This post is also available in: English
Victor Riparbelli, stifter og CEO i Synthesia
“Den danske model er på mange måder fantastisk, specielt i de tidlige faser, men den kommer til kort, når der skal skaleres”
Victor Riparbelli, stifter og CEO i Synthesia
Hvordan har det danske startup økosystem det i dag?
Der bliver startet flere virksomheder, hvilket er positivt, men det er desværre svært at pege på de store succeser. Stort set alle større danske tech-succeser, der ikke opererer med Danmark som deres primære marked, er enten stiftet i udlandet eller rykket ud i skaleringsfasen. Det bliver hurtigt ekstremt svært at være konkurrencedygtig på talent med dansk hovedsæde.
Hvad skal der til for at gøre det (endnu) bedre?
Rammevilkårene mangler desværre stadig. Den danske model er på mange måder fantastisk, specielt i de tidlige faser, men den kommer til kort, når der skal skaleres. Udover den danske livsstil er der ikke særlig mange incitamenter til at starte eller blive i Danmark. Skattevilkår og medarbejderoptioner er stadig problematisk og densiteten af kapital og talent er væsentligt mindre end London, Berlin eller Paris.

Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden
“Når kvindelige iværksættere stadig er stærkt underrepræsenteret i Danmark, betyder det, at vi går glip af innovation, vækst og talent”
Cecilie Brøkner, direktør i Innovationsfonden
Hvordan har det danske startup økosystem det i dag?
Det danske startup-økosystem har generelt været i en positiv udvikling de seneste 5-10 år. Det kommer bl.a. til udtryk i Global Startup Ecosystem Report af Startup Genome fra 2023, som for første gang rangerer København som nummer ét blandt opkommende økosystemer på verdensplan.
En udfordring for det danske startup-økosystem er imidlertid manglen på diversitet blandt founder-teams. Diversitet kan aflæses direkte på bundlinjen og skaber bedre resultater, når fremtidens innovative løsninger skal udvikles. Når kvindelige iværksættere stadig er stærkt underrepræsenteret i Danmark, betyder det, at vi går glip af innovation, vækst og talent.
Hvad skal der til for at gøre det (endnu) bedre?
Danmark ligger desuden lavt i antal spinouts fra universiteterne i forhold til de lande, vi ellers sammenligner os med. Universitetsbaserede virksomheder vokser i gennemsnit hurtigere og skaber flere jobs end andre virksomheder, når først opstartsperioden er overstået. Her ligger et væsentligt innovationspotentiale, som vi skal være bedre til at forløse.

Anette Nørgaard, Director of relations, Visma Dinero
“Vi bør sætte fokus på at styrke og investere i økosystemets aktører, så vi får større sammenhængskraft og stabilitet til at udvikle og eksekvere“
Anette Nørgaard, Director of relations, Visma Dinero
Hvordan har det danske startup økosystem det i dag?
I Danmark har vi stærkt startupøkosystem med et hav af aktiviteter, programmer, steder at mødes og et netværk af folk, der øser ud af viden, erfaringer og kontakter. MEN det er sårbart og fragmenteret og et samarbejde på tværs af landet mangler. Der er relativt få, der investerer ind i startupøkosystemet. Der kæmpes om de samme midler.
Hvad skal der til for at gøre det (endnu) bedre?
Der mangler sammenhæng og større indsigt i den impact de har. Vi investerer langtfra nok til at få eller fastholde en fremtrædende position i fremtiden. Vi bør sætte fokus på at styrke og investere i økosystemets aktører, så vi får større sammenhængskraft og stabilitet til at udvikle og eksekvere. Vi bør etablere én indgang for interessenter til aktørlaget, et community for aktører og en fond til udvikling, sikring og styrkelse af økosystemet.
