You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Digitale manualer og undervisningsmateriale i XR kan blive industriens næste must have

Virsabis augmented reality-brille bliver brugt flittigt hos Jorgensen Engineering.
XR-teknologien hjælper allerede store virksomheder med at inspicere, vedligeholde og reparere maskiner og bygninger. Men bliver teknologien fremover uundværlig på tværs af værdikæden – eller blot noget, der er rart at have?

Artiklen er en del af magasinet ‘XR – Virtual VRevolution’, som du kan læse i fuld længde lige her.


Virsabi kan takke coronakrisen for, at en augmented reality brille pludselig blev et must have for Jorgensen Engineering, en dansk virksomhed der laver pakkeanlæg til blandt andet fødevarevirksomheder og sælger dem over hele verden.

Jens Lauritsen Chief Product Officer hos Virsabi

Industrivirksomhedens udfordring var, at når de havde installeret et nyt anlæg hos en kunde, kunne operatørerne sjældent huske alle detaljer fra oplæringen og måtte derfor ty til en tung manual.

“Så vi diskuterede, hvordan man kunne bruge HoloLens (AR-brille produceret af Microsoft, red.) til at understøtte operatørerne i deres brug af anlægget,” siger Jens Lauritsen, Chief Product Officer hos Virsabi. 

Projektet gik derefter i stå, men da Industriens Fond postede penge i at afsøge brugen af XR i dansk industri, blev der pustet nyt liv i projektet. Og så kom coronakrisen. 

“Det var oplagt at hive HoloLens brillerne frem igen, så Jorgensen Engineerings kunder fortsat kunne få support under coronakrisen. Jorgensen var nemlig begrænset af, at de hverken kunne sætte en servicemedarbejder på et fly eller sende en lokal medarbejder ud til kunden på grund af rejserestriktioner og lokale regler,” siger Jens Lauritsen. 

Virsabi og Jorgensen Engineering gik derfor i gang med at teste såkaldt remote collaboration af. Fabrikkens maskinoperatør blev introduceret for AR-brillen, og næste gang der var problemer med pakkeanlægget, kunne de ringe op til en specialist hos Jorgensen, som kan se problemet fra kundens vinkel og dele digital vejledning og information, eksempelvis i form af billeder og grafikker direkte oven på pakkeanlægget.

“Vi fandt hurtigt ud af, at Jorgensen kunne hjælpe deres kunder med at reducere nedetid på anlæggene, hvilket har stor betydning for produktionens effektivitet. Samtidig kunne man spare en mand, som ikke behøvede at sætte sig på et fly for at løse problemet. Det var altså også en case for Remote Collaboration efter corona,” siger Jens Lauritsen. 

AR hos Jorgensen Engineering

I dag har Jorgensen Engineering implementeret XR løsninger på tværs af værdikæden – fra produktudvikling og konstruktion af pakkeanlæggene til salg og marketing. 

Generelt er Jens Lauritsens erfaring dog, at når Virsabi før coronakrisen fortalte om AR-teknologierne, var de potentielle kunders reaktion ofte, at det var noget, der var nice to have – altså ikke noget uundværligt. Men med coronakrisens forhåbentligt snarlige letten, skal virksomhederne til at høste værdien af det, de har lært under krisen. 

Jens Lauritsen pointerer derfor, at AR-teknologierne kan bruges i samarbejdet mellem leverandør og kunde, reducere behovet for rejser, gøre det muligt at løse problemer hurtigere samt reducere virksomhedernes CO2-aftryk – også når vi igen kan rejse frit. 

Alligevel betyder det ikke nødvendigvis, at alle virksomheder kommer til at implementere XR et sted i værdikæden. 

“I min optik er stort set alle virksomheder, som kan få værdi af XR, i gang med at teste det af på deres medarbejdere og kunder. De kan godt se værdien i det, og nu skal de finde ud af, hvor det giver mening at anvende teknologierne i praksis i netop deres kunderelationer,” siger Jens Lauritsen. 

VR skal bruges i særlige situationer

Aarhusianske Cadpeople er om nogen en veteran inden for XR-branchen. 

Virksomheden blev stiftet i 1992, da grundlæggerne blev inspireret af sci-fi-filmen The Lawnmower Man, som er en slags Frankenstein-historie om en gartner, som ved hjælp af VR og en videnskabsmand gennemgår en større transformation.

Claus Riekehr Møller stifter og CEO i Cadpeople

“Det er full blown VR med briller og avancerede maskiner. Og det var det, der inspirerede os til at gå i gang med at arbejde med RealTime 3D,” siger Claus Riekehr Møller, stifter og CEO i Cadpeople og uddyber, at mens både RealTime 3D og VR er bygget op omkring modeller i 3D, foregår RealTime 3D på en touchskærm, mens VR skal opleves gennem et par briller.

I dag har virksomheden fundet sin niche inden for visuel kommunikation og digital læring, og Cadpeople har blandt andet en række tunge industrivirksomheder samt skoler og uddannelsesinstitutioner som kunder. En af dem er vindmøllefabrikanten Vestas, som Cadpeople har udført adskillelige opgaver for – både i XR og som RealTime 3D. 

