You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

DIREC støtter kun forskere der samarbejder på tværs af universiteter

Danmarks dygtige forskere skal blive bedre til at samarbejde på tværs af universiteter og erhvervslivet. Kun sådan har vi en chance mod de store, udenlandske vidensinstitutioner.

Danmark har forskere i den absolutte verdenselite. Det beviste Morten Meldal senest, da professoren i kemi ved Københavns Universitet modtog Nobelprisen i kemi 2022.

Det betyder selvfølgelig ikke, at danske forskere er verdens bedste på alle områder, men universiteterne har hver især nicher, hvor de er med i front. Og derfor er det også helt oplagt, at forskerne bliver bedre til at samarbejde på tværs af styrkerne på det enkelte universitet, mener Thomas Riisgaard Hansen, Managing Director for Digital Research Centre Denmark (DIREC).

”Danske forskere kan sagtens konkurrere med toppen fra Stanford, Berkeley og MIT – det er bare indenfor meget snævre områder. Derfor er det vigtigt, at vi bringer forskere sammen, for nye ideer opstår, når man møder nogen, som man ikke arbejder sammen med hver dag,” mener Thomas Riisgaard Hansen, Managing Director for DIREC.

Hvordan opstår samarbejdet?

Forskere i kunstig intelligens kender hinanden på tværs af de danske universiter. Men der sidder også forskere på andre felter – eksempelvis robotteknologi – som de oplagt kunne samarbejde med. Og her DIREC forventer at gøre en forskel ved at facilitere matchmaking og samtidig understøtte projekter økonomisk, som går på tværs af danske universiteter.

”Det handler om matchmaking. Det starter helt lavpraktisk med at man møder hinanden – fx på Digital Tech Summit – så der bliver opbygget noget tillid. Vi håber, både der kan komme noget forskning ud af det, men også nogle nye forretningsideer,” siger Thomas Riisgaard Hansen.

Kvanteteknologi er bare ét eksempel. Den nye teknologi foregår nemlig på tværs af både digitale specialister såvel som fysik og kemi. Derfor skal forskerne bringes sammen og det gør DIREC ved økonomisk at støtte mere end 35 projekter, der styrker samarbejdet på tværs af universiteterne.

Verdensmestre mødes

Viden danner i stadig stigende grad fundamentet for nye løsninger og nye virksomheder. Derfor er det også helt afgørende, at broerne på tværs af universiteter og erhvervsliv styrkes, hvis vi skal klare os internationalt.

”Vi er oppe imod en benhård international konkurrence, og i Danmark har vi bare ikke de samme ressourcer at kunne kaste efter områder som fx amerikanske eller kinesiske unviersiteter, og hvad gør vi så? Vores bud er at sige, at hvis vi er små og gerne vil klare os mod de store, så må vi jo være bedre til at samarbejde end dem,” siger Thomas Riisgaard Hansen.

Samtidig styrker DIREC startup-området – blandt andet med en kursus for unge forskere, som klædes på til iværksættertilvægelsen.


Fakta: Om DIREC

Digital Research Centre Denmark (DIREC) er et dansk forskningscenter, der har til formål at udføre digital forskning i verdensklasse for at sikre, at Danmark er i front i forhold til nye digitale teknologier.


UGENS STARTUP: