You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ecosystem hero: “Vi skal rykke sammen i bussen og skabe endnu bedre platforme at samarbejde på”

FOTO: Jacob Mogensen, Director of acceleration & Investor relations hos INCUBA.

Med mere end 15 års erfaring inden for innovation og iværksætteri, senest i Food & Bio Cluster Denmark, er det ikke et helt nyt ansigt der tiltrådte INCUBA i januar. Vi har sat Jacob Mogensen i stævne for at tage pulsen på økosystemet.

Med mere end 15 års erfaring inden for innovation og iværksætteri, senest i Food & Bio Cluster Denmark, er det ikke et helt nyt ansigt der tiltrådte INCUBA i januar. Vi har sat Jacob Mogensen i stævne for at tage pulsen på økosystemet.

Aarhus kommer tit til at stå i skyggen af København, men byen kan en helt masse i sin egen ret. Særlig når det gælder iværksætteri. Derfor snakker vi med en række af Aarhus’ helte i økosystemet for at blive klogere på, hvad der gør Smilets By til noget særligt for iværksættere – og hvordan de næste skridt ser ud.

Jacob Mogensen har mere end 15 års erfaring inden for innovation og iværksætteri. Han har spillet en betydelig rolle i udviklingen af Agro Business Park, og har siden 2020 bidraget aktivt til den nationale klynge, Food and Bio Cluster Denmark. 

Her har han blandt andet været med til at fremme den nationale dagsorden, coachet adskillige startups samt faciliteret investeringer fra både offentlige og private kilder. 

INCUBA, et af de førende innovations- og iværksættermiljøer i Aarhus, annoncerede Jacob Mogensen som deres nye Director of Acceleration & Investor Relations i januar 2024. Her skal han trække på sin lange erfaring, når han sætter skub i den videnstunge og skalérbare innovation i økosystemet.

Hvad fungerer særlig godt i det aarhusianske økosystem?

Det er relevant at tage byens størrelse i betragtning, for jeg mener at det skal ses både som en styrke og en svaghed. Uanset hvordan man vender og drejer det, så handler de discipliner vi beskæftiger os med i sidste ende om mennesker og relationer, så derfor mener jeg klart at det kan vendes til en fordel. Noget af det, der fungerer godt, er netop de personlige relationer mellem flere af aktørerne. Og det er særlig byens størrelse, der tillader at vi har mulighed for at lære hinanden godt at kende. Der er selvfølgelig altid en større eller mindre grad af konkurrence, det kan man ikke komme udenom, men jeg oplever, at der stadig er opmærksomhed på hinanden, og at man “tager hinanden med”. 

Man er god til at holde kommunikationen, og hjælpe hinanden. For når det kommer til stykket, så er vi ikke så protektionistiske, og det kan være en fordel, når vi stadig forsøger at blive bedre til at danne en fælles agenda for økosystemet. Der findes rigtig mange gode initiativer i Aarhus; The Kitchen og Startup Aarhus er gode eksempler. Derudover så mærker vi virkelig også, at det er et fokusområde fra kommunen.   

Læs også: INCUBA styrker iværksættermiljøet i Aarhus med ny profil – TechSavvy

Så er det jo også værd at nævne den stigende nationale og internationale opmærksomhed på Aarhus, som hjemsted for ambitiøse startups. Det er en klar blåstempling af alt det, som vi gør godt.

Hvad er den største udfordring i det aarhusianske økosystem?

Startup Aarhus og The Kitchen har ikke engang eksisteret i 10 år, og kigger man på innovationsklyngerne, så viser det jo at satsningen fra et nationalt plan også er relativt ny. Derfor er den største udfordring kritisk masse, altså flere cases.

Det er vigtigt, at vi holder øjnene på bolden. Vi har mange initiativer der er spredt ud på mange forskellige hænder og enheder. Det kan være med til, at vi til tider spænder ben for os selv, når byen ikke er større. Det kræver meget koordinering, hvis vi ikke alle skal sidde og kæmpe om de samme cases. I stedet skal vi forsøge at udnytte økosystemets fulde potentiale. Vi er stadig relativt nye som en samlet enhed, og det kræver at vi bliver endnu bedre til at tale sammen og løbende lærer mere at kende til hinanden.

Hvad kan vi lære af andre steder som du gerne så mere af i Aarhus?

Fra et nationalt perspektiv er det danske økosystem ret unikt. Der er rigtig mange muligheder for at få hjælp i starten.

Sverige og Norge er klare eksempler på, at et veletableret økosystem kan fungere med mere klar definerede roller, hvor vi i Danmark ofte overlapper hinanden. Det er jo selvfølgelig ikke en sort/hvid øvelse, og i bund og grund synes jeg at det er godt med de mange indgange til økosystemet vi har i Danmark. For det handler i sidste ende om, at lære folk at kende så man kan komme i gang.

Derfor skal vi lære at drage bedre nytte af de initiativer, som allerede findes lokalt, nationalt og internationalt. Bygge bro til det eksisterende erhvervsliv og få dem inddraget noget mere. Det er til gavn for alle parter.

Hvad skal vi gøre for at få et bedre økosystem?

I Aarhus har vi rigtig mange kontorfællesskaber, og i stedet for, at vi bare får flere og flere, så bør vi måske kigge på, hvad vi mangler for at kunne bygge ovenpå. Hvis nogen i forvejen laver noget, og samtidig gør det godt, skal vi bygge videre på deres erfaring. Man behøver jo ikke opfinde den dybe tallerken hver gang. For at gøre økosystemet bedre skal vi have fokus på, også at bygge horisontalt og ikke kun vertikalt.

Eksempelvis higer vi her i INCUBA efter videnstunge skalerbare virksomheder, men jeg mener ikke, at det er nødvendigt at smadre markedet med ny teknologi, hver gang man starter en ny virksomhed. Man kan sagtens få succes ved at bygge bro mellem økosystemet og det etablerede marked. 

Vi skal hæve barren, for hvis ikke vi tør tænke stort, så bliver det næppe stort. Det er ikke nødvendigvis den klogeste i klassen, der bliver den succesfulde iværksætter, nogle gange handler det mere om evnen til at eksekvere rigtigt på en idé.

Hvad er det næste skridt herfra?

I det store hele, så mener jeg at Aarhus er blevet ramt af en ny selvforståelse. Der er kommet en større tro på sig selv, vi har erkendt, at vi ikke behøver at stå i skyggen af København. Der sker rigtig mange ting i erhvervslivet, og der er kommet et øget fokus på iværksættere. Det er overordnet set en god ting, men med det følger, at vi bliver bedre til at turde vælge ting fra. Vi skal gøre brug af det, vi er gode til, for når vi ikke er større, bliver vi nødt til at rykke sammen i bussen og skabe endnu bedre platforme at samarbejde på. 

Så vi skal have nogle klare satsninger, og definere om der er noget som vi bedre til end andet. Der er sket en fantastisk udvikling i Aarhus, og den rejse skal egentlig bare fortsætte.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY