Ekspertpanel: Er det startupsene og teknologien, der skal redde os?

Ekspertpanel: Er det startupsene og teknologien, der skal redde os?

@Redaktionen
Tiden går, buen spændes og lige om lidt er det for sent. Men hvor meget af den grønne omstilling kan vi forvente, at innovative startups og deres tech-løsninger står for? Vi har spurgt eksperterne.

Per Mikael Jensen, Head of External Affairs and Communications, Seaborg Technologies

Per Mikael Jensen, Head of External Affairs and Communications, Seaborg Technologies

Hvilken rolle spiller teknologi og startups i den grønne omstilling?

Ny teknologi er allerede helt afgørende. For få år siden troede man ikke på, at flydende vindmøller forankret i havbunden, gav mening. Nu er de på vej.

Indenfor kernekraft sker der kolossalt meget globalt, men alt for lidt i Europa. Vores små, modulære reaktorer har nogle af de kvaliteter, som verden i den grad har brug for: 100 porcent ren, skalerbar, stabil og sikker energi. Ikke kun til strøm og varme, men også til at producere de enorme mængder energi, der skal til for at skabe grønne brændstoffer til skibe, fly, biler, industri m.v.

Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?

Vores approach er at fokusere al vores energi på det unikke – den ny reaktortype. Alt andet lader vi andre om: Samsung bygger de pramme, reaktorerne skal installeres på, Siemens leverer turbinerne osv. De små og nye selskaber skal fokusere 200 procent på den innovation, de bringer – og så samarbejde med resten af verden om alt andet.


Mia Grosen, CEO og stifter, Canute

Hvilken rolle spiller teknologi-startups i den grønne omstilling?

Mia Grosen, CEO og stifter, Canute

Risikovillighed er nøglen, når det kommer til innovation. Startups tester som udgangspunkt flere ting hurtigt for at finde én, der virker, mens det offentlige og corporates bruger lang tid på at analysere sig frem til én løsning, før de tester. Derfor går udviklingen meget hurtigere i startups, og ofte er de også villige til at teste mere radikale løsninger – og ofte er det på de radikalt nytænkende løsninger, man skal finde de største fremskridt.

Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?

Som samfund investerer vi ofte i skabelsen af nye ideer og nye initiativer. Efter min mening bør vi investerer mere i at skalere løsninger, der allerede har bevist, at de virker. Dem er der masser af, men der er ikke meget hjælp at hente til at tage sin virksomhed fra scaleup til næste niveau. Hvis vi vil sikre, at grønne løsninger fra Danmark skal få global impact på kort sigt, skal vi identificere dem, som allerede er godt i gang, og som har globalt potentiale – og så skal vi arbejde sammen om at skubbe dem frem. De få støtteinitiativer der findes, som er rettet mod scaleups – offentlige som private – er nødt til at samarbejde mere på tværs, og så skal det prioriteres fra politisk side at investere i grønne scaleups.


Jacob Madsen, Managing Partner, Kring

Hvilken rolle spiller teknologi-startups i den grønne omstilling og hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden? 

Jacob Madsen, Managing Partner, Kring

Vi ser tech-startups som en afgørende byggesten på vejen mod en ny bæredygtig virkelighed. Men for at nå dette mål skal vi alle – virksomheder, ledere og samfund – mestre tre store puslespilsbrikker og sætte dem hensigtsmæssigt sammen: 1) teknologisk innovation, 2) målrettet brug og 3) løbende markedsvalidering.

Den første brik er teknologisk innovation. Med nye banebrydende teknologier, der udvikles lynhurtigt, er dette vores stærke side i Norden. Derimod skal vi se nærmere på de to andre. Ved at bruge kreativ tænkning og tage hjertet med ind i idégenerering, kan vi forløse bæredygtighedspotentialet i vores teknologiske fremskridt ved hjælp af målrettet brug af teknologi. Når vi vurderer forretningsidéer, skal effekten være lige så vigtig som profitten.

Uden den tredje og sidste puslespilsbrik, løbende markedsvalidering, vil en nystartet teknologivirksomhed ikke have megen effekt – fordi den ikke vil kunne skaleres. I dag er der stadig mange nystartede virksomheder, der ikke formår at validere deres idéer på markedet ved hjælp af reelle eksperimenter. Med kundernes adfærd, der ændrer sig dramatisk på grund af markedets volatilitet, er løbende markedstest kun blevet vigtigere. Det, der var sandt tidligere, gælder måske ikke længere i dag. Kun ved at kombinere alle tre puslespilsbrikker kan tech-startups fuldt ud frigøre deres potentiale til at skabe en bedre fremtid.


Jes Broeng, Rådsmedlem i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og leder af DTU Entrepreneurship

Hvilken rolle spiller teknologi og startups i den grønne omstilling?

Jes Broeng, Rådsmedlem i Danmarks Forsknings- og Innovationspolitiske Råd og leder af DTU Entrepreneurship

Hvis vi forestiller os, at den grønne omstilling er et fartøj, så er teknologi og startups turboknappen. På universiteterne forskes i udvidelse af grænserne for hvad vi ved og hvad vi kan. Her leveres et blueprint for vores fartøj. De store virksomheder er motoren og skroget, der leverer styrefart, så vi kan bevæge os. Ingen grøn omstilling uden store virksomheder, men det er startups og teknologi, der giver mulighed for at accelerere hastigheden, finde genveje, sikre os imod huller i skroget og andre ulykker.

Hvordan skalerer vi de nye løsninger ud i verden?

Det vigtigste er, at den danske iværksætterscene er internationalt attraktiv. Den sikreste vej til at levere internationalt skalerbare løsninger er, at have internationale øjne og tanker med fra start. Hvis vi vil have vores løsninger ud i verden, skal vi åbne vores miljøer for internationale talenter, investorer og virksomheder.

FREE E-PAPER:
Get "Tech for the Planet 2022"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.