til USA og gjorde det godt derovre. De kom hjem med kapital og viden, som de skød ind i økosystemet herhjemme. Det betyder, at vi efterhånden er på 3. eller 4. generation af succesfulde founders – se fx på Pleo, hvor medarbejdere begynder at starte ny virksomheder. Det er en selvforstærkende spiral, som vi begynder at se effekterne af,” siger Nicolaj Christensen.

Erfaringen afspejler sig samtidig i ambitionsniveauet. Pludselig er det muligt at bygge store virksomheder fra Danmark, som leverer globalt. I stedet for at sælge til en amerikansk konkurrent for 100 mio. kroner, vokser virksomhederne sig til en værdisætning på over 1 mia. dollars mens de stadig er i Danmark og på danske hænder. Barren er blevet hævet. Men det har også skabt en ny og alteroverskygende udfordring: Manglen på talent.

”Det helt overordnede problem i går, i dag og i morgen er talent. Det er det, der er den største barriere for vækst. Og det er næsten ligegyldigt, hvilken type virksomhed, vi taler med: Tech-startups kræver nogle højt specialiserede hoveder, der kan hjælpe dem med at vokse. Og hvis ikke, de kan skaffe dem her, så er de nødt til at gøre det et andet sted. Og det vil jo være en forbandet skam, for det vil gøre ondt på den rigtig positive spiral vi har gang i, hvor danske succeser avler nye succeser lokalt,” siger Nicolaj Christensen.

Startupfabrik

Med økosystemets modning er der også opstået metodikker til startup-succes. En af de nyeste trends er såkaldte venture studios: Startup-fabrikker som selv skaber ideer, samler teams og sørger for funding.

En af de mest erfarne her hjemme er Kring, som siden starten i 2016 har skabt en lang række startups.

”Generelt fejler 80 procent af startups, mens 19,9 procent bare overlever og de sidste få bliver unicorns. Vi forsøger at vende det om, så vi har en succesrate på 80 procent” siger Jacob Madsen, Co-Managing Partner i Kring, og uddyber:

”Vi er ikke nødvendigvis dygtigere til at få ideer end andre, men vi er super effektive til at validere og teste ideer – og slukke for dem, hvis de er dårlige. På den måde skal de 80 procent gerne fejle inden de bliver til en egentlig virksomhed.”

Det handler altså om den metodik, som Kring kalder Speedbooting. Venture studioet er selv co-founders i deres virksomheder, og har nogle standardiserede rammer for alt det lavpraktiske med ejerskabsaftaler, regnskab og afrapportering. Samtidig sørger de for den første funding, så de iværksættere, der bliver hyret ind i teamet, kan få en løn og fokusere på produkt fremfor virksomhedsdrift. Så er det vigtige bare at få stillet det rigtige hold til den rigtige ide.

Jacob Madsen, Co-Managing Partner i Kring.

”Det åbner også op for en talent pool, som ikke har en klassisk iværksætters risikoprofil, men som kommer med en helt anden erfaring – eksempelvis har vi managementprofiler fra Bain, Implement og McKinsey,” siger Jacob Madsen.

Selvom Kring har sin første unicorn til gode, har metoder vist sit værd i så stor stil, at venturestudioet er ved at lukke endnu en Speedbooting fond på 100 mio. kroner, så de kan tilføre kapital til deres kommende startups helt frem til en serie A-runde.

”Fordi vi er så hands on, er det investeringsmæssigt en model, der kan outperforme både private equity og traditionel venture capital. Og i forhold til at øge innovationskraften i Danmark tror jeg, det er en model, der er super interessant fra et samfundsperspektiv, fordi det er en kuvøse, som er med til at skabe nye, levedygtige virksomheder,” siger Jacob Madsen.

Fremtidens tech-samfund

Teamway er lige nu på vippen af at blive et rigtigt, token-baseret Web 3.0 fællesskab på en blockchain. Og selvom modellen er helt ny, har stifterne store forventningerne til, hvad den kan komme til at betyde i markedet.

”Vi tror modellen både kommer til at spise traditionelle web2 markedspladser og i nogen grad agencies og konsulenthuse. Øvelsen bliver jo at skalere, for hvad sker der, når vi bliver 5000+ medlemmer? Vi kan tilføje flere ting undervejs, men de grundlæggende principper kan vi ikke ændre, når de først er ude. Derfor er det vigtigt, at hele community-økonomien er gennemtænkt fra start,” siger Søren Nørgaard.

Med fællesskabets regler bundet op på en blockchain og bestemt af fællesskabet, dur det altså ikke med den hurtige startup-vej: ”fuck it – ship it”.

Til gengæld er perspektiverne også store, hvis det lykkes. De første startups er allerede opstået mellem talenter, der har mødt hinanden gennem Teamway – og barsler dermed en fremtid, hvor team-dannelse kan se helt anderledes ud.

”Lige nu er vi i fase 1, hvor vi har en case, der leverer tech-talenter til virksomheder, der leder efter skarpe hjerner uden store fees og en masse legal udfordringer. Men derfra kan man tænke infrastrukturen ind i alle mulige kontekster: Opstart af nye startups, incubation, funding og meget mere. Mulighederne bliver bare mange, når man har sådan et elastisk samfund oppe at køre,” siger Søren Nørgaard.

FREE E-PAPER:
Get "The Danish Startup Bible"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY