Det danske startup Rokoko indgår omfattende partnerskab med giganten Unity

@sebastian

På bare et år har startuppet Rokoko fået sendt den største flåde af professionelle motion caption-systemer på markedet over hele kloden. Nu vil de sparke døren ind til gaming-industrien gennem et partnerskab med Unity Technologies.

På bare et år har startuppet Rokoko fået sendt den største flåde af professionelle motion caption-systemer på markedet over hele kloden. Nu vil de sparke døren ind til gaming-industrien gennem et partnerskab med Unity Technologies.

Det seneste år har Rokokos heldragt til motion capture omsat for et to-cifret millionbeløb, og er kommet ud til så mange animationsstudier – blandt andet så prominente af slagsen som Sony og 20th Century Fox – at Rokoko har flere motion capture-systemer på markedet end noget andet professionelt brand.

I dag kan startuppet så løfte sløret for et nyt, stort partnerskab, der skal sparke døren ind til spilproducenterne: Sammen med giganten Unity Technologies har de skabt markedspladsen for menneskelige bevægelser ”Motion Library”.

”Unity har gjort det for spiludvikling, som vi er i gang med at lave for animation: At tage værktøjer, som er forbeholdt dem med mange penge, og gøre dem tilgængelige for alle. Har du ikke 2500 dollars til vores dragt, kan du med Motion Library få adgang til menneskelige bevægelser for ned til 1 dollars,” siger Jakob Balslev, founder og CEO i Rokoko.

Jakob Balslev, CEO og stifter af Rokoko.
Jakob Balslev CEO og stifter af Rokoko

Motion Library er online fra i dag, fungerer som en markedsplads for animationer, og bliver integreret direkte i Unity-softwaren. Fra i dag kan spiludviklere altså søge på ”karatespark” eller ”gammel dame der går”, og købe bevægelser direkte fra nogle af de førende motion capture-studier gennem markedspladsen.

”Det er sjovere at gøre en helt ny spiludvikler til supermand med de her værktøjer. Studerende eller spil-rookier får nu adgang til animation, som er af samme kaliber, som den de helt dyre animationsstudier bruger,” siger Jakob Balslev.

https://www.youtube.com/watch?v=b7HpXFLSu5Y

Dragten er klassisk disruption

Da Jakob Balslev gik på filmskolen som producerelev, ville han som sit obligatoriske animationsprojekt gerne lege med motion capture.

”Men det er traditionelt noget med en masse kameraer der opfanger markører på en dragt fra forskellige vinkler. Det skal foregå i et kalibreret studie uden lysindfald, så det er sindssygt svært og teknisk at bruge – og så kostede det billigste sæt omkring 200.000 kroner,” fortæller han.

Han fik dog overtalt skolen til, at det var en værdig investering, og da det først fungerede, blev han blæst bagover af, hvor kreativt og levende animationsgenren blev med teknologien. En følelse der blev hængende selv efter han havde landet drømmejobbet.

”Jeg arbejdede på Zentropa som producer – som var min drøm! Men den her anden drøm om motion capture overhalede indenom. Så da min medstifter Anders præsenterede os for en ide til et system, hvor man brugte mobil-sensorer til at komme ud af besværet med de klassiske systemer, var jeg solgt,” siger Jakob Balslev.

Rokoko-dragten ser ikke umiddelbart ud af meget, men kan få 2500 dollars levere motion capture der tidligere var forbeholdt systemet til flere hundrede tusinder.
Rokoko dragten ser ikke umiddelbart ud af meget men kan få 2500 dollars levere motion capture der tidligere var forbeholdt systemet til flere hundrede tusinder

Med sensorer der indeholder gyroskop, accelerometer og kompas – helt almindelig mobilteknologi – og noget smart software, lykkedes det dem at lave en dragt, der med sine 2500 dollars kostede en brøkdel af konkurrenter, og samtidig havde nogle tekniske fordele.

“Alle, der kan finde ud af tage tøj på, kan finde ud af at sætte vores dragt op. Du kan bruge den nøjagtig hvor du har lyst, og er altså hverken bundet til et studie eller en særlig location,” forklarer han.

Prominente studier vil være med

Selvom karakteranimation er en utroligt tidskrævende kunstform i sig selv, findes der ingen åbne markedspladser som Motion Library, hvor de små spilstudier kan købe bevægelser.

”Vi vil standardisere miljøet – bygge et økosystem for animation. I dag er alt i forskellige formater. Det vi bygger, er standarder til formater, så man kan arbejde på tværs af systemer. Vi skal være dem, der samler hele den her industri,” siger Jakob Balslev.

Læs også: Unity Technologies henter 400 millioner dollars

Alle der laver motion capture, sætter deres optagede bevægelser til salg på platformen, og allerede ved lanceringen vil prominente Audiomotion, som har lavet motion capture til blandt andet filmene Star Wars og Ready Player One, være at finde på platformen.

”Det har været rigtig sjovt at række ud til de største studier, for det var lidt ”hit or miss”. Vi vidste ikke, hvordan de ville reagere på markedspladsen, men de har taget sindssygt godt imod det, fordi de ser en gruppe på millioner af spiludviklere, som de ikke når i dag,” siger Jakob Balslev.

Ikke noget GoPro-syndrom

Det kan virke underligt, at et så ungt hardware-startup som Rokoko allerede kaster sig ud i også at være en markedsplads-virksomhed.

Men tager man GoPro som et eksempel, er det måske en meget god idé at være på forkant. Markedet for de holdbare kameraer med lang levetid havde tilsyneladende nået et mætningspunkt. Og med et nicheprodukt som en motion capture-dragt, er det en god udvikling at være på forkant af.

”Hardware er en ting, og vildt sjovt – det er federe at komme med en motiondragt end en ny app. Men der er en bue på produktsalget, og det kommer vi nok også til at se. Så vi er så småt begyndt at skifte vores fokus fra hardware til software,” siger Jakob Balslev.

Motion Library er det første bud på et software-baseret forretningsben, og med adgang til Unitys 8 millioner brugere, er Rokoko netop hoppet ombord på en raket ind i spilindustrien. Men samtidig har de allerede næste forretningsben i støbeskeen.

”Vi er ved at bygge et arkiv af bevægelsesdata. Vi bliver den virksomhed der har allermest forståelse for menneskelige bevægelser i verden. Der er en masse usecases, for dem der gerne vil forstå bevægelser i 3D, indenfor fx health og sport. Entertainment er oplagt lige nu, men der bliver en bevægelsesplatform, hvor alt digital bevægelse skal igennem, og med vores dragter, samarbejder og markedplads, er vi stærkt positioneret,” siger Jakob Balslev.

Motion capture-skuespilleren TJ Storm (Iron Man, Deadpool, Avatar, Predator) er med i Rokoko’s nye reklamefilm. En film Jakob Balslev og to andre ansatte har filmet og klippet på bare tre dage i nationalparken Joshua Tree.

Tilmeld dig vores ugentlige nyhedsbrev

...så får du de seneste nyheder og største historier om tech og startups lige i indbakken!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY