Startuppet Enterspeed vil indføre et nyt it-paradigme, hvor større virksomheder bygger videre på deres eksisterende it-systemer i stedet for at skrotte det og starte forfra. Virksomheden har netop sikret en investering på 6,5 mio. kroner fra PreSeed Ventures og North East Venture til at føre ambitionerne ud i livet. 

Når it-systemer skal opdateres, vælger mange virksomheder og det offentlige at starte helt forfra og altså smide det eksisterende it-system helt væk. Det betyder ofte flere års udvikling og et hav af eksterne konsulenter. Men når it-systemet så endeligt er færdigt, er risikoen, at det allerede er forældet og at pengene er spildt.

Denne brug-og-smid-væk-kultur vil det aarhusianske it-startup Enterspeed gøre op med. Virksomheden har bygget en ny teknologi, som gør it-udvikling billigere og simplere.

”For at bruge en metafor fra den fysiske verden, ender mange virksomheder med at bygge et helt nyt hus, selvom der blot er hul i taget. Med Enterspeed gør vi det muligt at genbruge det it, der allerede fungerer godt, så man kun skal ændre det, der ikke fungerer,” siger Toke Lund, CEO i Enterspeed.

Enterspeed ser it som byggeklodser. Ved at splitte it-infrastrukturen op i små dele, er det muligt at udskifte, ombygge og tilføje klodser løbende, som forretningen og teknologien udvikler sig.

”Som konsulent har jeg selv smidt alt for mange håndgranater under it-systemer og vejledt i, at den eneste og bedste løsning var et helt nyt it-system. Men fremtidens it-løsninger er en revitalisering af allerede eksisterende it. Og det er det, vi muliggør med Enterspeed. Forhåbentlig bliver vi it-udviklernes bedste ven,” siger Toke Lund.

Carlsberg er med ombord

Enterspeeds idé og tankegang har landet dem en investering på 6,5 mio. kroner fra PreSeed Ventures og North East Venture.

”Enterspeed har en hyperstærk founderkreds og deres løsning har et enormt potentiale i at hjælpe både udviklere, virksomheder, det offentlige og ikke mindst it-konsulenter til at udvikle videre på de systemer, som allerede fungerer. Vi identificerer et globalt it-marked, som de har mulighed for at revitalisere, da de tænker it-systemer radikalt anderledes. Deres løsning kan potentielt set spare virksomheder for to-trecifrede million beløb i it-investeringer,” siger Anders Bach, Investment Director i Preseed Ventures, og henviser til Enterspeeds tre grundlæggere som har erfaring fra Novicell, Lego og Salling Group.

I første omgang skal kapitalindsprøjtningen bruges på at skabe momentum hos it-udviklere og vise konkrete forretningsresultater for kunder i især Danmark og England. Carlsberg er en af de virksomheder, som allerede nu har taget løsningen til sig.

”Med Enterspeed kan vores IT-udviklere opnå et helt nyt niveau af fleksibilitet og kontrol i vores digitale løsninger. Det gør, at vi hurtigere kan pivotere vores IT-system i nye retninger uden at skulle bygge en tidskrævende og ressourcetung ny løsning. Jeg er helt overbevist om, at Enterspeed bidrager til, at Carlsberg kan accelerere vores digitale vækst fremover,” siger Dawid Pawłowski, Group Head of Software Engineering i Carlsberg.