scion dtu, 3D-print, jacob tryde, fremtiden

Ekspert i 3D-print: “Vi kan printe alt fra huse til chokolade”

Ekspert i 3D-print: “Vi kan printe alt fra huse til chokolade”

Ekspert i 3D-print, Jacob Tryde, har holdt foredrag om netop 3D-print i forskerparken Scion DTU. Han ved noget om mulighederne og fremtidsudsigterne for teknologien, som kan printe alt fra plastik til pasta.

“Lego leger ikke mere med 3d-print, det er en del af deres produktion. De har fundet ud af, at de kan gå fra at bruge 23 sekunder på at producere én klods og ned til bare  til seks sekunder, ved at 3D-printe. Det er jo en kæmpe tidsbesparelse.”

Det var et af eksemplerne, Jacob Tryde kom med på et arrangement om 3D-print i forskerparken Scion DTU. Han er ekspert i netop 3D-print, og arrangementet handlede om, hvor 3D-print som teknologi står lige nu, og hvorfor virksomheder bør have fokus på teknologien.

“Du kan printe i næsten alt. Metal, gummi, beton, plastik, sukker, chokolade og sågar pasta. Og så er der jo også celler, som forskere har brugt til at printe menneskeører,” fortalte han.

Læs mere fra Scion DTU: Elektronik-ekspert: Sådan kommer du videre, når du har lavet en prototype

“Det koster ti gange mere at printe selv, men…”

 

3D-print som teknologi har lige nu både fordele og ulemper i forhold til traditionel produktion, ifølge Jacob Tryde. Som eksempel brugte han lampespots. De skal af med varmen, og derfor kan man enten vælge at købe et billigt kølelegeme på internettet – det kan koster nogle dollars – eller også kan man designe og 3D-printe et helt nyt system selv. Det arbejder hans eget firma med.

“Det koster måske ti gange mere at 3D-printe det selv. Forskellen er dog, at konventionelle produkter er lavet af mange komponenter og i reference eksemplet samlet med 19 skruer. Den skal samles i Kina, den skal fragtes, og der er en masse små komponenter, som kan gå i stykker undervejs. Vores løsning kan vi printe her i to dele der sammen med LED-modul klikkes sammen i én simpel handling. Men producenterne af de billige lamper har ikke noget at frygte de næste ti år. Der er det stadig for kostbart at 3D-printe, men snart bliver det billigere selv at printe produkter,” sagde han.

Læs mere fra Scion DTU: På markedet i Kina: Disse fejl begår firmaer, når de vil til dragens land

Økonomien mod teknologien

Når det kommer til, hvornår 3D-print bliver normen, fortalte Jacob Tryde, at det først vil ske, når det overhovedet ikke kan betale sig, ikke at printe.

“Det minder om glødepærer, som har været forældet i årtier, men det var først da nogen sagde, at den var 95 procent spild af energi, at der blev gjort noget ved det. Den har været en cash cow for virksomheder, og den går i stykker efter et stykke tid, så man blev ved med at tjene penge. Det er økonomi mod teknologi, og sådan er det også med 3D-print.”

Ifølge ham er vi dog godt på vej mod den 3D-printede fremtid. Bilproducenter er allerede i gang med at teste, hvad det gør ved deres omkostninger at printe deres komponenter i stedet for at støbe dem én ad gangen.

“De kigger på at konsolidere flere komponenter, så de ikke skal bruge så mange. De sparer på vægt, ressourcer og hele processen går hurtigere.”

Et andet eksempel er GE Additive, som efter sigende i al hemmelighed har 3D-printet en helikopter-motor, og på den måde udskiftet 900 dele med 16.

Transportbranchen bliver ikke ramt

Hvis vi alle kan sidde i sofaen og 3D-printe vores dørhåndtag og kaffekopper, så har mange – især i transportbranchen – frygtet, at eksport-firmaer ikke har en lys fremtid. Ifølge Jacob Tryde har de dog ikke meget at frygte.

“Jeg behøver ikke et lager mere, for mit produkt er en 3D-print-fil på en cloudserver, og jeg skal ikke eksportere ting, men bare sende en mail med filen på – og så printer folk det selv. Men transportbranchen overlever nok, for folk skal jo stadig have fragtet selve materialerne ud, som skal bruges til print og den globale mellemklasse vokser. Det skal måske tænke i nye forretningsbaner, men de overlever nok.”

Og vi andre uden for transportbranchen kan se frem til, at 3D-print kommer til at lave alt fra menneskeproteser til huse. Et eksempel på det sidste kan ses i videoen under, hvor en russisk robotarm “printer” et hus på 24 timer.

Hovedkonklusionen på oplægget om 3D-print var altså, at vi lige så godt kan vænne os til, at fremtiden er printet.

“Dubai har planer om, at 25 procent af alle bygninger skal være 3D-printet i 2030, så flere og flere arbejder seriøst med teknologien,” sagde Jacob Tryde.

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste