This post is also available in: English

I en stadig mere digitaliseret verden er cybersikkerhed blevet vigtigere end nogensinde før. Derfor er Danmark i gang med at etablere et cybertech-økosystemet med udgangspunkt i eksisterende styrker.

Digitaliseringen buldrer og styrer i dag alt fra lampen derhjemme til vital infrastruktur. Og i takt med at enhver organisation bliver mere og mere filtret ind i digitalisieringen, kommer der også nye vinkler for angreb og brud.

Kristoffer Buch, Head of Cyber Hub, som er en del af klyngen DigitalLead.

”Vi har udrullet digitalisering hurtigere, end vi kan følge med – og det ser man også på sikkerhedsområdet. Men vi er nødt til at ændre synspunkt, så cybersikkerhed er noget, man aktivt arbejder med og integrerer i sit produkt,” siger Kristoffer Buch, Head of Cyber Hub, som er en del af klyngen DigitalLead.

På globalt plan vokser markedet for cybersikkerhed da også massivt i disse år. Danmark har endnu ikke et egentligt økosystem, men det er Cyber Hub gang med at ændre. Og her tager man udgangspunkt i de styrkepositioner, som Danmark allerede har – blandt andet indenfor kryptografi på de danske universiteter og med kobling til det generelle startup-økosystem.

”Cyber-security startups er et relativt nyt felt, så der er relativt lav awareness. Cybersecurity er stadig en afterthought for mange. Udfordringen er, at man ikke kan se det på bundlinjen før det går galt,” siger Kristoffer Buch.

Et marked i forandring

Selvom danmark endnu ikke har en egentlig cybertech-industri, så findes der flere unge spillere på det danske marked, som klarer sig særdeles godt. Blandt andet Uniqkey, der med sin Access Manager har formået at kapre markedsandele fra cyber-giganter som Lastpass, Duo og Bitwarden.

“Traditionelt set har it-sikkerhed handlet om at begrænse medarbejderes færden for at minimere risici. Vi har bygget et værktøj, medarbejdere har lyst til at bruge, fordi det gør deres arbejdsdag nemmere, samtidig med at det beskytter dem og virksomheden.” siger Magnus Cohn, Chief Commercial Officer i Uniqkey.

Scaleuppet peger selv på sin brugerfokuserede tilgang som et nybrud i markedet, hvor alle forventer sig mere af nye, digitale produkter. For antallet nye digitale værktøjer er stigende i enhver virksomhed – særligt i kølvandet på corona, hvor cloud og remote er blevet mere dominerende end nogensinde. Derfor er det også vigtigt med en sikkerhedsløsning, der understøtter de mange nye systemer – og dermed potentielle angrebspunkter – mener Magnus Cohn.

”I dag får hackere oftest adgang til interne virksomhedssystemer ved at udnytte kompromitterede logins, som ansatte har genbrugt på adskillige steder. Af den grund er vores løsning bygget på en decentral struktur, hvor vi forstærker virksomhedens eksterne sårbarheder med stærke, unikke passwords til alle tjenester, så et eventuelt databrud bliver stærkt begrænset – lidt ligesom at have vandtætte skodder mellem hver tjeneste ” siger han.

Sikkerhedsbølgen kommer

Moderne virksomheder har brug for at kunne tage nye it-produkter til sig i højt tempo, hvis de vil forblive konkurrencedygtige. Derfor mener Magnus Cohnfra Uniqkey også, at der kun vil blive mere brug for løsninger som deres.

”Hele tilgangen er ligesom et gammelt paradigme, fordi man har en ide om, at hackeren sidder med en hættetrøje i kælderen og beslutter sig for at hacke en bestemt virksomhed. Men i dag er indgangsvinklen en anden. Man hacker et system med en stor brugerbase, og så finder man vej ind derigennem. Og fordi vi genbruger passwords på tværs af services, så giver ét sæt af arbejdsemail og password adgang til andre services, som kan være en indgang,” siger han.

I kølvandet på GDPR er persondata da også et blevet vigtigt på for virksomheder på tværs af industrier. Det samme mener Kristoffer Buch fra Cyber Hub vil ske indenfor cybersikkerhed.

”Der vil komme et stort vendepunkt på et tidspunkt, hvor cybersikkerhed bliver et salgspunkt for alle slags virksomheder. På et tidspunkt kommer der også hårdere motivatorer i form af regulering og lovkrav, og så kommer der et paradigmeskifte,” siger Kristoffer Buch.

Cyber Hub har set en positiv udvikling på cybertech-området i Danmark de seneste år, men vil gerne motivere flere iværksættere til at beskæftige sig med området. For toget kommer, og han mener at Danmark har potentialet til at få en stærk position.

”Det man kan sige om økosystemet er at det tager udgangspunkt i et land, som har en høj grad af digitalisering og nogle af de værdier, som vi også prøver at begynde at etablere som en dansk styrke – fx bæredygtighed, tillid og også en etisk og moralsk position i verden,” siger han.

FREE E-PAPER:
Get "The Danish Startup Bible"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.