You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ekspertpanel: Potentiale og barrierer for universitets spinouts

@sebastian

This post is also available in: English

Simon Glerup

Medstifter af Draupnir Bio, Teitur Trophics og Muna Therapeutics, lektor ved Aarhus Universitet & medlem af en komite under Novo Nordisk Fonden.


Hvor stort er potentialet for at omdanne forskning fra universiteter til spinouts?

Potentialet for samfundsmæssig indflydelse er ubegrænset. Som et eksempel er Novo Nordisk nu en af de vigtigste søjler i den danske økonomi og den mest værdifulde virksomhed i Europa. Ekspertise fra Københavns Universitet har spillet en vigtig rolle i den tidlige udvikling af virksomhedens nøgleprodukter (insulin og GLP-1-analoger).

Hvad er de største barrierer for at øge antallet af succesfulde universitetsspinouts?

Entreprenørskab på universiteterne tolereres og støttes nogle gange. Men det belønnes sjældent. Universitetsledelsen er nødt til at finde en måde at evaluere samfundsmæssig indflydelse, såsom iværksætteri, på samme måde som bibliometrisk indflydelse (f.eks. citationer), når de ønsker at forfremme fakultetsmedlemmer.

Jeg beundrer den visionære tankegang hos Novo Nordisk Fonden, som er en frontløber med programmerne Pioneer Innovator og Distinguished Innovator, der er målrettet innovative akademikere. Meget få universitetsprofessorer bliver iværksættere, men når de først har fundet ud af modellen, fortsætter de ofte og skaber flere virksomheder i løbet af deres karriere. Disse personer deler deres netværk, inspirerer og vejleder kolleger, hvilket fører til skabelsen af flere og potentielt stærkere spinouts. Derfor bør universiteterne overveje, hvordan de kan fange og fastholde akademiske serieiværksættere.


Nicolaj Høyer Nielsen

Ekstern lektor i entreprenørskab på CBS, medstifter af Penneo og Sepior & early stage investor i Deep Tech og andre startups.


Hvor stort er potentialet for at omdanne forskning fra universiteter til spinouts?

Det er svært at sætte tal på, men jeg tror, det er meget større end det, vi har realiseret lige nu.

Jeg har været med på flere spin-out-rejser, og jeg har investeret i to, hvoraf den ene blev solgt sidste år, og den anden udvikler sig rigtig godt. På specifikke områder er vi meget stærke i Danmark – for eksempel inden for bioteknologi, men også inden for tekniske områder som fotonik på DTU.

Hvad er de største barrierer for at øge antallet af succesfulde universitetsspinouts?

Den største barriere er dybest set mennesker. Man kan ikke lave en spinout, uden at forskerne ser sig selv i spejlet og siger: Jeg vil skifte karriere. Og det er sindssygt svært.

Jeg har talt med potentielle spin-outs, og grunden til, at de ikke er spin-outs i dag, er, at ingen af de fem forskere på området ønskede at forlade den akademiske vej. For 25-30 år siden var iværksætteri ikke en “lovlig” vej at gå – det var den mørke side. For yngre forskere er det faktisk blevet en mulighed.

Vi kan tale om, at universiteterne skal blive bedre til alt muligt, men hvis jeg kunne fikse bare én ting, ville det være, at dobbelt så mange forskere skulle have drømmen om at blive iværksættere.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY