You've found us in English! The English version of TechSavvy.media is currently only available in a beta version. This means, among other things, that the majority of articles are machine translated. We hope you'll still want to stick around a little longer

Energytech skal revolutionere energimarkedet og skabe aktive, bevidste forbrugere

@jakob

De danske startups Barry og Tomorrow er gået ind i kampen mod klimaudfordringerne og bevæbnet med data vil de revolutionere det konservative el-marked ved at give forbrugerne fleksible og teknologiske løsninger. Målet er at gøre forbrugerne mere bevidste om hvordan og hvornår de får billig og grøn strøm.

De danske startups Barry og Tomorrow er gået ind i kampen mod klimaudfordringerne og bevæbnet med data vil de revolutionere det konservative el-marked ved at give forbrugerne fleksible og teknologiske løsninger. Målet er at gøre forbrugerne mere bevidste om hvordan og hvornår de får billig og grøn strøm.

I løbet af de sidste 40 år er den globale temperatur steget med én grad i gennemsnit. Selvom der ikke er noget foruroligende ved, at temperaturen stiger i gennemsnit, så er det alarmende, at det sker over en kort periode på knap et halvt århundrede. De fleste officielle globale klimainstitutioner peger på CO2-udledning som den store synder. FN’s klimapanel, IPCC, skriver i en rapport, at koncentrationen af CO2 i atmosfæren, er steget med 40 procent siden industrialiseringens begyndelse og at det primært skyldes udledning af fossile brændstoffer.

”Udfordringen er, at den CO2, der udledes, ikke bliver optaget men i stedet forstærker drivhuseffekten og øger gennemsnitstemperaturen yderligere. Vi giver en kedelig tendens videre til vores næste generationer, hvis ikke vi snart handler og indretter vores energiforbrug efter, hvad der er mest ansvarligt og hensigtsmæssigt,” siger Olivier Corradi, der har stiftet det danske startup Tomorrow.

Baseret på åbne data fra nationale datakilder har Tomorrow udviklet et energi-atlas, der viser den globale energiproduktion, samt hvilken energi landene eksporterer. Formålet er at skabe åbenhed og viden om hvilken energi, der produceres og i hvilket omfang. I Danmark leveres data af Energinet.

Aktive forbrugere

I lyset af globale klimaudfordringer er der behov for, at energiforbrugere tager større ansvar for deres forbrug. Men for at gennemgå en adfærdsændring, så skal forbrugere have et incitament til at gøre det.

Det incitament vil det danske startup og el-leverandør, Barry, skabe, når de går live med deres app-platform til november. Med data fra energi-atlasset samt Nord Pool, den nordiske el-børs, og Energinet guider Barry forbrugerne i deres daglige el-forbrug og ved hjælp af notifikationer orienterer appen forbrugeren om, hvornår energien er grønnest og billigst. 

“Hos Barry betaler du for det, strømmen koster, når du trykker på kontakten. Grøn energi er billigere end fossile brændstoffer og vi fortæller dig, når energien er grønnest og som regel også billigt. Med udgangspunkt i gamefication vil vi tage den bevidste forbruger i hånden og gøre det nemt at tage en aktiv del i el-forbruget,” Christophe Lephilibert, der er CMO i Barry.

Hos Tomorrow er de glade for partnerskabet med Barry og Olivier Corradi ser et stort potentiale i samarbejdet mellem de to digitale platforme. Ifølge ham har de potenialet til at skabe et nyt forhold mellem forbruger og leverandør på el-markedet.

”Det er vigtigt, at vi forbruger energien på det rigtige tidspunkt og det er vigtigt, at forbrugerne ved, at det grønne aftryk varierer over tid. Der er ikke transparens omkring det i dag og der er mange store energiselskaber, der fortæller forbrugerne, at de udelukkende er grønne. For hvis jeg fortæller dig, at energien ikke er grøn hele tiden og at det forudsætter, at du bruger de rigtige apparater på de rigtige tidspunkter, så bliver forretningsmodellen kompliceret,” siger Olivier Corradi.

Inspireret af fintech

Inspireret af udviklingen i fintech har Barry udviklet sin egen finansielle betalingsløsning. Startuppet vil det gamle betalingsflow til livs. Hvor man i dag betaler tre måneder forud baseret på et estimat, tilbyder Barry at afregne el-forbrug på time- uge eller månedsbasis. Det er vel at mærke, når energi er brugt.

“I princippet er det er ligesom med et telefonabonnement eller Rejsekortet. Du indsætter et beløb på din ‘Barry-konto’ og bliver trukket løbene, som du bruger strømmen. Du slipper for store regninger en gang i kvartalet. Vi gør dit strømforbrug mere håndgribeligt. Du ved, hvad du betaler for hvornår, og hvornår strøm er billigst,” siger Christophe Lephilibert.

Teknologien bygger på ‘real-time ledgers’ og den giver startuppet mulighed for at skræddersy brugernes behov for fleksible betalingsløsninger.

Barry vil også drage fordel af de smarte elmålere, der bliver installeret i hjem i EU-medlemlande. Elmålerne registrerer forbruget digitalt, så det kan aflæses og sendes i realtid til leverandøren. Kombineret med strøm til indkøbspris vil Barry gøre elektricitet til en mere engagerende oplevelse, hvor kunderne får indsigt i og kontrol over deres forbrug.

“Barry vil være den el-leverandør i EU der gør bedst bruge af smarte elmålere og time-for-time priser. Ved udgangen af 2020 skal 80% af husstande i EU være udstyret med smarte elmålere, og have mulighed for at vælge time-for-time pris. Det er en kæmpe mulighed for Barry for at skabe transparens,” siger Christophe Lephillibert.

En ny kategori er født

Teknologi, innovation og kundeengagement. De transformerende kræfter, der driver den hurtige og ubarmhjertige bølge af forandring, har ramt energisektoren. Ved årets Techfestival i Kødbyen afholdte Barry et meet-up, hvor interesserede kunne høre mere om potentialet i at digitalisere de danske el-forbrugere. Energytech er født.

Er du investor - eller bare ekstra nysgerrig?

Tilmeld dig nyhedsbrevet "Investornyt", hvor du får portrættet af Ugens Startup med ekstra baggrundsviden og en oversigt over de seneste investeringshistorier i økosystemet lige i indbakken.

Vi spammer ikke! Læs vores privatlivspolitik hvis du vil vide mere.

FLERE FRA COMMUNITY