You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Digitale tvillinger skal gøre byggebranchen grønnere

Aarhus Universitet er involveret i et nyt stort forskningsprojekt, der skal øge genanvendelsen af byggematerialer. Digitale rekonstruktioner kommer til at spille en central rolle.

Aarhus Universitet er involveret i et nyt stort forskningsprojekt, der skal øge genanvendelsen af byggematerialer. Digitale rekonstruktioner kommer til at spille en central rolle.

This post is also available in: English

Når en bygning skal rives ned, foregår det oftest ret hårdhændet med store maskiner. Men sådan skal det ikke være i fremtiden, hvor nedrivninger skal foregå mere selektivt, så man kan genbruge flest mulige materialer. Det er i hvert fald en fremtidsvision, som et nyt stort forskningsprojekt med forskere fra Aarhus Universitet og Lunds Universitet i Sverige skal kigge nærmere på.

Læs også: Grøn innovativ løsning møder bureaukratisk modstand i Danmark – TechSavvy

“Overordnet set er formålet med projektet at få hele byggebranchen til at tænke meget mere genbrug og meget mere regenerativt. Vi har endnu ikke særlig meget erfaring med at udtage byggematerialer fra eksisterende byggeri til genbrug i nyt,” siger Lars Vabbersgaard Andersen, der er professor ved Institut for Byggeri og Bygningsdesign på Aarhus Universitet, i en pressemeddelelse.

Digital kortlægning giver bedre genanvendelse

Som en del af projektet skal forskerne udvikle såkaldte digitale tvillinger af eksisterende bygninger. En digital tvilling er en digital kortlægning af bygningen, som man allerede kender fra opførelse af nye bygninger. Nu skal samme metode i spil i forbindelse med nedrivninger og ombygninger, så det bliver nemmere at få et overblik over materialer, der kan genanvendes.

“Nedbrydning i dag omfatter typisk brug af bulldozere, men det at lave en selektiv og skånsom nedbrydning af en bygning, hvor man får de rigtige ting ud i den rigtige rækkefølge, der sikrer både kvalitet og sikkerhed er en væsentlig problemstilling,” siger Lars Vabbersgaard Andersen.

Byggebranchen står rundt regnet for at generere 40% af samfundets samlede affald. Formålet med forskningsprojektet er at give branchen bedre muligheder for at øge genanvendelsen og nedbringe mængden af affald. Projektet har et budget på 28.4 millioner kroner og er finansieret af en række fonde, brancheorganisationer og virksomheder.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY