En branche under hastig forandring: I dag skal idrætsprofessionelle også håndtere teknologi og entreprenørskab

En branche under hastig forandring: I dag skal idrætsprofessionelle også håndtere teknologi og entreprenørskab

@Redaktionen
En idrætsuddannelse kan føre til meget andet end et job som gymnasielærer eller foreningskonsulenter. Industrien gennemgår hastig forandring, som kalder på nye kompetencer – og på SDU har de fundet en opskrift til at imødekomme dén efterspørgsel.

Sponseret: Artiklen er udarbejdet i samarbejde med SDU.


Er man vild med sport, er en universitetsuddannelse i idræt en oplagt vej at gå for at fordybe sig i passionen. Og med en sportstech-industri i hastig udvikling, åbnes der i disse år helt nye karriereveje. En udvikling som peger i retning af teknologi og entreprenørskab, og som man allerede for ni år siden begyndte at uddanne imod på Syddansk Universitet (SDU) med idrætslinjen ”Idræt, Innovation og Entreprenørskab”.

Lars Elbæk, Lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

”Jeg vil gerne være med til at uddanne til det fremtidige arbejdsmarked indenfor idræt, og markedet ændrer sig mens industrien vokser, bliver mere privat og businessdrevet,” forklarer Lars Elbæk, Lektor på Institut for Idræt og Biomekanik på SDU.

De studerende får stadig den traditionelle, idrætsfaglige ballast med sig, men skal samtidig lære at sætte den i kontekst af den nye, voksende del af sportsmarkedet, som lige nu skriger på kvalificeret arbejdskraft.

”Vi skal uddanne studerende, der har et andet mindset, end at de uddanner sig til idrætslærer på gymnasiet eller konsulenter til organisationer. Det handler om at etablere et mindset hos de studerende, som er eksperimenterende og proaktiv, hvor man lærer hurtigt gennem feedback fra kunder og bruger de ressourcer, man har til rådighed,” siger Lars Elbæk.

En bro til sportsindustrien

Idrætsuddannelsernes tættest samarbejdspartnere har altid været sportsorganisationerne og foreningerne. Men med en privat industri i hastig udvikling er sektoren ved at ændre sig mod særligt større markedstænkning og mere teknologi.

For at komme tættere på forandringerne begynder universiteterne at arbejde tættere sammen med den private sektor – som man kender det fra blandt andet ingeniør- og businessuddannelser. Blandt andet fokuserer et projekt mellem SDU, AUU, KU og Sports Lab Copenhagen, der er finansieret af Fonden for Entreprenørskab, netop på mere brobygning til den private sektor:

”Vores påstand, er at sportsindustrien er en unik kontekst og må indgå i den idrætskulturelle selvforståelse. Og derfor er vi nødt til at lave mere specifikke bridgingmodeller, så de studerende får en mere specifikt brancheforståelse – uanset om de vil lave et startup eller vil ud og arbejde i industrien,” siger Lars Elbæk.

Det betyder i praksis, at de studerende får nogle andre typer kurser under uddannelsen, men også at linjen bliver organiseret ind i universitetets startupmiljø og endelig koblet ud til sportsindustriens økosystem.

”De skal lære at have fokus på kunden eller slutbrugeren. Det har ikke været det mest naturlige i vores miljø, hvor træneren traditionelt ved bedst. Men når det lykkes, gør det en kæmpe forskel – og det er med til at danne rammerne for at kunne etablere entreprenante ambitioner blandt de studerende,” siger Lars Elbæk.


Fakta: Idræt, Innovation og Entreprenørskab

  • Uddannelsen Idræt, Innovation og Entreprenørskab (Sportsinnovation and Entrepreneurship) har eksisteret i 9 år. Her undervises de studerende i klassiske idrætsfag som dans, energiomsætning og boldspil – men møder også blandt andet verdensmålene for bæredygtig udvikling, digitalt design og markedsføring.
  • Uddannelsen har ført til 40 virksomhedsprojekter, hvoraf 3 er levedygtige i dag. Tilsammen har de fået investeringer på +5,5 mio DKK.

 

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste