På universiteterne lever iværksætterånden i bedste velgående. For i alle afkroge er der støtte at hente for studerende, forskere og iværksættersjæle til at dyrke den gode idé og til at forløse den i forretning.
“Hvornår går vi på?” Spørger en studerende nervøst en underviser, som står afslappet lænet ind over et højbord udstyret med et par flasker vand og en mikrofon. Bag bordet tårner et stort lærred op – ’scenen’ i den nynordiske designer-sal, Arena, med store vinduespartier, douchegrønne seksmandsborde og rå betonvægge.
En kvindelig studerende slutter sig til. “Husk, at jeg lægger ud med beskrivelsen, og så tager du ordet efterfølgende,” afbryder hun, og lægger en beroligende hånd på skulderen af sin makker, der i dagens anledning er iført en formel, oxfordblå skjorte. Han nikker sammenbidt og bruger ventetiden på skiftevis at trippe på stedet og gå i små cirkler rundt om sig selv.
Makkerparret skal ’pitche’ deres startup foran alle de andre forsamlede kursister, der også følger entreprenørskabsprogrammet DTU X-Tech – et accelereret-læringsprogram, der kombinerer ingeniør-, handels- og marketingstuderende med opfindelser, patenter og teknologiske behov fra industripartnere.

“Vi starter med at varme op,” råber dagens moderator ud i lokalet.
En entusiastisk summen erstatter den indledningsvise tøven og rundtomkring begynder de forskellige hold at præsentere deres idéer for hinanden. Selvom DTU ligger i Lyngby, er lokalet fyldt med både østeuropæiske, amerikanske, sydamerikanske og asiatiske accenter. Alt foregår på engelsk.
“Det er ikke ’bare’ klasseundervisning, det er learning by doing,” griner Danny Grydholt-Jantzen, programleder for DTU X-Tech, stolt.
Alle kandidatstuderende på DTU er i dag forpligtet til at få entreprenørskabsundervisning. Men X-Tech er et relativt nyt initiativ, hvor de studerende sættes sammen i hold (typisk seks personer) ud fra kompetencer. Herefter går semesteret med at løse et konkret projektforslag fra en partnervirksomhed.
“De studerende på kurset er meget forskellige. Nogle har allerede et startup og vil gerne være bedre til disciplinen. Andre har ambitioner om at blive iværksættere. Og resten drømmer om i højere grad at blive intraprenører, men vil gerne have entreprenøskabskompetencerne med i værktøjskassen,” forklarer programlederen.
En opfinders drømmesyn
Uden for forelæsningssalen sitrer resten af DTU Skylab, universitetets kardinalpunkt for (aspirerende) iværksættere; 5.500 kvadratmeter bestående af laboratorier, værksteder, auditorier, åbne rum og projektrum. Her mødes studerende, forskere, partnervirksomheder, mentorer, undervisere og forretningsudviklere for at udvikle løsninger på konkrete og abstrakte udfordringer.
Når man træder ind ad hovedindgangen, ligner det straks en opfinders drømmesyn: Et kæmpe lokale med uendeligt højt til loftet og med hardwareprojekter, droner, robotter og alskens prototyper overalt på værkstedslignende stationer.
Fakta: DTU Skylab
- Blev etableret af DTU i 2013
- I 2021 har huset understøttet 289 startups og pre-startups og 284 prototyper
- Mere end 73.000 besøgte Skylab i løbet af 2021
- Lab’et har registreret mere end 2.000 ’natugler’ – ildsjæle, der arbejder på deres startup eller prototype i tidsrummet 22-06
“Da Skylab oprindeligt startede 2013, var det i kælderen med lidt maling og nogle daterede værkstedsmaskiner. Det skabte en meget fri og eksplorativ tilgang til tingene, hvor det var okay at begå fejl. Og den ånd gør sig helt klart stadig gældende den dag i dag,” beskriver Mikkel Søren, direktør for DTU Skylab.
Developer Hall, hedder det store rum, et pulserende Deeptech-miljø, hvor DTU-studerende og -startups med behov for arbejdsplads får adgang til værksteder og laboratorier til konkret produkt- og teknologiudvikling. Men først og fremmest er det et udstillingsvindue for de mange studerende, der gerne ser lige netop deres løsning være en del af fremtiden.

