This post is also available in: English
En ny, stor dagsindstitution på 2.500 kvadratmeter er ved at skyde op i Horsens. Mens det langt hen ad vejen er en byggeplads som alle andre, så har den på et vigtigt punkt fået et ekstra skud teknologi gennem et samarbejde med Construction Center Denmark, som er et innovationsmiljø for byggeri og konstruktion.
Innovationsmiljøet har nemlig fået teknologier fra de to startups Aquillo og Gnovi ind på byggepladsen, som monitorerer og opsamler data omkring el- og vandforbrug i realtid. Det hjælper først og fremmest byggeriet med at leve op til nye krav for dokumentation af CO2-udledning. Men samtidig ser den øgede dataindsmaling ud til at gøre noget godt for forretningen.
“Gennem flere test på byggepladser kan vi se, at kravet om klimadokumentation medfører, at man generelt begynder at få mere styr på sin data og sine processer. Selvom det kommer af regulering kan vi faktisk se, at det giver den enkelte entreprenør en stærkere bundlinje, fordi de via data får indsigt i nogle arbejdsprocesser, protokoller og roller, som er mere effektive. Så en stræben efter at være mere grøn fører også til en stærkere bundlinje,” siger Jakob Søndergaard, Leder af Construction Center Denmark.
Om: Construction Center Denmark
- Construction Center Denmark er et nationalt innovationscenter, hvor den nyeste industrielle og teknologiske viden inden for byggebranchen bliver udforsket, konkretiseret og omsat til handling.
- Knudepunktet findes mellem lovende teknologidrevne startups og etablerede virksomheder, der ønsker at forbedre deres konkurrenceevne i en tid med hurtigt accelererende teknologier og nye forretningspotentialer.
- Ved at kombinere viden, kompetencer, talent og investeringsmiljø styrker Construction Center Denmark udviklingen af innovative og konkurrencedygtige virksomheder inden for byggebranchen.
Nye krav kræver data
Byggerbranchen blev ved årsskiftet ramt af konkrete krav, som skal sikre et grønnere byggeri. Fx er der nu en grænseværdi på 12 kg CO2-udlejning pr. kvadrameter, og det bliver skærpet de kommende år.
Derfor skal bygherren dokumentere de enkelte råmaterialers CO2-footprint, og det er en særdeles omfattende opgave, når der bruges 2500-3000 unikke materialer til at bygge et almindeligt typehus.
”Byggebranchen er på den anden ende her. Hvis den planlagte indfasning gennemføres, så vil vi om få år stå i nogle situationer, hvor vi ikke kan opføre nybyggeri uden at genanvende materialer. Og det kræver ny logistik, nye materialeproducenter og en ny værdikæde,” siger Jakob Søndergaard og tilføjer:
”Det skriger jo til himlen, at der er et kæmpe innovationsbehov. Det er et kæmpe space of opportunity – både forretningsmæssigt og for klimaet.”
Startups som innovationsmuskel
Klimaet bliver ikke redet af, at to startups implementerer IOT-enheder til dataopsamling på en byggeplads i Horsens. Men det er et vigtigt første skridt i at få byggebranchen til at udnytte den innovationsmuskel, som startups er, mener Jakob Søndergaard.
“Opgaven er at få åbnet hegnet ind til byggepladsen – og få startups til at forstå virkeligheden på byggepladsen. Byggebranchen er ikke styret af, hvad en ny teknologi kan. Derfor står vi i midten og oversætter: Vi ved godt, hvad startups er i stand til, og derfra laver vi et match mellem teknologiens muligheder og virkeligheden på byggepladsen,” siger Jakob Søndergaard.
Byggebranchens enorme størrelse globalt betyder et tilsvarende enormt klimapotentiale for nye løsninger.
”Hvis vi evner at løfte teknologikapaciteten, så finder vi løsninger til den grønne omstilling. Og når de implementeres i hele byggebranchen, så flytter det virkelig noget i en helt anden volumen end de fleste andre brancher,” siger Jakob Søndergaard.
Fakta: 2 Days of Acceleration:
- Construction Center Denmark driver et fokuseret acceleratorprogram for startups med en skalerbar forretningsidé eller ny teknologi, der kan skabe værdi inden for vertikalen “Byggebranchen” – og dermed bidrage til den grønne omstilling nationalt.
- Programmet forener stærke stiftere og startups med kyndige eksperter fra den etablerede industri gennem specialiseret 1:1-rådgivning – med fokus på at accelerere forretningspotentialet i den enkelte startup.
- Den næste acceleration finder sted den 22.-23. november 2023.