Ekspertpanel: Hvordan har den danske startupscene det i dag?

Ekspertpanel: Hvordan har den danske startupscene det i dag?

Vi har bedt fire eksperter tage temperaturen på vores kolde land i Norden.

Rolf Kjærgaard, CEO i Vækstfonden

Hvad er det danske startup-økosystems største styrke(r) i dag?

Rolf Kjærgaard, direktør i Vækstfonden.

Økosystemet har gennemgået en rivende udvikling, hvor der i dag er et meget mere sammenhængende økosystem af investorer helt fra de tidlige faser og frem til exit. Specielt bemærkelsesværdigt er det, hvor forbundet det danske økosystem er blevet med omverdenen. Danmark og vores virksomheder er virkelig kommet på landkortet, hvilket også understreges ved, at rekord mange internationale investorer foretog investeringer i danske virksomheder i 2021 (Kilde: Vækstfondens Startup til Scaleup Rapport 2022). Det bevidner, at danske startups besidder en høj kvalitet.

Hvad skal vi gøre for, at det når det næste niveau?

Vi skal blive ved med at bygge på den stærke platform, vi har i dag. Vi skal både fokusere på dybden og bredden i økosystemet. Med dybden mener jeg, at vi fortsat skal have fokus på de vertikaler, der er modne og velfungerende som fx biotech, fintech og enterprise software. Samtidig skal vi også omfavne nye områder, der dukker op, og som har meget fremdrift i disse år som fx bæredygtige fødevarer, energi og digital sundhed. Den vej igennem kan vi styrke økosystemet i bredden. Samtidig kan vi også se, at det er vitalt at få skabt nogle fyrtårne som fremtidige generationer af iværksættere kan spejle sig i. Succes avler som bekendt succes. At få skabt disse ringe i vandet vil bestemt bidrage til at tage det danske økosystem til næste niveau.

Jakob Neua Nørgaard, serieiværksætter og CEO i Estaldo

Hvad er det danske startup-økosystems største styrke(r) i dag?

Jakob Neua Nørgaard, serieiværksætter og CEO i Estaldo

Jeg synes, vi er gode til at stå sammen og skabe samarbejde på tværs. Desuden er der skabt en del fornuftige organisationer og konferencer som eksempelvis Tech-BBQ, CPH Fintech, Proptech Danmark og lignende. Det danske startup-økosystems største styrke er i mine øjne evnen til at organisere sig.

Hvad skal vi gøre, for at det når det næste niveau?

Generelt set er jeg negativ i forhold til en del af den offentlige facilitering af økosystemet i Danmark. Jeg mener simpelthen, at der er sat for mange organisationer i verden, som laver pseudoarbejde.

Jeg har læst at vi bruger op mod 4,7 skattemilliarder på erhvervsfremme om året – og der er ingen tvivl om, at mange midler går til administration.
I min verden kunne vi lige så godt dele de 4.7 milliarder i 2350 puljer af 2 millioner. Derefter kunne vi smide pengene ind i et lotteri og lade et panel udvælge, hvilke startups der kvalificerer sig til lotteriet. Jeg tror det på sigt vil give et bedre resultat, og ved du hvad det fede er? Næste år kommer de 4.7 milliarder til lotteriet igen, så vi kunne hjælpe endnu flere startups.

Jeg er naturligvis godt klar over verden ikke hænger sådan sammen, men hvis vi skal nå til næste niveau, er vi nødt til at tænke os bedre om i forhold til de vilkår, som vi tilbyder startups og den måde, vi bruger de penge, vi forsøger at understøtte miljøet med.

Simon Schou, Chief Innovation Officer, Copenhagen Fintech

Hvad er det danske startup-økosystems største styrke(r) i dag?

Simon Schou, Chief Innovation Officer, Copenhagen Fintech

Jeg vil fremhæve den voksende talentmasse, der skyldes at volumen og bredden i dem der vil gå iværksættervejen er kraftigt stigende. Danmark har ikke historisk været blandt de førende globale startup-centre, men jeg oplever lige nu en helt enorm energi og lyst til at starte egen virksomhed, arbejde i en startup, eller investere i startups fra rigtig mange forskellige vinkler. Alle snakker jo pludselig ”løvens hule” og kender termer som valuation-sheets etc., og hvor ”drømmen” blandt unde studerende for 10-20 år siden måske var arbejde i Bruxelles eller i en stor virksomhed, er det nu det nu i den grad de succesrige iværksættere eller de succesrige investorer, der er rollemodellerne. Og det er absolut ikke kun under studerende. Vi oplever også et kraftigt voksende flow af talenter med vigtig erfaring fra store virksomheder, som er nu klar til at forlade højtbetalte stillinger for at ”bygge noget selv” – og gerne noget som skaber impact og gør en forskel.

Hvad skal vi gøre, for at det når det næste niveau?

Hos Copenhagen Fintech har vi haft relativt stor succes med at opbygge et meget specialiseret communitybaseret startupøkosystem med fokus på fintech-vertikalen. Vi har skabt et community, hvor det dels er nemt for at komme i dialog med andre specialiserede fintech-iværksættere – men hvor der også er let adgang til specialiserede fintechinvestorer, store finansielle firmaer og de fintech relevante grene af universitetsverdenen etc. Dette community er blevet relativt ”nemt” at finde og nemt at komme tilbage til efter en succesfuld exit eller andet – og det betyder at vi nu begynder at opleve det, som et egentligt ”økosystem” som udvikler og fornyer sig selv hele tiden. Jeg tror vi som land kunne komme langt ved at opbygge tilsvarende vertikale økosystemer inden for eksempelvis sundhedsområdet, uddannelsesområdet eller den offentlige sektor.

Jasmina Pless, Chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv

Hvad er det danske startup-økosystems største styrke(r) i dag?

Jasmina Pless, Chef for iværksætterpolitik, Dansk Erhverv

Danmark er et foregangsland, når det gælder nye idéer og nytænkning, hvad end det gælder den grønne omstilling eller nye digitale løsninger. Danske startups er med til at udfordre det eksisterende erhvervsliv og det er godt, for det holder hele det danske erhvervsliv relevant og konkurrencedygtigt. Danske startups skaber vækst, velstand og morgendagens arbejdspladser, men vi kan blive endnu bedre, hvis vores politikere var mere villige til at sikre god adgang til talent og bedre skattevilkår.

Hvad skal vi gøre, for at det når det næste niveau?

For at Danmark kan blive verdens bedste iværksætterland er det altafgørende, at de danske startups kan tiltrække de rigtige hoveder, der skal tage virksomheden fra startup til global vækstvirksomhed. Det er ofte ressourcekrævende for små startups at rekruttere kvalificerede medarbejdere, og derfor vil især ét initiativ gøre det muligt at nå næste niveau: at give danske startups muligheden for at tilbyde medarbejderaktier. Når iværksætteren får bedre mulighed for at betale sine ansatte i ejerandele, får medarbejderne også del i en potentiel gevinst, når virksomheden skalerer.

FREE E-PAPER:
Get "The Danish Startup Bible"

…you will also be signed up for our weekly newsletter with the latest news and stories from the Danish startup-ecosystem!

Vi spammer ikke, og du kan altid afmelde dig igen!
Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.