You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Diversitet som drivkraft: AI-iværksætter hjælper kvinder med at finde fodfæste i tech

Silvina Nasisi, Nanna Bach Munkholm og Leonel Barbe, leder af ReDI School Aarhus.

En uventet besked på LinkedIn gjorde Nanna Bach Munkholm til en mentor for kvinder i tech. Mentorforløbet med Silvina Nasisi blev starten på et stærkt samarbejde, der viser, hvordan mod og netværk kan ændre karriereveje.

En uventet besked på LinkedIn gjorde Nanna Bach Munkholm til en mentor for kvinder i tech. Mentorforløbet med Silvina Nasisi blev starten på et stærkt samarbejde, der viser, hvordan mod og netværk kan ændre karriereveje.

This post is also available in: English

Hun havde aldrig overvejet, at hun kunne være mentor for nogen. Men da der tikkede en besked ind hos Nanna Bach Munkholm, var det et scenarie, hun blev nødt til at forholde sig til. Det blev samtidig startskuddet på et givtigt samarbejde med ReDI School, der arbejder for at give kvinder med udenlandsk baggrund bedre jobmuligheder igennem tech. Beskeden var nemlig fra Silvina Nasisi, der var kursist der og skulle udvide sit netværk.

Læs også: Iværksætterrejsen: “Man skal altid have for øje hvad er bedst for forretningen. Så følelserne ikke tager over.” – TechSavvy

“Jeg blev første gang involveret med ReDI School, da Silvina skrev til mig på LinkedIn. Hun spurgte, om jeg kunne være mentor for hende. Jeg havde aldrig været mentor for nogen før, så jeg tænkte: “Kan jeg virkelig det? Kan jeg være mentor for nogen?” Jeg var lige begyndt at arbejde for Trifork og startede samtidig på et nyt projekt, der senere blev til Roccai, så jeg havde virkelig travlt i den periode. Men hun havde modet til at række ud til mig, så jeg tænkte, at vi kunne mødes og se, hvor det ville føre hen. Det var sådan kom jeg med i ReDI School,” siger Nanna Bach Munkholm.

Nanna Bach Munkholm er nu CTO og medstifter af AI-startuppet Roccai i Aarhus. Og det stod med det samme klart, at hun bare måtte kaste sig ud i rollen som mentor for kvinder, der gerne vil have fod indenfor i tech-industrien. Ofte er det nemlig ikke tekniske fagligheder, der er en barriere. 

“Jeg elsker at se disse fantastiske kvinder vokse og udnytte deres potentiale. Jeg har set, hvordan deres selvtillid ofte er meget lav, grundet de er ny i et nyt land og mødes af utrolig mange nej, når de søger job, selvom de faktisk er dygtige og har de nødvendige kompetencer. Jeg har været mentor for flere kvinder og hjulpet dem med at tro på sig selv, så de kan gå til jobsamtaler med selvtillid,,” siger Nanna Bach Munkholm.

Hun svarede samme dag!

Silvina Nasisi var et års tid tidligere ankommet til Danmark fra Argentina. Hun har en baggrund som oversætter, men fandt hurtigt ud af, at hendes fremtid mere skulle gå i retning af kodning og programmering.

Læs også: AI Day 2024: Eksperter samles i Aarhus for at udforske og formidle fremtidens AI-løsninger – TechSavvy

“Jeg arbejdede som freelanceoversætter, men jeg blev hurtigt træt af det. Jeg kunne også se, hvordan maskinlæring og AI var ved at overtage den type arbejde. Så jeg besluttede mig for at lære, hvordan teknologien bag fungerer, så jeg kunne sikre mig et job i fremtiden,” siger Silvina Nasisi og fortsætter:

“Jeg havde været i Danmark i et år og var helt ny inden for kodning. En af vores opgaver på ReDI School var at finde en mentor, så vi kunne begynde at opbygge et netværk. Den anden del af opgaven var at finde en virksomhed, hvor vi kunne få data til at arbejde med. Jeg følte mig helt lost, da jeg ikke kendte ret mange i Danmark.”

