You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Det startede som et kommunalt digitaliseringsprojekt. Nu vil Ugens Startup udbrede løsningen globalt

Jette Louise Larsen, stifter af Minplan.
Efter en pivotering har det danske startup Minplan sat alle sejl til for at udvikle en AI-mental sundhedsløsning til mennesker i alvorlig krise. Missionen er klar: At forebygge selvmord og redde liv.

På tværs af verden er selvmord en af de 20 hyppigste dødsårsager. Hvert år tager 800.000 mennesker livet af sig selv, hvoraf 600 af tilfældene er fra Danmark. Det svarer til knap to personer om dagen og det er næsten tre gange så mange, som dem der mister livet i trafikken hvert år.

Mange selvmordsforsøg registreres ikke, og det samlede antal selvmordsforsøg anslås derfor at være mellem 6.000-12.000 om året – altså minimum 16 selvmordsforsøg om dagen. Skræmmende tal.

Men det håber danske startup MinPlan at ændre på. Folkene bag har nemlig udviklet en digital mental sundhedsløsning til mennesker i alvorlig krise og deres omsorgspersoner. Ved hjælp af af kunstig intelligens, personlige data og den pågældendes sociale netværk er missionen at afværge og afhjælpe mange flere ud af de kritiske, personlige krisesituationer.

“Nu er målet at give tryghed til mennesker i krise”

”Vi har bygget et stærkt selvhjælpsværktøj til håndtering af personlige kriser. Nu er målet at give tryghed til mennesker i krise ude i verden og at styrke mennesker ved at forudsige den psykologiske udvikling og samtidig støtte venner og pårørende omkring den kriseramte,” forklarer Jette Louise Larsen, der udover at være stifter af MinPlan også har erfaring fra bl.a. Region Hovedstadens Psykiatri og Hillerød Kommune (velfærdsteknologi).

Resultatet er er en app, der gør det muligt for den selvmordstruede at dele oplysninger og informationer med en gruppe af nære venner og familiemedlemmer. Minplan stiller samtidig redskaber, læringsvideoer og træningsvideoer til rådighed for de pårørende, så de kan støtte op på de kritiske tidspunkter.

”Vi vil aktivere den sociale dimension af den mentale sundhedsbehandling, som er ’the missing link’ i at komme igennem en mental krise. Med en innovativ AI- og datadrevet social app kan vi vejlede mennesker i krise, deres pårørende og venner, efter alle de forskrifter, vi har fra forskningen,” fortæller Jette Louise Larsen, der er ved at udvikle et kunstig intelligens-ben til appen.

Startede som kommunalt projekt

Minplan startede egentlig som et digitaliseringsprojekt for de kriseplaner, man laver i psykiatrien for selvmordstruede. Kriseplanerne er designet til at støtte personer, der kan være i risiko for alvorlig mental krise, selvmordstanker eller -adfærd. De indeholder oftest en personlig plan, der hjælper med at håndtere følelser, klare kriser og få adgang til passende støtte.

På den måde kunne man gennem første version af appen nemt og digitalt tilgå sin kriseplan for på den måde at navigere i kritiske situationer.

Men i 2020 tog Jette Louise Larsen en stor beslutning: Minplan skulle springe ud som startup og være en kommerciel, brugervendt løsning, der ikke blot var forbeholdt folk indskrevet i psykiatrien.

“Ideelt set burde alle mennesker i mental krise have professionel hjælp”

“Ideelt set burde alle mennesker i mental krise have professionel hjælp. Men vi ved, at på grund af stigmatisering, tabu og geografisk afstand, er det kun 50 %, der får hjælp i Danmark, og i andre lande står det værre til,” forklarer iværksætteren.

Derfor skal Minplan-appen være tilgængelig for alle bruger – uanset, om de får professionel hjælp eller ej. Med en B2C-tilgang til markedet skal løsningen nemlig være tilgængelig på abonnementsbasis.

”Kriseplaner betragtes som en vigtig komponent i en omfattende behandlingsplan blandt fagfolk inden for mental sundhed, der arbejder med patienter med psykiske kriser. Derfor skal appen – også for folk, der endnu ikke får professionel – være en ressource tilgængelig for alle,” siger Larsen.

Vil redde liv

I dag har appen MinPlan cirka 50.000 downloads i alt og 1.000 månedlige brugere på freemium-platformen. Men med kommercialisering af koncept in mente, har iværksætteren allerede udset sig de næste skridt:

”For os er næste skridt Irland, der er et godt sted at starte, fordi det er et mindre engelsktalende land, som samtidig har en åben tilgang til teknologi. Derefter håber vi på at rulle ud i resten af Storbritannien, Canada, USA, Australien,” fortæller hun.

I dag er de to fuldtidsansatte og otte hhv. deltidsansatte og praktikanter i virksomheden. Men for at det skal blive til mere, kræver det kapital. Det ved Jette Louise Larsen bedre end nogen anden og derfor er folkene bag Minplan pt. på jagt efter investorer, der kan bidrage til at få forløst potentialet.

”Vi søger pt 3 mio. kr. fra investorer der er klar på en international skalering”

”Vi søger pt 3 mio. kr. fra investorer der er klar på en international skalering. Vi er super stærke teknologisk og videnskabsmæssigt, men kunne godt bruge kompetencer inden for forretningsudviklingen,” beskriver iværksætteren.

Alligevel skorter det ikke på ambitionerne hos iværksætteren. For Jette Louise Larsen er fast besluttet på at lykkes med startuppet.

”Vores vision er at redde liv,” forklarer hun.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig vores "Ugens Startup"-nyhedsbrev, hvor du ud over det ugentlige portræt også får ekstra baggrundsviden så som startuppets nuværende investor-status, pitchdeck og yderligere datapunkter.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

UGENS STARTUP: