I Indien slår investeringer i tech startups hvert år nye rekorder. Især i ed-tech industrien. Trendsonline har været med Innovation Center Denmark til New Delhi sammen med en række danske ed-tech startups. I en artikelserie sætter vi fokus på det potentiale, Indien kan byde på for danske tech-startups. Du kan møde en indisk kvindelige iværksætter, vi taler med en af Indiens største investorer om innovative forretningsmodeller, og der er interessante nyheder fra et dansk startup.

*Denne artikel er første gang udgivet på Trendsonline.dk den 3. december 2016*

Det er næsten 70 år siden, at det indiske styre under Mahatma Gandhi forviste briterne, og Indien blev erklæret uafhængigt. I årene efter og helt frem til årtusindeskiftet har landet været involveret i adskillige krige og interne stridigheder.

Nu skønner økonomer, at landet vil have verdens tredje største økonomi i 2020. Tilmed forudser andre økonomer, at Indien kan indtage pladsen som den næststørste økonomi og dermed henvise USA til tredjepladsen på ranglisten. Det vender vi tilbage til.

Indiens unge og den hurtigt voksende befolkning er en nøglefaktor i den hastigt stigende vækst i landets økonomi. Næsten halvdelen af befolkning er under 25 år. Det betyder også, at landet i løbet af de næste 10 år skal skabe mere end 25 millioner studiepladser for at kunne uddanne de unge mennesker.

Potentialet inden for ed-tech industrien er selvsagt enormt i Indien.

Tallene er store. Men små.

Antitesen fortæller historien om potentialet i det indiske marked anno 2016. Men i samme åndedrag også de kompleksiteter, der ligger implicit.

Selvom der er et stort potentiale inden for det indiske ed-tech område, så er der også faktorer, der kan udfordre en penetrering af markedet. En af de væsentligste faktorer er den teknologiske infrastruktur.

Store dele af landet har ikke adgang til internet, og i dag er det kun 21 procent af befolkningen, der har adgang til resten af verden gennem deres browser. Det ændrer sig dog hastigt, men man skal overveje nøje, hvilket produkt man giver slutbrugeren mellem hænderne. Det mobile marked vinder større indpas end computeren. Det skyldes først og fremmest lavere pris, men også det faktum at mobiltelefoner kan gå længere på en fuld opladning.

På trods af de positive udsigter for landets økonomi er Indien kun placeret blandt den dårligste tredjedel, når man kigger på bruttonationalproduktet. Det skaber flere udfordringer, hvis man søger at komme på det indiske marked.

Drop ’nice to have’

En helt elementær udfordring hedder pris. Den almene inder har ikke mange penge mellem hænderne, og prisen på arbejdskraften i landet er trykket i bund. Det kræver, at startups kan være særdeles konkurrencedygtige på prisen. Hvilket gør sig gældende på både b2c- og b2b-markeder.

Arbejdskraften så billig, at det i flere tilfælde kan betale sig for virksomheden at betale en udviklingsafdeling til at lave en skræddersyet løsning og vedligeholde den fremfor at købe en ydelse af en anden aktør.

Derfor er der heller ikke samme hype omkring produkter, der er ’nice to have’. I størstedelen af Indien cirkulerer problemerne sig omkring helt basale ting som teknologisk adgang til læring. Hvis man vil ind på det indiske marked, skal man løse et problem, der er presserende og løsningerne skal i højere grad være ’need to have’.

På ed-tech markedet er der dog en gennemgående trend, der viser, at forældre i Indien prioriterer deres børns uddannelse meget højt, og de, der kan, er villige til at betale en anseelig sum penge for deres børns uddannelse.

Et frodigt tech-landskabet

Man ser en tendens til, at yderområderne i Indien udvikler sig rundt om storbyerne. Tilgængelighed er i det hele taget et fokusområde i Indien.

Derfor er det bedste råd også at søge mod de progressive stater, der har fokus på udvikling af innovative muligheder, og der vil fremme ny teknologi. Udover New Delhi kan det anbefales at rette blikket mod Bangalore og Ahmedabad.

I 2015 alene blev der sendt mere end ni milliarder dollars afsted til indiske startups. På listen over de 10 største investeringer har tre startups hovedsæde i Bangalore, og tre andre har hovedsæde i New Delhi. Indien tegner sig for en startup-pallette med mere end 19.000 tech-startups.

Som følge af den store afstand og begrænsede infrastruktur synes data og relationer mellem de nationale økosystemer at være mere ustrukturerede end mange vestlige lande. Derfor er Indien en spændende, men også en kompleks mundfuld. Vi sætter i de næste to uger mere fokus på Indien.