Som for eksempel startuppet StaySeat, stiftet af Marcus H. Vang og Jon Bob Sødergreen, som begge læser Proces og innovation på DTU og står bag en hyndeløsning til restaurant- og cafégæster, der på sigt kan erstatte varmelamperne ved at bruge op til 50 gange mindre energiforbrug.
“Vi har startet StaySeat gennem et DTU-entreprenørskabskursus, og det har ført til, at vi som ingeniørstuderende i stedet for at læse matematikbøger pludselig sad og så YouTube-videoer omkring, hvordan man syr hyndebetræk på de symaskiner, vi havde lånt af vore bedsteforældre,” griner Marcus H. Vang.
Fakta: StaySeat
- Koncept: En varmehynde, der holder cafe- og restaurantgæster varme og bruger 50 gange mindre strøm end en varmelampe gennem en sædesensor og individuel varmestyring.
- Stiftet ultimo 2020 af Marcus H. Vang og Jon Bob Sødergreen, Proces og innovation, DTU (begge)
- Mødte hinanden til en DTU-temafest. Jon var udklædt som cowboy, Marcus som romer.
- Finansiering: 1 million i soft funding. Vinder af venturecup: Bedste grønne løsning, Nimbs Fonden-legat, Wonderful Copenhagen, Innobooster, Innofounder DTC finalist og tre erfarne investorer: Jesper hansen, Martin winkel og Eske gunge (Actimo)
- Allerede på markedet med cirka 300 hynder. Forventetet skalering i foråret 2023
Startup som karrieremulighed
På den anden side af Developer Hall er Sara Lopez og Andrei Chirtoaca fuldt optagede af deres robotløsning. Gennem startuppet Yuman Robots har de udviklet en robot til at hjælpe sygeplejersker med at transportere instrumenter, medicin og lignende på hospitalsafdelingerne. Målet er at frigøre sygeplejerskernes tid til patienterne.

De to iværksættere mødte hinanden gennem et online DTU-kursus. Og der gik ikke lang tid, inden de var i gang med deres startup.
“Det gik hurtigt op for os, at vi ville starte vores eget startup, da vi skrev entreprenør-speciale om potentialet ved robotteknologi i forskellige industrier. Og det er vi glade for, at vi gjorde. Lige nu har vi endda 5 masterstuderende, der skriver deres speciale baseret på Yuman Robots. Og vi håber på at have midlerne til at fortsætte samarbejdet med dem, når de er færdige med deres studier ” forklarer Sara Lopez (CEO).
Fakta: Yuman Robots
- Koncept: Mobile robotter til at hjælpe sygeplejersker med at transportere småting på hospitalsafdelingerne. Vores mål er at reducere den tid, som sygeplejerskerne bruger på rutineopgaver, så de kan bruge mere tid på patienterne.
- Stiftet i 2022 af Sara Lopez (MSc in Computer Science) og Andrei Chirtoaca (MSc i datalogi) (Begge DTU)
- Mødte hinanden under COVID gennem et DTU-onlinekursus.
- Finansiering: 2 mio. kr. i soft-funding. I juni 2022 er vi blevet udvalgt som den bedste robotstartup i Europa af euRobotics. Og har vundet flere konkurrencer på nationalt og internationalt niveau som f.eks: Skylab Ignite, Health-kategorien i Venture Cup, vinder af European Venture Program (EVP), vinder af Innovation Challenge af Roche.
- Forventer at have en MVP (Minimum viable product) klar i september 2023
Og det kunne meget vel blive en karrierevej for de specialeskrivende. For et af de danske universiteters store bidrag til samfundet består hvert år af ca. 600 nye virksomheder i Danmark, hvilket er blevet til næsten 7.200 virksomheder i perioden fra 2008 til 2019.
I 2019 beskæftigede de ca. 2.000 største universitetsbaserede iværksættervirksomheder således mere end 9.300 fuldtidsansatte og havde en samlet omsætning på 12,6 mia. kr.
Startups, der er klar til næste skridt
Tager man trapperne op fra Developer hall, støder man hurtigt på SkyLabs startup-inkubator. Her sidder de startups og studerende, som er længere på produktsiden og er klar til at træde ind i næste udviklingsfase.
“I inkubatoren hjælper vi deltagerne med at lægge en målrettet plan for virksomhedens udvikling, og så derefter med at eksekvere på den. Det betyder også, at vi hele tiden gør status over, hvor langt de er med finansiering, udvikling, markedssegmentering og kundegrundlag,” siger Alexander Egebjerg, Incubator Manager, der driver den daglige drift i enheden.