“Vi har genskabt specifikke vindmøller i 3D, som vindmølleteknikerne kan interagere med og øve sig på via en stor touchskærm. De kan blandt andet overtage kontrollen med vindmøllen og lave forskellige målinger med et multimeter,” siger Claus Riekehr Møller. 

Han uddyber, at Vestas har flere tusinde medarbejdere, som årligt skal igennem kurser i at servicere vindmøller. Derfor er det en god business case for Vestas, at teknikerne ikke skal flyves til Danmark og undervises der i en tilfældig mølle. De relevante vindmøller er nemlig genskabt digitalt, så teknikkerne kan blive undervist i den rigtige mølle.

At kurset er skabt i 3D-modeller og ikke som en VR-oplevelse eksempelvis, er et meget bevidst valg fra Cadpeoples side. 

“Når en kunde beder os om at skabe et produkt til dem, så begynder vi som digitalt læringsbureau at analysere på, hvad deres egentlige behov er. Hvis de skal undervise i et klasselokale, så dur det eksempelvis ikke at lukke en enkelt elev ind i VR-rum, hvor underviseren ikke kan se, hvad der sker,” siger Claus Riekehr Møller. 

Ofte er løsningen derfor at putte indholdet over på en touchskærm. Indholdet kan stadig skabes i 3D, så underviser og studerende kan dreje og interagere med det, men forskellen er, at underviseren bedre kan forklare og engagere de studerende. 

Cadpeople har bl.a. Vestas som kunde. 

“VR har altid fascineret folk, for du kan genskabe alting i en virtuel verden. Derfor tænker mange, at det er den eneste løsning for dem. Ulempen er dog, at når du tager brillerne på, afskærer du dig selv fra resten af rummet. På den lange bane tror jeg derfor i højere grad på AR, hvor man også tager et par briller på men uden afskærmningen fra det fysiske rum,” siger Claus Riekehr Møller. 

Der er dog en række unikke use cases for VR-brillerne. Claus Riekehr Møller fremhæver situationer, hvor der er behov for at putte brugeren ind i et helt særlig rum eller læringssituation. 

“Det er svært at vide, hvordan du reagerer, når du står på toppen af en vindmølle og kigger ned. Er du i virkeligheden for højt oppe til, at du synes det er sjovt? Det er lidt sent at finde ud af, når du først har fået jobbet,” siger Claus Riekehr Møller. 

Maskinens digitale tvilling

Når AR Complys kunder tager deres AR-briller på, ser de ikke kun det rum, de står i, de ser også rummets digitale tvilling. Maskiner, anlæg og selve bygningen får derfor tilknyttet en række digitale punkter, som medarbejderne kan folde ud og eksempelvis se manualer og kommentarer om fejl og mangler. 

Løsningen er målrettet industrien og AR Complys helt store mål er at digitalisere inspektioner, vedligeholdelsesprocedurer og kontrol af kompliceret materiel, bygninger og maskineri. 

Anders Havelund Krøyer CEO i AR Comply

“Man kan gå ind og lave en digital tvilling af alle processer omkring vedligeholdelse, inspektion og selve dokumentationen af kritisk data. Så du ser fabrikken eller maskinen i virkeligheden, men du har også det her digitale lag, som gør løsningen af opgaven mere effektiv og tidsbesparende,” siger Anders Havelund Krøyer, CEO i AR Comply.

Konceptet bag AR Comply blev oprindeligt udviklet af Kanda, som skaber træningsmateriale i XR. Efter et veloverstået forløb i samarbejde med et større shippingvirksomhed i 2018, satte Kanda projektet i bero. Året efter blev Anders Havelund Krøyer dog præsenteret for projektet og sådan blev AR Comply skabt.

Virksomheden har i øjeblikket en betalende kunde og flere pilotprojekter kørende. Fælles for dem er, at AR Comply tidligt i processen får kunden med ombord i udviklingen af deres skræddersyede softwareløsning. 

“Derfor er det også guld værd, når vi får feedback, for så kan vi på et tidligere stadie implementere det i produktudviklingen. Hellere få den der aha-oplevelse tidligt i processen,” siger Anders Havelund Krøyer.

AR Comply oplever ofte en udfordring med implementering af ny teknologi i større virksomheder. Nemlig det, at virksomhederne har behov for stabilitet, og at det kan til tider være vigtigere at have en stor sikkerhed og forudsigelighed med gamle vante procedurer. Selvom en innovation potentielt kan levere en væsentlig optimering, så medfører implementeringen af ny teknologi også altid nye risici. Den balance og afvejning kan til tider være en barriere.

Alligevel tror Anders Havelund Krøyer på, at AR-teknologien kommer ud på toppen. 

“Det er ikke et spørgsmål, om hvorvidt vi kommer til at bruge teknologien – men hvornår. Vi har dog brug for store virksomheder, der har modet og tager det første skridt, for det er samtidig dem, der har økonomien til at teste det. Jeg er ikke i tvivl om, at fremtiden bliver med en form for AR-lag med relevante data og vejledning, når det kommer til at optimere de her procedurer,” siger Anders Havelund Krøyer.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY