Kina, USA og Europa er alle i gang med at udvikle digitale versioner af sin valuta. Men det er i højere grad et storpolitisk spil end et ønske om finansiel inklusion og bedre finansielle oplevelser, mener ekspert.

Glem netbanken. I fremtiden kan du have dine digitale penge stående i en wallet direkte hos Nationalbanken.

Sådan er løftet bag e-valuta – eller såkaldt Central Bank Digital Currencies – som 86 procent af verdens centralbanker er i gang med at udvikle, ifølge centralbankernes hovedorganisation BIS.

Både et stort e-dollar og e-euro projekt er lanceret i år, og blandt andet også Sverige er så langt med deres e-krona, at de tester mulighederne med banker. Det helt store forspring findes midlertidig i Kina, hvor man begyndte at arbejde på den digitale yuan allerede i 2014.

Målet er at erstatte kontanter i et vist omfang. Ikke bare for effektivitetens skyld, men også for at reducere hvidvask, gambling, korruption og terrorfinansiering. Og i april i år begyndte den kinesiske nationalbank de første offentlige beta-tests. Siden da er der overført 34.5 milliarder yuan ($5.3 milliard) og tilknyttet 20,8 m brugere ifølge Bloomberg.

Og en lancering i fuld skala forventes allerede indenfor det kommende år – måske med de første tests hos internationale brugere til vinter OL i Beijing næste år.


Nationalbanken: Ingen gevinst for Danmark

Nationalbanken i Danmark er en af de få centralbanker, som kategorisk afviser e-valuta:
”De mulige gevinster ved at indføre e-kroner står ikke mål med de omkostninger og problemer, som e-kroner kan skabe,” hedder det i Nationalbankens offentlige holdning til digital valuta, som også beskriver hvordan e-kroner i værste fald kan underminere bankernes rolle i samfundet og dermed føre til finansiel ustabilitet.


Storpolitisk valuta

Kritikere har allerede kritiseret både den digitale yuan og e-valuta i almindelige for at være et værktøj, som regeringer kan bruge til at overvåge befolkningen og de finansielle transaktioner.

Da det blandt de store økonomier kun er Kina, som har et projekt i testfase, er det dog svært at vide, hvor reel den kritik er. Ifølge Andreas Steno Larsen, som er Chief Global Strategist i Nordea, er der dog ingen tvivl om, at den digitale yuan tvinger de vestlige økonomier til også at tage e-valuta seriøst.

”Det som er pointen fra Kinas side med at lancere digital valuta før andre er, at de håber, at det kan bringe andre udviklingslande – først og fremmest regionalt – ind i det her digitale netværk. Og det gør de, for jo mere de får fedtet andre lande ind i et teknologisk spindelvæv med dem selv, jo større er chancen for at verdenshandlen bliver gjort i yuan,” siger han.

I dag er dollar den altdominerende valutareserve i verdenshandlen. Men den position har den digitale yuan potentialet til at udfordre, mener Andreas Steno.

”Den vigtigste parameter, når man beslutter sig for, om en valuta skal være reserve eller ej, er, om det en valuta, der bliver benyttet til verdenshandel. For pointen er, at man skal bruge den til at forsvare sin egen valuta den dag, det bliver nødvendigt. Foregår verdenshandlen i yuan, er det mere effektivt at have den liggende,” siger han.

Mens det officielle mål er bedre finansielle oplevelser og mindre hvidvask, mener Andreas Steno Larsen altså i lige så høj grad, at e-valuta er storpolitik på den helt store scene.

”Der er ingen tvivl om, at hvis Kina lykkes med deres projekt, med at få regionen forbundet til digitale yuan, så er det først og fremmest en våd klud i hovedet på USA. For USA nyder strategisk vigtighed i Sydøstasien på baggrund af dollarens reservestatus. Får Kina gjort noget ved det, er mit bud, at det langsigtet ender med tanks et sted på jorden. For det vil USA Ikke kunne leve med,” siger han.


Fakta: Kontanter, digitale penge og e-valuta

Kontanter: Fysiske sedler og mønster som udstedes af centralbanker. I Danmark er det Nationalbanken, der udsteder kontanter, og sikrer valutaens værdi.
Digitale penge: Er indskud i banker. De digitale penge udstedes af bankerne sammen med borgere og virksomheder i takt med at kreditværdige kunder optager lån. Værdien er dækket af indskydergaranti.
E-kroner: Er elektroniske kontanter udstedt af nationalbanken. Det vil blandt andet betyde, at borgerne skal have en indlånskonto direkte i Nationalbanken. Værdien sikres som med kontanter af Nationalbanken.
Kilde: Nationalbanken