Et af de startups, der er nået til det punkt, er Meat Tomorrow, stifter af David Valbjørn og Matias Ankjær. De to iværksættere arbejder på at producere stamcellekød – og gøre det så billigt, at det i sidste ende kan ende i supermarkedet.
“Der er mange på det her område. Så i stedet for at forsøge at udvikle alting selv, specialiserer vi os i specifikke faser af produktionen og lader andre om at blive dygtige og billige til andre dele,” fortæller Matias Ankjær.
Fakta: Meat Tomorrow
- Koncept: Produktion af bæredygtigt og dyrevenlig kød fra stamceller.
- Stiftet i 2021 af Matias Ankjær (KU) og David Valbjørn (DTU)
- Mødte hinanden i en frivillig-organisation (Synapse).
- Finansering: Mikrolegat, Miljø- og Energifonden, Skylab/BII, Otto Bruuns Fond, BechBruun
- Forventer at være på markedet i 2027

Overfor sidder tre inkubator-deltagere, som tænker på helt andre ting end fødevarer. Gennem startuppet NexTrade bruger DTU-stifteren Matias Burvad, Robert Gers og Anders Parslov kunstig intelligens til at forstå nøglebegivenheder på aktiemarkedet. Og det har været et rent lykketræf, at de overhovedet har lært hinanden at kende.
“Vi kendte ikke hinanden, men blev sat sammen efter kompetencer gennem X-Tech-programmet. Og så fandt vi hurtigt ud af, at vi komplimenterede hinanden vildt godt. Lige siden har vi arbejdet sammen,” forklarer Anders Parslov.
Fakta: NexTrade
- Koncept: Bruger kunstig intelligens til at forstå nøglebegivenheder på aktiemarkedet
- Stiftet i 2022 af Matias Burvad (MSc i Technology Entrepreneurship) Robert Gers (MSc in Computer Science and Engineering) og Anders Parslov (MSc in Mathematical Modelling and Computation) (Alle DTU)
- Mødte hinanden igennem X-Tech-programmet
- Finansiering: 75.000 DKK fra Fonden for Entreprenørskab og 120.000 DKK fra DTU.
- Forventer at være på markedet: Har kontakt med forskellige potentielle fremtidige kunder og mulige samarbejdspartnere.
Learning by doing
“Husk: Vi giver konkret, konstruktiv og omsorgsfuld feedback. Missionen er her, at vi alle bliver bedre til at præsentere,” næsten råber underviseren ind i mikrofonen, efter de studerende er færdige med at varme op. Nu gælder det dagens store udfordring: At pitche foran alle i forelæsningssalen.
Efter det første hold har, kigger jeg ud over publikum for at se en skov af viftende feedback-hænder. Men de udebliver. I stedet sidder kursisterne konsekvent og stirrer ned i skødet på dem selv, helt klart optagede af det blålige skær fra en smartphone.
Pludselig er der bevægelse på det store lærred bag talerne. Små, blå talebobler dukker op og lader sig læse i takt med, at de studerende logger på en dedikeret bedømmelses-app og giver feedback til præsentationen, de lige har været vidne til.
“Good job”, “give out snacks”, “more energy on stage” og “required clarity at the end,” er nogle af budskaberne fra publikum.
Til sidst når respondenttallet et passende niveau. Underviseren lyser op og griber straks mikrofonen.
“Okay, tak for gode svar. Lad os se, om vi kan gøre den her præsentation klar til investorerne!” runger det entusiastisk ud i salen.