You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ekspert til startups: Verdensmålene kan fremtidssikre forretningen

@Redaktionen

Flere bør basere forretningen ud fra de globale udfordringer, de løser, mener bæredygtighedsekspert Nette Kirkegaard, der hjælper startups og virksomheder med at se deres teknologi i større sammenhænge.

Flere bør basere forretningen ud fra de globale udfordringer, de løser, mener bæredygtighedsekspert Nette Kirkegaard, der hjælper startups og virksomheder med at se deres teknologi i større sammenhænge.

Krig. Klima. Kriser.

Verdenssituationen gynger faretruende i disse år, og vil man slippe uskadt gennem de usikre farvande, handler det som virksomhed om at være med til at løse de globale udfordringer.

Det er budskabet fra Nette Kirkegaard, der gennem mange år som selvstændig bæredygtighedskonsulent har vejledt startups og større virksomheder i netop at omstille deres forretningsmodeller og mission til en bæredygtig fremtid.

”Virksomheder er en stor del af problemerne i verden. Men de sidder jo også med nøglerne til løsningerne,” indleder hun.

Senest har Nette Kirkegaard været tilknyttet Innovation Centre Denmarks SDG Landing Pad-projekt som konsulent. Gennem projektet matcher innovationscentrene i Shanghai, Boston og Tel Aviv internationale partnere med danske virksomheders løsninger, der knytter sig til FN’s Verdensmål.

Nette har i forløbet hjulpet de lovende danske startups med at finde nye markeder, gentænke anvendelsesområderne og redefinere deres virksomhedsmissioner. En øvelse, der har styrket mange af de udvalgte startups, fortæller hun.

”Det er en mental omstilling, det at kontekstualisere sin teknologi. Mange stifteres svaghed er egentlig også deres styrke; at deres faglighed er så tæt koblet med deres produkt. Men det lykkedes os at udvikle en forretningsmodel, funderet i, hvad startuppet var sat i verden for at løse.”

Nette Kirkegaard har gennem mange år som selvstændig bæredygtighedskonsulent vejledt startups og større virksomheder i netop at omstille sig efter FNs Verdensmål

SDG Landing Pad

  • SDG Landing Pad er et samarbejde mellem Innovation Centre Denmark (ICDK), Udenrigsministeriet, Uddannelses- og forskningsministeriet, Industriens Fond, Rethink og de nationale erhvervsklynger DigitalLead, CLEAN og Life Science Cluster Denmark
  • Formålet med SDG Landing Pad-projektet er – med afsæt i dansk innovation og bæredygtighed – at matche danske virksomheder med internationale samarbejder med henblik på at udvikle løsninger for at imødekomme en global efterspørgsel inden for FN’s Verdensmål
  • Gennem projektet har udvalgte virksomheder fået adgang til et skræddersyet internationaliseringsforløb med ressourcer og sparring på forretningsmodel, produktudvikling og kommercialisering, samt et længere ophold i det pågældende land for at understøtte potentielle internationale innovationsforløbProjektet er fokuseret omkring innovationscentrene i hhv. Boston, Tel Aviv og Shanghai.
  • Samarbejdet mellem erhvervsklyngerne og innovationscentrene har resulteret i 10 internationaliseringsforløb for danske virksomheder, hvor de er blevet matchet med internationale corporates, universiteter og/eller accelerationsprogrammer

En fordel at omstille sig tidligt

Tiltaget udsprang fra Industriens fond og Udenrigsministeriets ønske om at klæde de danske startups på til at finde et strategisk ståsted, der var gearet til internationalisering.

Heldigvis tog det ikke lang tid for de udvalgte startup at begynde at tænke deres forretningsmodel i en global kontekst, forklarer Nette Kirkegaard.

”Da de først havde overgivet sig til det bæredygtige blik på deres teknologi, var de meget villige til at opgive deres standpunkt og videreudvikle deres eget strategiske fundament. Det gjorde, at jeg faktisk blev lukket langt ind i maskinrummet hos de her startups. På den måde kunne jeg rådgive om at bygge en forretning, ikke bare et produkt.”

På den måde blev Verdensmålene allerede tænkt strategisk ind fra den spæde opstartsfase. Og det kommer til at hjælpe de danske startups på sigt, forudsiger Nette Kirkegaard.

”For mange traditionelle virksomheder er produktet målet i sig selv. Men i en bæredygtig forretningsudvikling er det i højere grad et middel til at løse et samfundsproblem. På den måde ser virksomheder sig selv i et globalt perspektiv og vurderer hele tiden forskellen, deres teknologi gør ude i verden. Den omstilling er sværere at foretage sig, hvis den ikke har været udgangspunktet.”

Nye krav til virksomheder og investorer

Selvom det at ville løse verdens største udfordringer kan lyde højtflyvende, er det faktisk ganske konkret.

For lige rundt om hjørnet venter en fortsat voksende dokumentationsbyrde for virksomhederne, der ikke længere kan slippe afsted med blot at fremstå bæredygtige. I fremtiden skal de påvise det.

Det kan blive et problem for dem, der ikke har det som kernen i deres forretningsmodel.

”Man kan ikke længere bare skrive om alt det gode, man gør. Man er forpligtet til detaljeret og omfattende at dokumentere sit sociale og miljømæssige aftryk. Og det har en stor effekt på investorernes blik på virksomhedscasene og på den måde, de risikovurderer på,” forklarer Nette Kirkegaard.

Konkret er der betydelige risici forbundet med at fortsætte med ’business as usual.’ For de traditionelle forsyningskæder og forretningsmetoder er truet. Og i fremtiden vil geopolitik, naturlige ressourcer, adgangen til vand, forurening, naturkatastrofer og andre faktorer gøre det usikkert at drive forretning.

Omvendt er der både kapital til rådighed og politisk medvind for de virksomheder, der tænker bæredygtigt fra start af, forklarer Nette Kirkegård.

”Hele verden er jo i gang med at finde ud af, hvad vi skal leve af, hvis vi ikke længere skal drive strandhugst på klodens ressourcer. Den udvikling skal flere startups blive en del af, hvis de vil fremtidssikre deres forretning.”

UGENS STARTUP: