You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Ekspertpanel: Hvordan ser fremtidens købsoplevelse ud?

@Erik
Online visualisering. Live- og hybridshopping. Augmented reality. Mange tendenser stormer lige nu fremad – både online og i de fysiske butikker. Men hvad bliver de vigtigste fokusområder for retailbranchen i fremtiden? Vi har spurgt eksperterne.

Artiklen er en del af magasinet ‘Tech & Retail’, som vi har udgivet med Dansk Erhverv. Læs det i fuld længde her.


Hvilke tendenser kommer til at præge købeoplevelsen om fem år?

<strong>Tamira Snell<strong> Seniorrådgiver i Institut for Fremtidsforskning

Fremtidens forbrugere med deres flydende livsstile, forventninger og adfærd vil bevæge sig mellem ønsket om transformative købsoplevelser og en forventning om convenient forbrugerrejser. Relationen mellem brand og forbruger vil minde om den mellem venner eller familie osv., og købsoplevelsen skal være konsistent med de værdier, forbrugeren tillægger brandet. Og har vi én god købsoplevelse i én kontekst med ét brand, så vil vi forvente det samme ved andre købsoplevelser i andre kontekster med andre brands.

Hvad bliver vigtigt for virksomheder og iværksættere, når de skal omstille til fremtiden?

Det vil blive vigtigt for brands, virksomheder og iværksættere at tænke på tværs af siloer og i nye former for samarbejder. I den proces, skal virksom- heder tænke helhedsorienteret og forstå de forskellige sfærer, som forbrugerne bevæger sig igennem, online såvel som i det fysiske rum. Rollen for brands bliver i stigende grad at gå fra et fokus på at skabe og iscenesætte en oplevelse til at undersøge, hvilken type tillidsfuld relation, de som virksomhed kan etablere til forbrugeren.


Hvilke tendenser kommer til at præge købeoplevelsen om fem år?

<strong>Anders Wedendahl<strong> Practice Lead for Retail Technology i commerce bureauet Impact

Oplevelser, fællesskab og 1-1 kommunikation kommer til at blive tre bærende faktorer i købsople- velsen fremadrettet. Kunder kommer i endnu højere grad til at ville føle en tilknytning og være drevet mod brands, retailers og pureplayers, der viser deres ”purpose”.
Kun ved at tage ejerskab over købsoplevelsen, kan brands skabe en stærk forbindelse til kunder og give en følelse af personligt præg, fællesskab og oplevelser.

Hvad bliver vigtigt for virksomheder og iværksættere, når de skal omstille til fremtiden?

At sikre dataintegritet og -transparens. Er dette på plads, bliver adgangen til kundernes data foldet ud, og det er afgørende for at kunne levere det personlige præg, skabe nye oplevelser.

Som iværksætter skal du have fokus på at drive udvikling indenfor, eller mod, det der betragtes som Key Core Tech (Blockchain, AI, IoT og AR/VR). Teknologi, som for nu kun kradser i overfladen af muligheder, men som tilsammen kan åbne op udvikling og værdi for samfundet, vi endnu ikke kan forestille os.


Hvilke tendenser kommer til at præge købeoplevelsen om fem år?

<strong>Mette Hjerrild Holm<strong><br >Direktør i RetailTech Lab

Vi mennesker vil gerne føle os set og hørt, blive underholdt og tillære ny viden. Jeg tror, at købsople- velsen i fremtiden i høj grad kommer til at handle om oplevelser og service. Uanset hvor kunden ønsker at shoppe i den fysiske butik, på PC eller smartphone, vil salg af varer i langt højere grad konkurrere i opmærksomhedsøkonomien. Samtidig er tid en luksus. De der tilbyder events, tutorials, inspiration, og tidsbesparende løsninger, vil have bedre mulighe- der for at lykkes i retailbranchen. Smartphonen bliver desuden en vigtig platform, da forbrugeren har den ved sin side 24/7.

Hvad bliver vigtigt for virksomheder og iværksættere, når de skal omstille til fremtiden?

Fremtidens retailere skal hele tiden være opmærk- somme på, hvor kunderne er, og hvad de vil have. Når kunderne handler online, får virksomhederne en masse vigtig information om kundernes interesser og købsvaner. Tech-løsninger kan ligeledes implementeres i den fysiske butik, hvilket hjælper retail- branchen med nyttig information om kundeadfærd mv. Kunderne er i konstant bevægelse omkring købsadfærden. Et eksempel er live sales, der er blevet udbredt under Covid-19. Der bliver det vigtigt at favne de nye teknologier, der kan levere data ud fra kamerateknologi, selv-checkout etc, således at butikkerne kan optimere butikslayoutet, vareudval- get, og hvilke tidspunkter der er behov for mest personale til stede i butikken. Det kan frigive personale til gøre de fysiske butikker til en destinati- on for service og oplevelser.


Hvilke tendenser kommer til at præge købeoplevelsen om fem år?

<strong>Viktor Pedersen<strong> CCO og medstifter af Zliide Technologies

Vi tror på innovation omkring convenience-aspektet i selve købsprocessen. Både offline og online kommer vi til at se forbrugere søge den nemmeste, hurtigste og smarteste måde at handle på. E-commerce har allerede vist os, hvad en købsproces på få klik, optimering og bekvemmelighed for forbrugeren kan drage til sig af markedsandele.

Under og efter Corona har flere forbrugere fået smag på e-handel og den convenience, det med- bringer. Dén købsoplevelse, den data og den personificering kommer vi til at se i retail. Det er i hvert fald forventningen – og måske endda kravene fra forbrugeren.

Hvad bliver vigtigt for virksomheder og iværksættere, når de skal omstille til fremtiden?

Det vigtigste er at have et mindset, som gør at man er klar til at gå i nye retninger. Det er ikke et spørgsmål om, hvorvidt noget kommer til at ske, det er snarere et spørgsmål om hvornår. Man skal som virksomhed være i stand til omstille sig uden for stærke, forudfattede holdninger – især når det kommer til ny teknologi, da det udvikler sig utroligt hurtigt. Og forbrugerne, de følger med.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY