Expertpanel: Investing in the Danish ecosystem

Expertpanel: Investing in the Danish ecosystem

@Redaktionen

Three experts share their thoughts on investing in Danish startups and which verticals that will flourish in the future.

Three experts share their thoughts on investing in Danish startups and which verticals that will flourish in the future.

This post is also available in: Danish

Martin Krag – Partner, byFounders

Investerede over 15 mio. euro i otte danske virksomheder i 2022.

– Hvorfor investerer I i danske startups?

Hos byFounders investerer vi i Norden og Baltikum (en region, vi har døbt New Nordics), men med vores hovedkontor i Danmark er vi særligt opmærksomme på startups og stiftere på vores hjemmebane.

Danske startups har altid haft det “problem”, at de har et meget lille lokalt marked og derfor har været nødt til at tænke paneuropæisk eller globalt fra starten. Det ser vi som en fordel, ikke en fejl. Danske startups ved, at de er nødt til at skalere ud af deres lokale marked næsten fra starten, og de er tvunget til at bygge ekspansion ind i produktet og organisationen fra begyndelsen. Det skaber en stærk international kultur fra de tidligste dage.

Så hvis grundlæggerne ikke viser, at de er globalt ambitiøse, vil vi have svært ved at investere i dem.

– I hvilke vertikaler, industrier og teknologier er der særlig værdi at hente – både nu og i fremtiden?

Vi er en generalistfond og investerer i det meste inden for software og teknologi. Når det er sagt, mener vi, at Danmark er i front, når det gælder vertikaler som klima (Monta, Ento), sundhed (Corti) og bio, på grund af en stærk privat og offentlig sektor inden for disse områder. Vi ser også en stærk generation af fintech-virksomheder samt vertikale SaaS-løsninger, der er begyndt at anvende best-in-class playbooks, når det gælder salg og go-to-market.


Michael Hansen – CEO, DanBAN

Repræsenterede 294 business angels, der investerede 60,5 mio. euro i 375 sager i 2022.

Hvorfor investerer I i danske startups?

Næsten alle vores medlemmer er folk, der har tjent deres penge på at drive eller sælge en virksomhed i Danmark. De ønsker at give tilbage til økosystemet, mens de er aktive i nye startups – og selvfølgelig få et afkast af deres investering en dag.

De bruger en del af deres formue på disse højrisikoinvesteringer. De gør det, fordi det giver dem energi at arbejde med unge grundlæggere i startups – typisk i en branche, hvor de har erfaring og netværk.

I hvilke vertikaler, industrier og teknologier er der særlig værdi at hente – både nu og i fremtiden?

SaaS-platforme og lignende digitale løsninger, der hurtigt kan valideres af markedet, er altid spændende cases. Men vi ser i vores årlige medlemsundersøgelse, at der i alle årene fra 2014-2022 har været brede investeringer i alle vertikaler.

De fleste medlemmer er meget teknisk kyndige. De har måske opbygget en forretning på en teknologi på et bestemt marked. Så når de ser unge virksomheder bruge de nyeste teknologier, er de ekstremt interesserede.


David Today Ventzel – Partner & Fund Manager, Accelerace

Investerede €2 mio. i 19 virksomheder i 2022.

Hvorfor investerer I i danske startups?

Fordi vi i Danmark har brug for nogen, der tør lægge de første penge. Vi investerer i den fase, vi kalder pre-traction. Det er før en startup har fået kunder og omsætning. Vi investerer også i mange førstegangs-stiftere. De fleste investorer foretrækker stiftere, der har haft succes tidligere. Accelerace tør tage vilde risici, og det er derfor, vi skaber vilde resultater. Det er trods alt det, venturekapital handler om.

– I hvilke vertikaler, industrier og teknologier er der særlig værdi at hente – både nu og i fremtiden?

De fleste startups er ens i den indledende fase. Det er ligegyldigt, om du laver software, hardware, mad eller service. I begyndelsen skal man finde et produkt-markeds-fit, og det handler om at forstå kunden til et detaljeniveau, som ingen andre forstår. Derfor investerer vi bredt på tværs af en lang række vertikaler, teknologier og industrier. Når det er sagt, er vi meget interesserede i startups, der bruger nye teknologiplatforme. Og med ny mener vi så ny, at der stadig er en konkurrencefordel i at være blandt de første til at mestre den.


Investeringer i tal

FLERE FRA COMMUNITY
Mest læste