This post is also available in: English
Som blind kan det være svært at afkode, om det er en dåse med hakkede tomater eller kokosmælk, man har fået fat i under madlavningen. Men siden 2015 har de kunne få hjælp af det danske startups Be My Eyes, som i sin app forbinder blinde og svagtseende med frivillige “øjne”, som kan guide dem via et videokald.
I dag har 500.000 blinde og svagtseende brugere mulighed for at kontakte 6 mio. frivillige på platformen. Microsoft, Verizon og Zendesk er blandt de storkunder, som bruger løsningen til at tilbyde inkluderende kundesupport. Men på trods af imponerende metrikker og bunker af anerkendelse siden rejsens start i 2012, er Be My Eyes stadig et relativt lille startup uden millioner på bundlinjen.
”Jeg tror 100 procent på, at det tager et årti at lave en overnight success. Vi var i 100 lande på 6 uger, men det har næsten taget os et årti bagefter at få etableret og forstærket fundamentet under det, vi lavede. Samtidig tror jeg på, at the playing field is changing: Succes bliver noget andet end champagne og store biler. Som virksomheder skal vi tilbyde noget mere – både i produkt, miljø for medarbejder og den arbejdsbalance, vi giver,” siger Christian Erfurt, Chief Evangelist og co-founder af By Me Eyes.
Vejen har været lang og brolagt med svære, økonomiske valg. Til gengæld tror han ikke, at Be My Eyes havde eksisteret i dag, hvis de havde taget betaling for løsningen fra start. Så havde de ikke vokset organisk gennem 8 år, fået flere corporate kunder og samtidig nået 500.000 blinde. Noget der alt sammen har ført til, at d blev lanceringspartnerskab med Open AI på GPT-4, som har potentialet til at katapultere løsningen ud til millioner af brugere.
”Vi er ikke en unicorn. Endnu. Men jeg er rigtig glad for at være der, hvor Be My Eyes ikke bare er en misforstået NGO, men også en inspiration til forandring på måden, vi laver forandring og impact på. Og jeg er meget spændt på, om vi tidobler vores community, når vi åbner for “Be My AI”. Har vi 50 mio. brugere om et par år, er vi jo et helt andet sted,” siger Christian Erfurt.

Be My Eyes: Tidslinje
- 2012: Medstifter Hans Jørgen Wiberg præsenterer ideen til appen på Startup Weekend i Aarhus, Danmark.
- 2013: Be My Eyes lander 1,7 mio. kroner i funding fra Velux Foundation.
- 2015: Be My Eyes lanceres i iOS.
- 2017: Be My Eyes valgt som Google Play Best App of 2017 i kategorierne “Most Innovative”, “Best Daily Helper” og “Best Hidden Gem”.
- 2018: Be My Eyes lancerer Specialized Help med Microsoft som første virksomhed. Samme år runder startuppet 1,5 millioner frivillige.
- 2019: 3 millioner frivillige.
- 2020: 250.000 blinde og svagtseende er brugere. Serie A investering på 20 mio. kr.
- 2022: 6 millioner mennesker har meldt sig som Be My Eyes-frivillige
- 2023: Introduktion af Be My AI drevet af OpenAI’s GPT-4 og 500.000 blinde og svagtseende brugere har tilmeldt sig Be My Eyes.
Supercharger impact med AI
Henvendelsen fra Open AI kom tidligt i år, og virksomheden tilbød det danske startup eksklusiv adgang til deres GPT-4-model med vision capabilities. En teknologi startuppet brugte tli at skabe “Be My AI” – en version af deres løsning, hvor brugerne får hjælp af AI i stedet for frivillige.
”Det er et sindssygt stærkt visuelt værktøj, som både kan hjælpe med daglige gøremål – som at tage dig fra indkøb til en færdigtilberedt ret i processen. Du kan simpelthen scanne køleskabet og få forslag til retter,” forklarer Christian Erfurt.
For Be My Eyes betyder det, at dem der var nervøse for at ringe og forstyre et andet menneske nu kan få hjælp helt bekymringsfrit til selv de mindste spørgsmål af den kunstige intelligens. Brugere som brugte Be My Eyes kvartalsvist bruger nu Be My AI ti gange om dagen.
“Det åbnet et helt nyt kapital for os. Der har tidligeret været konkurrenter, der har prøvet at udkonkurrere os med AI, men løsningerne har aldrig været gode nok. Det her er godt nok, og det er jo en gamechanger for os,” siger han og tilføjer:
“Den eksponentielle, teknologiske udvikling, vi føler, vi har været en del af det seneste årtier, er ikke eksponentiel i forhold til, hvad vi kommer til at se nu.”

Kun toppen af isbjerget
Da Be My Eyes startede var de firstmovers på at gøre stor impact kommercielt bæredygtigt. Men siden har markedet ændret sig markant.
”Vi kunne jo ikke møde en impact-investor i 2015, uden at det virkede som velgørenhed. Men idag har alle de bedste fonde indarbejdet værdidreven investering i deres kerne, og det er en jo en vidunderlig systemtisk ændring,” siger Christian Erfurt.
Selvom impact, CSR og ESG er blevet faste buzzwords i erhvervslivets arsenal, mener han dog stadig kun, vi har set toppen af isbjerget. Be My Eyes ser det indefra: Med det lange, seje træk har startuppet skabt et unikt fundament, der hjælper 500.000 brugere og nu kan omsættes til en sund forretning. Samtidig har AI potentialet til at sætte turbo på udbredelse og dermed skabe endnu mere impact og endnu mere omsætning. Startuppet kan med andre ord stå overfor den perfekte storm.
”Blinde og svagtseende er jo en kvart milliard mennesker på verdensplan. Vi repræsenterer et community, som er mega loyale og taknemmelige, når noget virker, og de bliver hørt. For de er i meget, meget lang tid bare blevet ignoreret,” siger Christian Erfurt og tilføjer:
”Det er så banalt at sige, men jeg tror slet ikke vi har set effekten af at kombinere purpose and profit. Hvis vi kan skabe et community, der bliver en movement mod det bedre, så muliggør det jo, at vi kan løse de store udfordringer, fordi det spreder sig som ringe i vandet,” siger han.