Selvom pandemien gjorde mange gode ting for fleksibilitet og remote-arbejde, efterlod den også et tomrum.
For pludselig opstod de spontane møder ved kaffemaskinen og sludderen over frokostbordet, man får på et fysisk kontor, ikke naturligt længere. Sociale små afbræk, der har vist sig at være afgørende for medarbejdernes arbejdsglæde og tilhørsforhold til arbejdspladsen.
Gallups seneste globale rapport viser, at blot 23 % af alle medarbejdere er engageret i deres arbejdsplads. Gallup anslår, at lavt medarbejderengagement koster den globale økonomi 8,8 billioner dollars, hvilket svarer til 9% af det globale BNP.
Netop derfor har folkene bag det danske startup Pleaz i 2021 udviklet verdens første onlineværktøj, der automatisk faciliterer teamaktiviteter. Pleaz kan for eksempel integreres i Microsoft Teams, som de fleste virksomheder bruger i deres hverdag.
Dermed bliver medarbejderne automatisk mindet om, hvornår det er tid til en Pleazer. De korte video-guidede øvelser er varierede og udviklet til at give fornyet energi, genvinde fokus og skabe fællesskab blandt deltagerne.
”Mange ledere har fået øjnene op for, hvor meget det betyder at have folk fysisk tæt på. Både som team, men også ift. medarbejdertrivsel. I takt med, at hybrid- og remotearbejde er blevet udbredt, er sygefraværet og stressmeldinger steget. Mange steder opdager man, at det kollegiale fællesskab ikke er det samme længere. Og det kan være rigtig svært at have føling med, hvordan folk har det,” forklarer Pernille Snitkjær, Chief Content Officer i Pleaz.
Det er netop en af grundene til, at Nestlé har udrullet Pleaz globalt til deres over 250.000 medarbejdere.
“Pleaz bidrager til vores sundheds- og trivselsstrategi og hjælper med at fjerne det stigma, der er forbundet med at tage en pause i løbet af en arbejdsdag.” udtaler Luiza Franca de Moraes, som er Corporate Health Manager i Nestlé.
Platformen fungerer ved, at en medarbejder – teamlederen typisk – arrangerer et tidspunkt på dagen, hvor alle mødes virtuelt og laver en teamaktivitet sammen. Derfra logger de ansatte blot ind digitalt og beslutter i fællesskab, om dagens Pleazer skal byde på strækøvelser, åndedrætsøvelser, en virtuel løbetur i skoven eller noget helt andet.
Tanken bag er at erstatte nogle af de sociale interaktioner, man normalt tager for givet på et fysisk kontor og give virksomheder og teamledere nogle værktøjer, som medarbejderne kan samles om. Uagtet om de arbejder fysisk på kontoret, remote eller lidt af hvert.
”De her spontane møder, som mange arbejdspladser mister, når folk arbejder hybrid, har en større effekt på trivsel, stress og sygdomsfravær, end mange virksomheder går og tror,” fortæller Pernille Snitkjær.
Pleaz.io
- Pleaz er en platform, der samler medarbejdere – uanset hvor de befinder sig.
- Med små fælles videoøvelser forbinder platformen hybride arbejdspladser, hvilket fører til højere produktivitet, engagement og trivsel.
- Øvelserne spænder fra fælles udstrækning af ømme kontormuskler over mindfulness til teambuilding-øvelser og udfordrende koordinationsøvelser.
- Pleaz har mere end 60 virksomhedskunder med teamaktiveringer i mere end 80 lande.
- På verdensplan har Pleaz-brugere engageret sig i Pleazere over 300.000 gange sammen med deres kolleger.
- Nestlé var den første og er fortsat den største kunde på Pleaz’ platform.
- Læs mere på get.pleaz.io
Vigtigere end mange tror
I samarbejde med Pleaz undersøgte forskere ved Københavns Universitet i 2021, hvilken effekt sunde pauser har på medarbejdere og arbejdspladsen.
Resultaterne var markante – selv for folkene bag Pleaz. Undersøgelsen viste nemlig, at de deltagere, der lavede Pleaz’ øvelser en gang om dagen følte sig 17 procent mindre stressede end den gruppe, der ikke lavede nogle teamaktiviteter. Den samme gruppe følte sig desuden 18 procent mere forbundet med resten af teamet.
”Bare det at mødes fem minutter om noget, der ikke er arbejde, fik folk til at føle sig tættere knyttet, de oplevede højere jobtilfredshed og det havde en positiv effekt på stressfølelse. Bare fem minutter om dagen! For os var det et helt vildt resultat,” siger Pernille Snitkjær.
Det fandt KU-forskerne ud af
- I løbet af fire måneder fandt man en direkte kausal sammenhæng mellem det at lave en Pleazer sammen og reduktion i stress. Sammenhængen var 1 procent fald i stress pr. gennemført teamaktivitet om ugen. Ved at lave én Pleazer hver dag, svarer det til 5 procent mindre stress.
- Næsten en tredjedel (29,5 procent) af de medarbejdere, der tog fire eller flere Pleazere om ugen, oplevede, at de aldrig følte sig stressede eller nervøse på arbejdet – sammenlignet med knap 10 procent (9,5 %), der ikke tog sunde pauser regelmæssigt.
- Under pandemien oplevede deltagere, der ikke holdt nogen sunde pauser, et fald i deres generelle velbefindende på 9,5 procent.
- Næsten tre ud af fire procent af medarbejdere (74 procent), der deltog i mindst fire Pleazere om ugen i løbet af fire måneder, oplevede, at deres arbejde altid eller meget af tiden var sjovt, interessant og tilfredsstillende – sammenlignet med kun 40 procent af dem, der ikke holdt sunde pauser regelmæssigt.
Indhold fra ledende eksperter
De uformelle møder mellem folk har vist sig at være vigtige i en virksomhed. Ved at skabe noget af det i et digitalt rum, som ville ske spontant, styrker Pleaz arbejdspladsens sociale bånd.
Netop derfor har ledende eksperter inden for træning, vejrtrækning og generel sundhed indgået samarbejde med Pleaz. Én af eksperterne er den tidligere professionelle håndboldspiller, Rikke Hørlykke, indgået et samarbejde med Pleaz. Hun er nu selvstændig personlig træner og coach og har succes med at motivere mennesker. Under Corona-nedlukningen kunne hun ses på DRTV, hvor hun producerede 70 morgentræningsprogrammer med forskellige kendte ansigter. I dag har hun blandt andet succes med appen Træn Til Livet.
”Det moderne samfund er indrettet på en uhensigtsmæssig måde, der gør os syge, hvis ikke vi hver især tager ansvar og gør noget aktivt for at forblive sund. Virksomhederne har i den grad et ansvar! Og hvor man før indvilgede i at sponsere rygestop, skal der mere til at holde sine medarbejdere skarpe,” uddyber Rikke Hørlykke.
Det er ikke et tilfælde, at Pleaz generelt tilknytter både forskere og eksperter. For hvis ambitionen om bedre medarbejdertrivsel og mental sundhed skal indfries, kræver det, at flere i erhvervslivet får øjnene op for emnet.
”Det her handler også om en adfærdsændring hos virksomheder, ledere og medarbejdere. At mange faktisk får det bedre af at holde pauser sammen med sine kollegaer. Og at parametre som mental trivsel, sammenhold og psykologisk tryghed er afgørende for den enkeltes præstation,” fortæller Pernille Snitkjær og fortsætter:
”For det kan godt være rigtig svært som teamleder at have føling med i en hybrid verden. Der kan vores løsning være med til at åbne op for nogle vigtigere snakke og en bedre kommunikation.”