Silvina Nasisi var online tidligere stødt på Nanna Bach Munkholm og besluttede sig derfor for at kontakte hende.

“Nanna dukkede op som en foreslået kontakt på Instagram, så jeg tjekkede hendes profil ud og tænkte: “Hun svarer mig aldrig.” Men jeg besluttede, at jeg alligevel kunne prøve. Jeg skrev dog ikke på Instagram, da det virkede for uprofessionelt. I stedet fandt jeg hende på LinkedIn, for på ReDI School havde jeg hørt, at LinkedIn var vigtigt for networking i Danmark. Jeg havde en. Jeg skrev en besked til hende, og til min store overraskelse svarede hun samme dag! Vi aftalte at mødes, og sådan startede det,” siger Silvina Nasisi, der i dag læser en kandidatgrad i lingvistik på Aarhus Universitet.

En hvid mand i blå skjorte

Hos ReDI School Aarhus er der stor begejstring for virksomheder, der ligesom Roccai stiller ressourcer til rådighed i form af mentorhjælp eller praktikpladser.

Læs også: Aarhus-startup i banebrydende partnerskab: Ny AI-platform skal mindske kønsforskelle i sundhedsforskning – TechSavvy

“Det betyder alt. Virksomheder som Danske Bank, Grundfos og mange andre har taget kvinder fra ReDI School i praktik, og det giver dem den nødvendige erfaring. Det gør en stor forskel, når vores kursister kan komme ud på en arbejdsplads og bruge de færdigheder, de har lært. Det er her, de virkelig får forståelsen af, hvordan det danske samfund fungerer, og det giver dem en chance for at få fodfæste på arbejdsmarkedet”, siger Leonel Barbe, der er leder af ReDI School i Aarhus.

Han efterlyser en højere grad af åbenhed i Danmark, da mange af kursisterne på ReDI School er højt kvalificeret og har gode uddannelser. Alligevel bliver de valgt fra på arbejdsmarkedet.

“Vi forsøger at få flere virksomheder til at åbne dørene for vores kursister. Mange af dem, der rekrutterer, har en tendens til at kigge efter det samme “type” menneske – ofte en hvid mand i en blå skjorte. Vi ønsker, at virksomhederne giver lidt mere plads og tager chancen med folk, der ikke nødvendigvis passer ind i den traditionelle profil. Diversitet bringer innovation, og det er en investering i både virksomhederne og samfundet som helhed,” siger Leonel Barbe.

Kan vokse personligt og professionelt

Mentor-mødet var en øjenåbner for både Silvina Nasisi og Nanna Bach Munkholm. De var begge i en uvant situation.

“Jeg var meget åben over for Silvina og sagde, at det var min første gang som mentor, så vi måtte finde ud af det sammen. Min opgave var primært at motivere hende og hjælpe hende med kodning. Hun havde svært ved at finde en virksomhed, hvor hun kunne få data til sine opgaver, så jeg åbnede mit netværk for hende og introducerede hende til en kollega, der hjalp hende videre. For mig handlede det mest om at give hende selvtillid og vise, at hun faktisk var super god til at kode,” siger Nanna Bach Munkholm.

Efter mentorforløbet mødtes de stadig af og til, og Nanna Bach Munkholm fortsatte som mentor for en række andre kvinder på ReDI School. Da Silvina Nasisi i forbindelse med sit studie manglede en praktikplads, var hun ikke i tvivl om, hvem hun skulle skrive til. Så der landede selvfølgelig en LinkedIn-besked hos Nanna Bach Munkholm og hendes AI-startup Roccai, hvor Silvina Nasisi nu er praktikant.

“Det betyder meget for mig at være hos Roccai. Jeg lærer ikke kun om programmering, men også om bløde færdigheder som teamwork. Det er et sted, hvor jeg føler, at jeg kan vokse både professionelt og personligt. Jeg ser frem til at være der, selv når jeg er træt, da det er et godt sted at være og lære,” siger Silvina Nasisi.

Gratis magasin:
Få "The Danish Startup Bible 2024" i indbakken!

Samt de seneste nyheder og største historier om tech og startups direkte i indbakken hver torsdag!

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY